Ένα δεύτερο κουλούρι (με την μορφή πενιχρής αύξησης μισθού της τάξης των 13 ευρώ) και …μόνιμη βία από τα ΜΑΤ «έταξε» σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA. Όσον αφορά την πανδημία συμφώνησε με την άποψη του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν πρέπει πλέον να μετράμε τα κρούσματα. Σε μια περίοδο που αυτά ξεπερνούν πλέον τα 6.000 ημερησίως.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού που επισήμανε: «Μην μετράτε τα κρούσματα όταν έχουμε 400.000 τεστ ημερησίως. Θα μετράτε τη θετικότητα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας». Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση να μην απαιτείται επίδειξη τεστ για την είσοδο κάποιου σε εκκλησία λέγοντας πως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ενδεικτικά ανέφερε πως αν κάποιος επιθυμεί να μπει δίχως να έχει ελεγχθεί «δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε». Εκτίμησε όμως ότι αυτού του είδους οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν στα μικρο-μάγαζα της γειτονιάς.
Στην συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει μέσα στο 2022 νέα αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογη με αυτή που δόθηκε φέτος, δηλαδή της τάξης των 13 ευρώ μεικτών. Αυτό μάλιστα με την αίρεση να μην δημιουργεί πρόβλημα στους εργοδότες. Ουσιαστικά δηλαδή «έταξε» μια αύξηση επιπέδου… κουλουριού. Ισχυρίστηκε με αφορμή την ακρίβεια πως «ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού». Διευκρίνισε όμως πως αυτή θα γίνει όταν ολοκληρωθεί «η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων». Εξηγώντας τι εννοεί διευκρίνισε πως «δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Διότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε, σήμερα, για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος».
Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός και στα ζητήματα της αστυνομικής βίας. Μάλιστα «θυμήθηκε» την φράση του πατέρα του που ως πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί στην αστυνομία λέγοντας την φράση: «Το κράτος είστε εσείς».
Στηρίζοντας την δράση της ΕΛ.ΑΣ παρά τα απανωτά φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, και πρόσφατο τον θάνατο του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα ο Κ.Μητσοτάκης σχολίασε: «Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του; Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας». Σαφέστατη βέβαια η έμμεση αναφορά στο φοιτητικό κίνημα στην φράση του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε την αστυνομική βία σχεδόν ως …φυσικό φαινόμενο. Όπως δήλωσε «πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία». Μάλιστα αναφέρθηκε στη πρωθυπουργία του Κωνσταντινου Μητσοτάκη λέγοντας: «Κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς “το κράτος είστε εσείς”. Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος»…
Τέλος ο πρωθυπουργός δήλωσε ακραιφνής οπαδός της ενισχυμένης αναλογικής και των κυβερνήσεων μειοψηφίας που αυτή φέρνει. Όπως είπε ο Κ.Μητσοτάκης «πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα. Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές». Για τις επόμενες εκλογές δήλωσε ότι «τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου