Στο έλεος της κακοκαιρίας αλλά και της τραγικής έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων βρίσκεται η χώρα κι ενώ ήταν γνωστό το κύμα κακοκαιρίας που ερχόταν, ωστόσο, κανένα μέτρο δεν ελήφθη εγκαίρως με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να βλέπουν σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν, δρόμοι να μετατρέπονται σε ποτάμια, γέφυρες να καταρρέουν και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να έχουν πλημμυρίσει.
Οι τοπικές αρχές περιορίζονται στη γνωστή τακτική της εκκένωσης χωριών και οικισμών, αφού ποτάμια και χείμαρροι υπερχειλίζουν, “πνίγοντας” ό,τι βρουν στο πέρασμά τους και τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία χωριών και πόλεων είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
Η υπερχείλιση παραπόταμου του Αχέρoντα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και ζημιές στα Ιωάννινα, στη Δυτική Αχαΐα έχουν αποκλειστεί χωριά, σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στη Ναύπακτο, χωριά εκκενώθηκαν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, ενώ καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο των Τρικάλων.
Στο Μεσολόγγι, η κατάσταση παραμένει οριακή, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, προληπτικώς απομακρύνθηκαν περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά.
Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ από τα σπίτια τους κλήθηκαν να φύγουν οι κάτοικοι γύρω από τον χείμαρρο Βαρειάς, όπου η αστυνομία από το μεσημέρι έχει κλείσει τον δρόμο.
Στο Αγρίνιο, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Στα Γιάννενα, υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα έχει δημιουργήσει προβλήματα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου, ενώ υπερχείλισε και ο παραπόταμος Κοκυτός, με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου.
Στο Δήμο Ζηρού συνεχώς ανεβαίνει η στάθμη του Λούρου ποταμού ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικίες.
Στη Δυτική Αχαΐα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό, Νιφορέικα, Καλαμάκι, Καρέικα, Λάππα Ράχη και Σαγέικά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους προληπτικά.
Εχουν πλημμυρίσει επίσης, τα χωριά Αλισσός, Αχαϊκό και Λουσικά του δήμου της Δυτικής Αχαΐας καθώς σε πολλά σημεία έχει πλημμυρίσει ο ποταμός Πείρος και οι παραπόταμοι Σερδική και Μαλλιαγκού.
Από τη βροχή έχουν πλημμυρίσει αγροικίες και αποθήκες καθώς και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από ελιές, αμπέλια, και χωράφια. Εχουν κλείσει οι επαρχιακοί δρόμοι από τα Σπαλιαρέικα προς τα Λουσικά και από το χωριό Αχαϊκό προς την Ανω Αχαγιά, στο ύψος της γέφυρας του Πείρου. Επίσης σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Λουσικά της Δ. Αχαΐας
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου