“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και η UNICEF μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για το Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action-WABA) είναι οι παγκόσμιοι υποστηρικτές της προώθησης του θηλασμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του, έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Το σχέδιο είναι ότι μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά.
Αποτελεί έναν από τους στόχους της Αεροφόρου Ανάπτυξης για 2030 εξ αιτίας της σημαντικής συμβολής του στην επιβίωση των παιδιών, την υγεία και την ευημερία τους και κατ’ επέκταση την υγεία και την ευημερία των Εθνών.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: “Προστατεύουμε τον Θηλασμό, Είναι Ευθύνη Όλων Μας”
Οι γενικότεροι στόχοι της Εβδομάδας είναι:
- Να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τη σημασία της προστασίας του θηλασμού
- Να εδραιώσουμε την υποστήριξη θηλασμού ως ζωτικής σημασίας ευθύνη για τη δημόσια υγεία
- Να εμπλέξουμε ιδιώτες και οργανισμούς για μεγαλύτερη επιρροή
- Να κινητοποιήσουμε για δράσεις σχετικά με την προστασία του θηλασμού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Απαιτείται λοιπόν να προσεγγίσουμε τον Θηλασμό σαν θέμα Δημόσιας Υγείας.
Με βάση αυτήν την προσέγγιση η προστασία και η προώθηση του Μητρικού Θηλασμού στην χώρα μας έχει θεσμοθετηθεί με το Ν.4316/2014 (ΦΕΚ 270 τ Α΄), άρθρο 3.
Επίσης, με τον ίδιο νόμο έχουν θεσμοθετηθεί οι Χώροι Θηλασμού για το κοινό και στην εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού.
Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλά. Σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα» (Ηλιοδρομίτη και συν, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2018), το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο βρέθηκε 66% και μειώθηκε στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, στο τέλος του πρώτου μήνα συνέχισαν να θηλάζουν αποκλειστικά το 40% και τους επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση φτάνοντας στο τέλος του 4ου μήνα στο ποσοστό του 25% και σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά (0,8%) στο τέλος του 6ου μήνα.
Ο θηλασμός είναι στην φύση μας και αποδεδειγμένα προσφέρει τα οφέλη του στα βρέφη και τις μητέρες (βιολογικά, ψυχικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.λπ.)
Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι ο Θηλασμός αποτελεί βασική συνιστώσα της Αειφόρου Ανάπτυξης και προσφέρει σημαντικά οφέλη στη Δημόσια Υγεία.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάθε χρόνο την εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης από τους ιατρούς του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας σε συνεργασία με τα Μαιευτήρια και τους ειδικούς επιστήμονες (μαιευτήρες, νεογνολόγους, μαίες , νοσηλευτές κλπ.). Εφέτος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Covid-19, η διοργάνωση δράσεων για το συγκεκριμένο σκοπό έχει ανασταλεί”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου