Απόφαση-κόλαφος για τις κυβερνητικές απειλές από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που δέχτηκε την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως των 316 πολιτών κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ» ● Αναμένεται τώρα η εκδίκαση της κύριας αγωγής, όπως και η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής των εργασιών απόσπασης των αρχαίων.
Yπάρχουν δικαστές στη... Θεσσαλονίκη. Η πρώτη δικαστική νίκη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που μάχονται δυόμισι χρόνια τώρα να σώσουν τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της πόλης είναι γεγονός και δρομολογεί νέες εξελίξεις. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως (πραγματοποίηση ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης) που είχαν ασκήσει οι 316 πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ» και είχε εκδικαστεί στις 25.10.2021.
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη Τρίτη |
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε χθες, είναι κρίσιμη διότι το δικαστήριο δέχτηκε μεν εν μέρει την αίτηση, αλλά είναι κόλαφος καθώς απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει κατά των αιτούντων το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι φορείς και επιτρέπει τη συντηρητική απόδειξη με ειδικούς της επιλογής των αιτούντων (των κλάδων της αρχαιολογίας και των κατασκευών) για το αν συντελείται καταστροφή ή όχι των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου.
Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Σοφιαλίδης, αφυπηρετήσας καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και ένας εκ των δικηγόρων των 316 πολιτών, «είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο υποχρέωσε τους καθ’ ων η αίτηση να την ανεχθούν και να μην την εμποδίσουν. Διέταξε δε να διεξαχθεί αυτή μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2021, αφού στις 9 Δεκεμβρίου πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα στο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) που θα δικάσει την κύρια αγωγή των 316. Το θέμα της αποδείξεως είναι να εκτιμηθεί αν οι επίδικες εργασίες απόσπασης επιτρέπουν πράγματι την επαναφορά του Μνημείου σε ποσοστό 92% στη θέση του. Αύριο [σ.σ. σήμερα] θα γνωρίζουμε το πλήρες κείμενο της αποφάσεως και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».
Στο θέμα των απειλών και της τρομοκράτησης των πολιτών τοποθετήθηκε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ο οποίος με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Τις πταίει» αναφέρεται σε «πρωτοφανή και επικίνδυνη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» γύρω από την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή όσα διημείφθησαν στη Βουλή κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για την υπογραφή της 4ης Συμπληρωματικής Σύμβασης-Εκτέλεσης Συμπληρωματικών Εργασιών στο Μετρό αλλά και με τις απειλές στους πολίτες. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως ο νόμος ορίζει», διαφορετικά, «όταν η δημοκρατία εκβιάζεται, τότε η δημοκρατία απειλείται».
Ο ΣΕΑ θυμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό του κόστους και του χρονοδιαγράμματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης» που άλλαξε τον Σεπτέμβριο 2019 με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ και ότι «η παράδοση του έργου της βασικής γραμμής στο τέλος του 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό, είναι απίθανη […] η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έτοιμη πριν από την άνοιξη του 2025».
Για τον ΣΕΑ «Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Μεταφορών, η διοίκηση της Αττικό Μετρό και όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτό το έγκλημα δεν είναι απλά υπόλογοι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γιατί επιδίωξαν και επέβαλαν με θεσμικά τερτίπια μια λύση που καταστρέφει τις αρχαιότητες, εκθέτει τη χώρα διεθνώς, καθυστερεί κατά 3 χρόνια το σύνολο του έργου του Μετρό και αυξάνει το κόστος του, με θύματα τους πολίτες, τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και το δημόσιο χρήμα».
Ας σημειωθεί πως βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ επί της αίτησης του ΣΕΑ και άλλων σωματείων και φυσικών προσώπων για την αναστολή των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, ενώ η αίτηση ακύρωσης συζητείται στις 10/12/2021. Οπως τονίζει ο ΣΕΑ, «οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, άλλωστε, αποδεικνύουν τους φόβους μας: ότι ο τρόπος του τεμαχισμού και της απόσπασης καταστρέφει την αυθεντικότητα και δεν εγγυάται την επανατοποθέτησή τους». Εννοείται πως τώρα ο ΣΕΑ θα έχει επιπλέον στα χέρια του και την πραγματογνωμοσύνη των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου