Ανεβάζει την τιμή κιλοβατώρας από 0,096 στα 0,17 ευρώ/kWh για όσους επιλέγουν σταθερά τιμολόγια |
Αύξηση ηλεκτροσόκ 80% στο σταθερό τιμολόγιό της αποφάσισε στα κρυφά η ΔΕΗ. Καταργεί, έτσι, το τελευταίο καταφύγιο που είχαν οι καταναλωτές απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών χονδρικής και τις «δρεπανηφόρες» ρήτρες αναπροσαρμογής, ενώ ικανοποιεί και τα αιτήματα των ανταγωνιστών της που έβλεπαν να χάνουν συνεχώς πελατεία.
Η αύξηση στο σταθερό και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τιμολόγιο «myHome» δεν περιελήφθη σε κάποια από τις ανακοινώσεις που καθημερινά εκδίδει η ΔΕΗ. Οποιος μπαίνει στο σάιτ της Επιχείρησης και θέλει να μάθει για το τιμολόγιο αυτό, θα δει απλώς τις νέες χρεώσεις ενώ για τις παλιές θα πρέπει να πατήσει σε ένα μπάνερ που παραπέμπει στον τιμοκατάλογο «Για πελάτες που έχουν ενεργοποιήσει το προϊόν έως 2/12».
Οσοι λοιπόν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το τιμολόγιο αυτό θα πληρώνουν για 1.000 κιλοβατώρες 96 ευρώ, αλλά για όσους μπουν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 2021 η τιμή θα ανέβει στα 170 ευρώ (αύξηση 77,1%). Εάν η αίτηση δεν γίνει ηλεκτρονικά, η τιμή αυξάνεται από τα 100 στα 180 ευρώ (+80%). Αντίστοιχα, το πάγιο αυξάνεται από τα 2 στα 4 ευρώ ανά τετράμηνο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο ανεβαίνει από τα 76 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 130 ευρώ (+71%).
Τα σταθερά τιμολόγια έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή τους τελευταίους μήνες καθώς οι ρήτρες αναπροσαρμογής άρχισαν να φουσκώνουν όσο η τιμή χονδρικής ανέβηκε από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη του περασμένου χειμώνα, στα 100 στις αρχές καλοκαιριού και ήδη στα 228 ευρώ τον Νοέμβριο που πέρασε. Την ώρα που τα κυμαινόμενα τιμολόγια ξεκινούσαν από βασική χρέωση 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά πολλαπλασιάζονταν με τις ρήτρες, όλο και περισσότεροι καταναλωτές δέχονταν να χρεωθούν υψηλότερα αρκεί να μην «τρέμουν» τις ρήτρες και το πού αυτές θα καταλήξουν.
12μηνη δέσμευση
Ως αντιστάθμισμα, η ΔΕΗ επέβαλε δέσμευση 24 μηνών σε όποιον επέλεγε το σταθερό, η οποία τώρα μειώνεται στο 12μηνο. Σημειώνεται ότι η δέσμευση αυτή αποτελεί ένα ρίσκο που αναλαμβάνουν οι καταναλωτές καθώς υπάρχει το θεωρητικό ενδεχόμενο να πέσουν οι χονδρικές τιμές και να εξαλειφθούν κάποτε στο μέλλον οι ρήτρες.
Οι εναλλακτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος αναγκάστηκαν και εκείνες να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν αντίστοιχες τιμές με τη ΔΕΗ. Οταν πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πραγματοποίησε διαβούλευση για την αλλαγή στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης και στις Αιτήσεις Προσφοράς Προμήθειας, ιδιωτικοί πάροχοι διαμαρτυρήθηκαν για στρέβλωση της αγοράς υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ διατηρεί αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση στην παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της.
Τότε, όμως, ήταν σε εξέλιξη το πρότζεκτ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που μείωσε το ποσοστό του Δημοσίου που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τις καταγγελίες. Εάν, δηλαδή, ίσχυε ότι η ΔΕΗ πουλάει φθηνά και κάτω από το κόστος για να κερδίζει πελάτες, αυτό θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη οι επενδυτές και να μην τρέξουν να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να θριαμβολογεί η κυβέρνηση.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2021) της ΔΕΗ, βάσει των οποίων το επαναλαμβανόμενο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έφτασαν τα 626,5 εκατομμύρια έναντι 696 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα κέρδη για όλο το 2020 διαμορφώθηκαν στα 885,8 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τα 333,6 εκατ. του 2019. Και αυτή η εκτόξευση συνδέθηκε με την αιφνιδιαστική αύξηση 20-25% που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019. Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στις κερδοσκοπικές τάσεις που εκδηλώνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει να διογκώνει τα κέρδη της αφήνοντας τους καταναλωτές στο έλεος των συνεχόμενων αυξήσεων.
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου