Οι μισθοί έχουν παρακρατηθεί συνολικά σε 1.000 παίκτες την τελευταία δεκαετία, αφού οι σύλλογοι τους αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με έρευνα του σωματείου του ΠΣΑΠ. Συνολικά, 56 σύλλογοι αθέτησαν πληρωμές.
Το μεγαλύτερο ποσό χρεοκοπίας σε μια σεζόν ήταν σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-15. Έκτοτε, το ποσό έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σημαντικό και επιβαρύνει τον χρόνο και τα έξοδα του ΠΣΑΠ, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους του σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των παικτών.
Η ένωση έχει ξοδέψει 256.000 ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια για να βοηθήσει στην υποστήριξη των νομικών αξιώσεων των απλήρωτων παικτών. Μεταξύ εκείνων των οποίων οι πρώην σύλλογοι αθέτησαν τις πληρωμές τους είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της FIFPRO Νταβίντ Αγκάνζο, ο οποίος αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης από το 2012 έως το 2014, προς το τέλος της καριέρας του.
Όταν η FIFA ξεκίνησε ένα παγκόσμιο ταμείο προστασίας μισθών με τη FIFPRO πέρυσι για να προστατεύσει τους μισθούς των ποδοσφαιριστών από πτώχευση συλλόγων, περισσότεροι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα υπέβαλαν αξιώσεις από αυτούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. (Η πρώτη δόση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο της FIFA κάλυψε μόνο ένα μέρος των 61 εκατομμυρίων δολαρίων των μισθών που οφείλονταν σε όλους τους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως.)
Τα στοιχεία για το ελληνικό ποδόσφαιρο υπογραμμίζουν την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού ταμείου μισθολογικής προστασίας στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι οι ποδοσφαιριστές δεν στερούνται αποδοχές. Ο ΠΣΑΠ είναι διατεθειμμένος να ζητήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου ποδοσφαίρου, ανάλογου με αυτό που υπάρχει ήδη στην Ισπανία.
Το ισπανικό ταμείο προέρχεται από έσοδα που παράγονται από το παιχνίδι και τα χρήματα διαχειρίζονται από την εθνική ένωση παικτών AFE βάσει συμφωνιών με το πρωτάθλημα και την ομοσπονδία.
Ο Γιώργος Μπαντής, Πρόεδρος του ΠΣΑΠ, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό πόσα χρήματα έχουν πάει απλήρωτα τα τελευταία 10 χρόνια σε παίκτες στην Ελλάδα — και αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε για εμάς.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση ένα εθνικό ταμείο ποδοσφαίρου για την προστασία των παικτών μας, ώστε να γνωρίζουν ότι όταν υπογράψουν ένα συμβόλαιο, θα πληρωθούν όσα τους οφείλονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου