Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία

Κατασταλτικά μέτρα - «ασπιρίνες» και άρνηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην κοινωνία
«Θεωρούμε ότι έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται και για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και για την κανονική λειτουργία, όσο γίνεται, και της κοινωνίας και της οικονομίας». Αυτά τα υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Θάνος Πλεύρης, την ημέρα που στη χώρα είχαμε «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων (6700) και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 16.000 από την αρχή της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι πλέον 16.050. Μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 6700 κρούσματα, 59 ακόμα θανάτους και οι διασωληνωμένοι είναι στους 434.
Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση επέλεξε να δηλώσει, μέσω του αρμόδιου υπουργού, πως τα κάνει όλα καλά! Οι άνθρωποι δεν είναι απλά «αλλού», είναι επικίνδυνοι. Την ώρα που η πανδημία «θερίζει» για μια ακόμα φορά διάλεξαν περιορισμένα μέτρα – «ασπιρίνες» με κατασταλτικό χαρακτήρα, ξαναπέταξαν το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη (κι όποιος ζήσει έζησε...) και μάθαμε πως θα «μπουκώσουν» ξανά τις ιδιωτικές κλινικές με λεφτά!
Τι ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης:
– Επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με μηνύματα (!) και σποτ.
– Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος.
– Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων [surer market], φαρμακεία, εκκλησίες). Στις εκκλησίες δεν κολλάει…
– Σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
– Μεγαλύτερες ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποίηση ελέγχων στα στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
Για το σύστημα Υγείας ο κύριος υπουργός είχε το θράσος να πει ότι η κυβέρνηση το έχει αναβαθμίσει. Με ποιον τρόπο; Μα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, και με άρνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως ζητάνε οι υγειονομικοί από την αρχή της πανδημίας.
Όσον αφορά τη «βοήθεια» από τον ιδιωτικό τομέα; Ενημέρωσε ότι ήδη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία έχουν «παραχωρηθεί κλίνες» για ασθενείς με κορωνοϊό και μη. Είναι δεδομένο, βέβαια, με βάση και όλη την προηγούμενη εμπειρία, ότι αυτές οι «παραχωρήσεις» θα γίνουν με το αζημίωτο.
Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Ενδεικτικές οι δραματικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που μετέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ):
– Αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το 70% εξ αυτών να φεύγει από τη ζωή. Σε «νοσοκομείο εκστρατείας» έχει μετατραπεί το ΑΧΕΠΑ μετά την χθεσινοβραδινή εφημερία. Επτά διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές που έχουν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ ενώ ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι κενό. Κατά την εφημερία καταγράφηκαν 160 περιστατικά με συμπτωματολογία κορωνοϊού. Έγιναν 35 εισαγωγές θετικών κρουσμάτων και 20 υπόπτων κρουσμάτων. Συνολικά νοσηλεύονται 105 ασθενείς στις απλές κλινικές, 15 στις ΜΕΘ και άλλοι 7 είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας.
– Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ιπποκράτειο. Η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι 100% (νοσηλεύονται 15 ασθενείς) και άλλοι 6 είναι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στα χειρουργεία και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
– Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, είναι επίσης γεμάτες οι 18 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 8 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.
Αυτά γίνονται την ώρα που η κυβέρνηση θρασύτατα λέει πως έχει κάνει ό,τι μπορεί για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Και συμβαίνουν κι άλλα. Στη Λάρισα «το Νοσοκομείο έχει καταρρεύσει – Δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου».
Η κυβέρνηση των «αρίστων» έχει εγκληματικές ευθύνες:
– Ούτε λόγος για ένα πειστικό εμβολιαστικό πρόγραμμα στηριγμένο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ανάγκη στέλεχωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η προσωποποιημένη ενημέρωση και τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι πεδία τα οποία η κυβέρνηση αρνείται και να συζητήσει.
– Άρνηση για μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυση με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αντιμετωπιστεί και η πανδημία αλλά και όλες οι άλλες ανάγκες των ασθενών, οι οποίες προφανώς και δεν έχουν σταματήσει.
– Μέτρα – πυροτεχνήματα (ακόμα και παράλογα). Η κυβέρνηση δεν κάνει κανέναν «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά έναν επικοινωνικό πόλεμο για να καρπωθεί πολιτικά.
– Τα (μη) μέτρα για τα σχολεία ακόμα και με συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ θα έπρεπε να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, οι μειώσεις στην πληρότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία ποτέ δεν αντιμετώπισε ως εστίες μετάδοσης.
– Καμία σκέψη για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας αλλά αντίθετα «χρύσωμα» των ιδιωτικών κλινικών με εκατομμύρια ευρώ.
Μεγαλύτερη απόδειξη για το έγκλημα που συντελείται δεν είναι άλλη από τα ίδια τα στοιχεία που μόλις χθες καταγράψαμε:
– Στις 31 Αυγούστου 2020 οι νεκροί από την πανδημία στη χώρα ήταν 266. Ενα χρόνο μετά, στις 31 Αυγούστου 2021 οι νεκροί έφτασαν τους 13.691. Δηλαδή 50 και πλέον φορές (!) περισσότεροι νεκροί παρότι είχε υπάρξει το εμβόλιο και είχε εκδηλωθεί όλο το εύρος του “επιτελικού” κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας.
– Το διάστημα Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 2020 οι νεκροί από την πανδημία ήταν 360. Ένα χρόνο μετά, το αντίστοιχο δίμηνο Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 2021, οι νεκροί ανήλθαν στους 2.247. Δηλαδή: Φέτος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το εμβόλιο, οι νεκροί μέσα στο δίμηνο Σεπτέμβρης – Οκτώβρης ήταν 6 φορές περισσότεροι από το αντίστοιχο δίμηνο πέρσι!
Αυτή είναι η “άριστη” κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας»
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: