Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται δραματικά και το ΕΣΥ είναι στα όριά του για να γίνει πάλι μονοθεματικό για περιστατικά νόσησης από κορονοϊό.
"Όλοι συμφωνούσαν πως η χώρα δεν αντέχει να ξανακλείσει. Πήραμε συνδυαστικά μέτρα για να αντέχει η κοινωνία και να είναι ασφαλείς οι ανεμβολίαστοι και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν", είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για μη επαρκή προετοιμασία για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος, είπε:
"Η κριτική αδικεί τη προσπάθειά μας, εμείς αυξήσαμε τις ΜΕΘ και ενισχύσαμε το προσωπικό του ΕΣΥ αλλά και τα λεωφορεία στους δρόμους. Η πανδημία επιμένει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο όλο".
Όλα αυτά βέβαια λίγες ημέρες μετά τη παραδοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, πως οι δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ στη χώρα, είναι περιορισμένες λόγω έλλειψης εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού.
Ερωτηθείς για τα ποσοστά εμβολιασμών στους αστυνομικούς, μετά τις αιτιάσεις του κ. Σκέρτσου πως δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης, ο κ. Οικονόμου είπε:
"Στους αστυνομικούς ο εμβολιασμός δεν υπολείπεται πολύ από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, είναι στο 65-70%. Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα στους εμβολιασμούς αλλά τα ποσοστά στον ενήλικο πληθυσμό είναι πάνω από 76%".
"η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με τις συνέπειες και τις κυρώσεις που βάζεις"
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περαιτέρω υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.
"Σε ο,τι αφορά τα κίνητρα για τη διευκόλυνση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κάναμε ο,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν εξετάζουμε κάποιο άλλο τύπο υποχρεωτικότητας γιατί δεν το εφαρμόζει και καμία άλλη κυβέρνηση στον κόσμο. Εξαγγελίες έκαναν αλλά δεν το εφάρμοσαν γιατί η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με τις συνέπειες και τις κυρώσεις που βάζεις. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Επίσης δείχνει η κατάσταση πως με την υποχρεωτικότητα δεν θα μπορέσεις να πάρεις αυτό που θα έπρεπε να γίνει. Είναι κρίσιμο να είμαστε συγκρατημένοι στους αριθμούς που αναφέρουμε γιατί είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή".
"Σε ο,τι αφορά την υποχρεωτικότητα σας απάντησα προηγουμένως. Ο συμπολίτης μας που θα πάει σε Εκκλησία υποχρεούται να έχει ράπιντ τεστ μαζί του για τη προστασία τη δική του και των γύρω του. Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα και θα τη περιφρουρήσει δειγματοληπτικά στο μέτρο του δυνατού και πρέπει και η Εκκλησία να βοηθήσει με τις δυνάμεις που έχει. Οπουδήποτε έχουν επιβληθεί μέτρα τα όργανα της Πολιτείας κάνουν τους ελέγχους τους. Αν δεν έχουν τεστ οι πιστοί θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό. Ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μια σειρά από λόγους, μη ψάχνουμε για γωνίες ρήξης και συγκρούσεων, το θέμα είναι πώς θα πείσουμε τον κόσμο, και οι Κληρικοί πρέπει να βοηθήσουν με πειθώ".
"Στην εστίαση το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι αποτελεσματικό", πρόσθεσε και επανέλαβε πως η χώρα δεν θα πάει σε lockdown καθώς μόνο η Αυστρία έχει κάνει κάτι τέτοιο, για την ώρα.
"Δε φαίνεται στο επόμενο διάστημα πως θα αναγκαστούμε να πάμε σε lockdown. Θα συνεχίσουμε με τα μέτρα που έχουμε και κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Πλην της Αυστρίας δεν έχουμε άλλο οριζόντιο κλείσιμο".
Για τα Χριστούγεννα, τέλος είπε:
"Σε ο,τι αφορά τους εμβολιασμένους ισχύουν τα γενικά μέτρα. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύουν οι περιορισμοί. Ο covid είναι εδώ αλλά η αγορά και η κοινωνία δεν θα κλείσουν".
Σαρηγιάννης: Ακόμη 4.000 θύματα μέχρι το τέλος του χρόνου
Αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής υγειονομικής μηχανικής, Γ. Σαρηγιάννης, ζήτησε αύξηση τηλεργασίας και υβριδικά μαθήματα στα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, έκανε προβλέψεις για 4.000 θύματα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όπως είπε, δεν είναι πρόβλεψη αλλά μαθηματικός υπολογισμός βάσει το πού είμαστε αυτή τη στιγμή. Ανέφερε δε πως με οριζόντια μέτρα, θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών.
Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τους ειδικούς το τέταρτο κύμα της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε να μετράμε πάνω από 7000 νέα κρούσματα τη μέρα το επόμενο διάστημα.
Με βάση το παράδειγμα των προηγούμενων κυμάτων οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής καταγράφονταν όταν η επιδημία ήταν σε αποδρομή.
Οι δηλώσεις της Μέρκελ που έδειξαν lockdown, αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να επανεξετάσει τις συστάσεις για ταξίδια εντός της ΕΕ, αναμένεται να διαμορφώσουν σε κάθε περίπτωση και τις εν Ελλάδι αποφάσεις.
Προειδοποιήσεις Εξαδάκτυλου
Την τραγική κατάσταση στη χώρα σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχεια, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
"Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων", δήλωσε ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παραδεχτεί πως:
"Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί".
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς δεν είναι υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid. "Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά".
Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου