Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Πρεσβυωπία: Σταγόνες αντί για γυαλιά;

Τα μάτια σε νεαρές ηλικίες έχουν τεράστια προσαρμοστικότητα όσον αφορά την εστίαση. Και όταν η κόρη μικραίνει, τα αντικείμενα φαίνονται πιο καθαρά. Αυτή η δυνατότητα ωστόσο των ματιών να εστιάζουν, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Άλλωστε, όπως όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος γερνάνε, έτσι συμβαίνει και με τα μάτια. Ήδη από την ηλικία των 40 ετών, η ελαστικότητα των οπτικών φακών μας και κατά συνέπεια η προσαρμοστικότητά τους χάνεται σταδιακά, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση: Μία τυπική ένδειξη πρεσβυωπίας – όπως λέει και η λέξη, γηρασμένο μάτι.
Σταγόνες αντί για γυαλιά
Τη λύση έδιναν μέχρι τώρα μόνο τα γυαλιά πρεσβυωπίας. Κι όμως, υπάρχει πλέον μία ακόμη εναλλακτική: Οι σταγόνες „Vuilty” θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα γυαλιά – τουλάχιστον μέχρι στιγμής με άδεια κυκλοφορίας από την FDA (Food and Drug Administration) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο αυτό παρασκεύασμα είναι σε θέση να διευκολύνει, έστω και για μερικές ώρες, τη ζωή όλων εκείνων που θέλουν να διαβάζουν δίχως γυαλιά πρεσβυωπίας.
Μία σταγόνα στο κάθε μάτι την ημέρα – η δράση ξεκινά μετά από περίπου 15 λεπτά, ενώ διαρκεί περίπου έξι με δέκα ώρες. Μέσω δηλαδή μίας συστηματικής χρήσης, μπορεί κανείς να εργαστεί σε Η/Υ ή να διαβάσει για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δίχως γυαλιά. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι σταγόνες ενδείκνυνται ιδιαίτερα για ανθρώπους ηλικίας 40-55 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως η χρήση γυαλιών είναι μονόδρομος.
Το βασικό συστατικό του παρασκευάσματος είναι η πιλοκαρπίνη. Πρόκειται για ένα όχι και τόσο νέο συστατικό, αφού χρησιμοποιείται σε θεραπείες για τα μάτια από το 1875, όπως η αγωγή για τη θεραπεία του γλαυκώματος.
Μία εύκολη λύση, με παρενέργειες
Το κόστος των σταγόνων για ένα μήνα υπολογίζεται σε περίπου 70 ευρώ. Διοπτροφόροι σε πλούσιες χώρες φαίνεται να τρίβουν τα χέρια τους. Πρόκειται ωστόσο για ένα παρασκεύασμα που δεν θα λύσει το πρόβλημα για τους πρεσβύωπες στις φτωχότερες χώρες. Άλλωστε ο εκνευρισμός που προκαλούν τα γυαλιά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρόβλημα του πρώτου κόσμου». Το υψηλό κόστος όμως δεν είναι το μοναδικό μειονέκτημα των σταγόνων. Οι παρενέργειές τους δεν είναι άγνωστες, αν μελετήσει κανείς το ιστορικό των συστατικών: Ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, πονοκέφαλοι και δυσκολίες στην ταχύτητα της εστίασης ήταν μερικές από αυτές.
Μήπως λοιπόν καλύτερα να αποφύγουμε τους πειραματισμούς με τα μάτια μας και να παραμείνουμε στα γνώριμα μονοπάτια; Άλλωστε η παράδοση των γυαλιών, όσο κουραστική κι αν είναι, υπάρχει εδώ και αιώνες – συγκεκριμένα από τον 13ο αιώνα.

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: