Στην αντεπίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα περνά η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κανιβαλίζει την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι διαψεύδει ο Σωτήρης Τσιόδρας τις δηλώσεις Μητσοτάκη πως η θνητότητα δεν είναι μεγαλύτερη στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ σε σχέση με τις εντός ΜΕΘ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται επίσης ότι το ζήτημα στην πραγματικότητα είναι η πίεση στο ΕΣΥ και αφήνει αιχμές για την κατάσταση στην οποία το παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και άρα για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των νεκρών.
"Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Οικονόμου.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι: “Αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.”
Ο κ. Οικονόμου, υποστηρίζει ότι είναι χυδαίος ο τρόπος του κ.Τσίπρα, γιατί όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει.”
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.”
Ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζει ότι αντίθετα ο κ.Τσίπρας:
“Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.”
Στρέφοντας επομένως τη συζήτηση στον εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι: “Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.”
Η παραδοχή Μητσοτάκη
Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο κ.Οικονόμου υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Σχολιάζει μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως: “Όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.”
Όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλείται ότι: “Στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.”
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η ανατανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του”.
Ξανθός για έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης
Ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού, όπως τονίζει, μιλούσε ανερυθρίαστα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ.
Αναλυτικά όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός:
"Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης για την αυξημένη θνητότητα στη χώρα μας, ειδικά στο πεδίο των Μ.Ε.Θ. λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και της έλλειψης προετοιμασίας του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος.
Έσπευσε πριν από λίγο καιρό να πει δημόσια ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επιβαρύνεται δραματικά η κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός εντατικής.
Η επιστημονική έρευνα και οι τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Προχθές μάλιστα οι εκπρόσωποι των εντατικολόγων της χώρας κράτησαν πολύ σημαντικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μιλώντας για αδόκιμη αναφορά.
Θεωρώ ότι αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων Μ.Ε.Θ., εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.
Ο κ. Μητσοτάκης ή πρέπει τώρα να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη ή θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών.
Η κοινωνία είναι δύσπιστη, απαιτεί εξηγήσεις, βιώνει μια τραγική πραγματικότητα, είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα, υπάρχει τρομερή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία, για τη δουλειά, για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων και αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι διαφάνεια, αξιοπιστία και βεβαίως ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας".
Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου