Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλέξις Ντεμόνμπρεουν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νorthwestern του Σικάγου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση σε 33 υγιείς μεσήλικες, τόσο πριν όσο και μετά την τρίτη δόση (η δεύτερη δόση είχε γίνει κατά μέσο όρο πριν εννέα μήνες).
Λίγο πριν την ενισχυτική δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περίπου δέκα φορές σε σχέση με τα επίπεδά τους λίγο μετά τη δεύτερη δόση. Έξι έως δέκα μέρες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυξηθεί κατά 25 φορές και ήταν πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα μετά τη δεύτερη δόση.
Στους εθελοντές που είχαν Covid-19 προτού εμβολιαστούν στη συνέχεια, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση ήσαν 50 φορές μεγαλύτερα από ό,τι μετά τη λοίμωξή τους (φυσική ανοσία).
«Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων είναι τόσο υψηλά, η ενισχυτική δόση πιθανώς μπορεί να μας δώσει προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είδαμε να συμβαίνει μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας.
Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση ενισχυτικών δόσεων για να αποτραπούν οι λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους και επίσης υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου