Την ώρα που οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και μάλιστα που επιστήμονες κατέγραψαν μια εκδοχή της η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί με τα κλασικά τεστ, ο Φάουτσι εκφράζει την άποψη ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ό,τι η Δέλτα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε αλλά σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί αυτό.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.
Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.
Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, υπογράμμισε.
Ο Φάουτσι είπε ότι ένας πιο μεταδοτικός ιός που δεν προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες και δεν οδηγεί σε έξαρση νοσηλειών και θανάτων θα ήταν το «καλύτερο σενάριο».
«Το χειρότερο σενάριο είναι ότι όχι μόνο είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρή ασθένεια και μετά θα υπάρξει ένα άλλο κύμα λοιμώξεων που δεν αμβλύνονται απαραίτητα από το εμβόλιο ή από προηγούμενες μολύνσεις των ανθρώπων», πρόσθεσε. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό το χειρότερο σενάριο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».
Για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος πάντως μίλησε σήμερα και η βρετανική κυβέρνηση. Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και ότι ο όποιος αντίκτυπος της Όμικρον θα εξαρτηθεί από το εάν προκαλεί σοβαρή ασθένεια.
Χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ενημέρωσε ότι στην Γηραιά Ήπειρο καταγράφονται κρούσματα σε άτομα που δεν έχουν επιδημιολογική σχέση με ταξιδιώτες σε αφρικανικές χώρες.
Καθησυχαστικά ήταν πάντως τα πρώτα στοιχεία για την παραλλαγή, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει μέχρι τώρα περιπτώσεις βαριάς ασθένειας, παρά μόνον ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου