Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2022, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε τελικά με τις ψήφους των 157 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ανεξάρτητου (πρώην γαλάζιου) βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου (158 υπέρ, 142 κατά).
Η αντιπολίτευση ανέμενε την... απολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την ακρίβεια και το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και για τις αποκαλύψεις που τον εκθέτουν πολιτικά και ηθικά μετά τη δημοσίευση της επιστημονικής μελέτης των Λύτρα - Τσιόδρα: μια μελέτη που μιλά για αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και για την πίεση στο ΕΣΥ (και την οποία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφάσισε να την εντάξει στη μεγάλη έρευνα που διεξάγει ήδη για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ).
Διέψευσε τα πάντα, επιχείρησε να βγει κι από πάνω
Ωστόσο ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να ζητήσει μια συγγνώμη ή να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, επέλεξε αφενός να διαψεύσει ότι το Μαξίμου γνώριζε για τη μελέτη και αφετέρου να την υποβαθμίσει. «Δεν... περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το Σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ», ανέφερε υποκριτικά και με στόμφο, επιχειρώντας να δείξει πως όλα είναι καλώς καμωμένα και πως ο ίδιος έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.
Όλα αυτά τη στιγμή που το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά (μάλιστα έχει αποδυναμωθεί με τις αναστολές των υγειονομικών) κι ενώ ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας έχει υπογραμμίσει ότι οι υπογράφοντες τη μελέτη ενημέρωσαν ως όφειλαν τους αρμόδιους σε ανώτατο επίπεδο.
Ούτε κουβέντα, βεβαίως, από τον πρωθυπουργό για την απαράδεκτη δήλωση που έκανε την 1η Δεκεμβρίου και προκάλεσε σάλο, περί θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ, παρά μόνο μίλησε για «λάθος διατύπωση».
Εκτός από το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε και σε «μαγική εικόνα» για τη χώρα, η οποία δοκιμάζεται από το σφοδρό κύμα ακρίβειας, με αιχμή του δόρατος τον τομέα της ενέργειας. Όσο για τα νέα μέτρα που έχει επιτακτική ανάγκη η χώρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε την πεπατημένη: ανακοίνωσε ξανά πρόσκαιρα μέτρα, τη στιγμή που επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να πλήττονται από τις ανατιμήσεις. Μια κίνηση που φανερώνει την έλλειψη στρατηγικής και διάθεσης από την κυβέρνηση να συνδράμει αποφασιστικά τους πολίτες.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι στο κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος την «ευθύνη» που τον βαραίνει για μη διακινδυνεύσει «την πορεία της χώρας».
Τσίπρας: Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος
Ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και διενέργεια εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεπαρκή και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για κυβέρνηση ενόχων με τη διαρκή κρίση ως κανονικότητα στη θητεία της, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν.
Σημειώνεται ότι αποχώρησε πρόσκαιρα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πρόκληση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα (που μόλις είχε ολοκληρώσει την ομιλία του), του είπε: «Ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε, κύριε πρόεδρε».
Όπως αποδείχθηκε, ο κ. Γεραπετρίτης αποδείχθηκε απροετοίμαστος και απολύτως ακατάλληλος να τοποθετηθεί μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σφοδρά πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα
► Εκλογές πολύ πριν το τέλος της 4ετίας προέβλεψε ο Μιχάλης Κατρίνης, εκπρόσωπος του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως σημείωσε, τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμoύ έχουν ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2022.
Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πήρε τη μεζούρα» για να μετράει το πολιτικό κόστος σε κάθε μέτρο που ανακοίνωνε.
► Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικός Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που εμφανίζει σημαντική αύξηση δαπανών σε ό,τι σχετίζεται με ανάγκες ομίλων παρατηρούμε και παραμένει καθηλωμένος σε ό,τι σχετίζεται με ανάγκες του λαού, με έμμεσους φόρους που αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν ενισχύονται τους πολίτες, τους μικροεπιχειρηματίες που παλεύουν με παλιά και καινούργια χρέη ενώ ψίχουλα στους αγρότες, οι οποίοι ζουν και τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας, επανέλαβε ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών για να μην στοιβάζονται τα παιδιά στις τάξεις και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
► Ως «επιτομή της αποτυχίας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και σημείωσε ότι η καθαρή διεθνής θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά 20,8% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει την δεύτερη χειρότερη επίδοση. «Σε τρία χρόνια χάθηκαν 41,1 δισ. ή το 25% του ΑΕΠ, το 2020 από ζημίες είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ ενώ προβλέπεται αύξηση φόρων στα 50 δισ. το 2022 από 46,5 δισ. που ήταν το 2021» τόνισε.
«Αντί να παράγετε πλούτο, παράγετε ελλείμματα. Όταν το δημόσιο χρέος μας είναι 387 δισ. και το κόκκινο ιδιωτικό πάνω από 250 δισ.; Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε αν γίνει αυτό; Αν σταματήσουν να μας δίνουν δανεικά; Αν ξαφνικά ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων; Τι θα κάνετε; Αν δεν παράξετε πλούτο θα δημιουργείτε μόνο χρέη», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.
► «Πάτε αυτή τη χώρα κατευθείαν για νέο φούντο» με συνολικό χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, στα 600 δισ. το 2022, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι αυξάνει την εξάρτηση της χώρας, βαθαίνει τη χρεοδουλοπαροικία και χτίζει ένα νέο, υπόκοφο και αόρατο μνημόνιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε πως το πέμπτο μνημόνιο έρχεται με το αντίτιμο της του Ταμείου Ανάκαμψης, που απαιτεί δημοσιονομική προσαρμογή, και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει τον πολιτικό κόσμο, είτε αποκρύπτοντας τα χρέη ολιγαρχών, είτε με τα greekstatitics για να κρύβει τη νέα λιτότητα που ζει ο λαός, είτε με το τεράστιο κόστος των δεσμεύσεων στη Γλασκόβη, που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία των βουλευτών να αναλάβουν την ευθύνη καταθέτοντας πρόταση μομφή ενάντια στην κυβέρνηση για το ανοχύρωτο ΕΣΥ, την νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, τη νέα έξαρση της κρίσης χρέους, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην ακροδεξιά.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου