Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, επί πολλούς μήνες, ότι ακόμη και όταν η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της, τα επείγοντα χειρουργεία γίνονταν κανονικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σήμερα παραδέχθηκε ότι κρίσιμα χειρουργεία όπως αυτά των καρκινοπαθών, δεν γίνονταν λόγω της πίεσης από την ασθένεια Covid-19.
Στην προσπάθειά της να πείσει τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν, ώστε να μην πιέζεται το σύστημα Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε:
«Μπορούμε ως Πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο, δεν είναι επείγον γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη; Το κάναμε πέρυσι που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας. Φέτος έχουμε έναν τρόπο να προστατευθούμε. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο για όλους να υπάρχει δυνατότητα χειρουργείου και ΜΕΘ. Άρα από την αρχή πρέπει να βάλουμε κάποια όρια».
«Κάθε σύστημα υγείας έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε», πρόσθεσε.
Η Μίνα Γκάγκα υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω πεπερασμένου αριθμού κλινών ΜΕΘ, αλλά και απλών κλινών νοσηλείας, παραδεχόμενη επίσης τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε κλίνες όσο και προσωπικό, την ώρα που υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες μονάδες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε: «Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας, όπου το προσωπικό “ζορίζεται” πάρα πολύ».
«Κάθε σύστημα έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε εμβολιαστές και μη εμβολιαστές, πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας, τι προστατεύει όλους μας. Μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεπτόμενοι ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα», ακολουθώντας την κυβερνητική τακτική να επιρρίπτει στους πολίτες την ευθύνη για την κατάσταση όσον αφορά την πανδημία.
Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα τις τελευταίες 2 εβδομάδες
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35%, παρότι είναι σταθερός ο αριθμός των ελέγχων.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ για την Αττική σημείωσε ότι η εικόνα είναι γενικά σταθερή, αλλά υπάρχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Αττική.
Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.
Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στην κακή επιδημιολογική κατάσταση σε Μαγνησία, Γρεβενά και Ημαθία, αλλά και στην αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου.
«Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία» τόνισε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε: «λέμε όχι στον εφησυχασμό». Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει αυξηθεί σημαντικά» και εκτίμησε ότι «φέτος τον χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη». Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας και για εμβολιασμό τόσο κατά της Covid-19 όσο και κατά της γρίπης ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν με τέτοια άτομα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχουμε συζητήσει νέα μέτρα».
Πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου