Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών - ΟΙΕΛΕ: Μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη, τραγέλαφος η απόφαση του Εφετείου

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Εφετείο εξέτασε τις δύο εφέσεις, των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και της Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα.
Παράνομη έκρινε σήμερα (13/10/21) το Εφετείο την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, επιδικάζοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ), σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης.
Παράλληλα, δεν έκρινε καταχρηστική την απεργία (παρά μόνο για την ΟΙΕΛΕ), κάτι που ζητούσε επιπλέον η υπουργός Παιδείας με την έφεση που είχε καταθέσει.
Σημειώνεται ότι οι απεργίες των εκπαιδευτικών κρίθηκαν παράνομες για τυπικούς λόγους: της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, ενώ της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή. Επίσης, κρίθηκε καταχρηστική η κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ, με το σκεπτικό ότι αποτελεί πολιτική απεργία.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Εφετείο εξέτασε τις δύο εφέσεις, των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και της Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα.
Για την απόφαση του Εφετείου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ.
Συγκεκριμένα, η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
Σε συνέχεια της 534/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων είχε ασκήσει παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ και της 542/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, επισυνάπτεται η απόφαση 4242/2021 του Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε σήμερα επί της εφέσεως του Δημοσίου που στρεφόταν κατά των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΙΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ και επί των συνεκδικασθεισών εφέσεων των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ κατά του Δημοσίου, υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων άσκησε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ.
Με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.
Με την απόφαση απαγορεύεται η συνέχιση των προκηρυχθεισών από 16.09.2021, 13.09.2021, 21.09.2021 και 20.09.2021 απεργιών στο μέλλον και απειλείται έκαστη εκ των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.
ΟΛΜΕ: Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
Χαιρετίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών!
Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Το εκπαιδευτικό κίνημα με τον αγώνα του απέρριψε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατήγγειλε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω των συνεχών δικαστικών προσφυγών του ΥΠΑΙΘ, που αξιοποίησε τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ. Γύρισε την πλάτη του στην μεθοδευμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης περί δήθεν ποινών πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.
Μετά και τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου σήμερα Τετάρτη 13.10.21 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου:
-δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη
-έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία αποχή
-διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000€ για κάθε παραβίαση της απόφασης
Διευκρινίζουμε και πάλι ότι όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη.
Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλούμε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.
Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις.
ΚΚΕ: Το Υπ. Παιδείας να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σχολεία αντί να ποινικοποιεί αγώνες
Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τόνισε:
«Η δικαστική απόφαση του Εφετείου για τον αγώνα των εκπαιδευτικών είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση, όμως πλέον πολύ περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος εκείνων που παλεύουν ενάντια σε έναν νόμο άδικο, που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων.
Αυτός ο μαζικός αγώνας, που συναντά την αλληλεγγύη ευρύτερων τμημάτων του λαού, είναι που στριμώχνει και την κυβέρνηση και το υπουργείο «Παιδείας» αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε αυταρχισμό και ψέματα.
Αντί το υπουργείο «Παιδείας» να ασχολείται με την ποινικοποίηση των αγώνων, ας ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που συνεχώς δημιουργεί στα σχολεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα συμπτύξεων τμημάτων με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται σε 28άρια τμήματα και να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν και γι’ αυτό το λόγο αγωνίζονται».
ΟΙΕΛΕ: Μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη, τραγέλαφος η απόφαση του Εφετείου
Μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη, τραγέλαφος η απόφαση: Το Εφετείο, αφού δέχτηκε την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ ότι η απεργία-αποχή δεν είναι παράνομη, αναγκάστηκε να την κρίνει ως καταχρηστική.
Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ:
«Η σημερινή ημέρα θα μείνει ζωντανή στη μνήμη χιλιάδων εκπαιδευτικών ως ημέρα ντροπής για τον ανεξάρτητο θεσμό της δικαιοσύνης. Η απόφαση του Εφετείου προκαλεί οργή αλλά και θυμηδία στην απεγνωσμένη προσπάθεια των συντακτών της να ικανοποιήσουν τη βούληση της κυβέρνησης και να διακόψουν το απεργιακό κίνημα δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα κατά της αξιολόγησης-παρωδίας που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας.
Δεν είχαμε φυσικά αμφιβολίες για την έκβαση της διαδικασίας, αλλά το τραγελαφικό «μαγείρεμα» της απόφασης προκαλεί τη νοημοσύνη κάθε πολίτη. Παράνομη, λοιπόν, η απεργία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ (αφού απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους), μόνο… καταχρηστική για την ΟΙΕΛΕ (επειδή τάχα η απεργία μας είναι πολιτική), αν και έγινε δεκτή από το Εφετείο η προσφυγή μας ότι η απεργία μας δεν είναι… παράνομη!
Πριν αναφερθούμε στα της απόφασης, πρέπει να τονίσουμε ότι η αποδοχή από το Εφετείο ότι η απεργία μας δεν είναι παράνομη είναι μια νίκη και δικαιώνει τους χειρισμούς του νομικού μας εκπροσώπου κ. Μελισσάρη. Είχαμε από την αρχή τονίσει ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν εντελώς εσφαλμένη, διότι οι εκπρόσωποι εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα δεν απαιτείται να προχωρήσουν στην υποχρεωτική διαδικασία του δημόσιου διαλόγου ούτε στη διαδικασία ορισμού προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας. Οι συντάκτες της απόφασης υποχρεώθηκαν να δεχτούν το σκεπτικό μας και τουλάχιστον έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι κάναμε το έργο τους δύσκολο (εξ ου και η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης).
Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου
Με την απόφαση γίνεται δεκτή η έφεση της ΟΙΕΛΕ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που έκρινε ότι για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πρέπει να εφαρμόζονται οι τυπικές διατάξεις κήρυξης μιας απεργίας που αφορούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Έπρεπε όμως να βρεθεί ένας λόγος να σταματήσει και η δική μας απεργία, αφού δεν θα ήταν λογικό να τερματίζεται η αποχή από την αξιολόγηση στους δημοσίους εκπαιδευτικούς και να συνεχίζεται στους ιδιωτικούς...
Έτσι εφευρίσκεται η αιτιολογία της «πολιτικής απεργίας». Η επιχειρηματολογία δύσκολα στέκει και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Αναφέρει, λοιπόν, η απόφαση ότι η απεργία μας είναι πολιτική μιας και το αίτημά μας δήθεν «δεν συνδέεται με την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία ενδεχομένως υφίστανται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί», ότι «η διάρκειά της είναι αόριστη» και ολοκληρώνει με το εκπληκτικής σύλληψης επιχείρημα ότι «η ικανοποίηση του αιτήματος της απεργίας-αποχής δεν εξαρτάται από τη βούληση του ενάγοντος (Δημοσίου) αλλά από τη βούληση του ελληνικού κοινοβουλίου»!!!
Εν ολίγοις, σύμφωνα με την απόφαση, η αποχή από την αξιολόγηση είναι παράνομη για τους δημοσίους εκπαιδευτικούς και καταχρηστική για τους ιδιωτικούς!!! Η διάκριση αυτή (που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα) δείχνει ότι η απεργία αυτή έπρεπε να διακοπεί πάση θυσία. Μια μικτού τύπου απεργία (απευθύνεται στο δημόσιο αλλά με εργασιακά αιτήματα) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πολιτική…
Τέλος, οφείλουμε να απευθύνουμε δημόσια ερωτήματα στην κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Πώς θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν στον πιο ευαίσθητο χώρο της δημόσιας σφαίρας καταναγκαστικές πολιτικές με τη συνδρομή (απαράδεκτων) δικαστικών αποφάσεων και έχοντας απέναντί τους τη συντριπτική πλειονότητα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών;
Δεν αντιλαμβάνονται ότι το επίδικο δεν είναι αυτή καθαυτή η (ούτως ή άλλως απολύτως προβληματική και πρακτικά ανεφάρμοστη) απόπειρα αξιολόγησης, αλλά η βαθιά οργή για την βαθμιαία εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για τους δεκάδες χιλιάδες κομμένους μαθητές από τα Πανεπιστήμια, για τα αδιάκοπα δώρα στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, για την υποχρηματοδότηση, για τις συγχωνεύσεις, για την κατάργηση σημαντικών διδακτικών αντικειμένων, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την ολοκληρωτική έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ως πολιτών β’ κατηγορίας;

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: