Σταχυολόγηση αντιπροσωπευτικότερων τίτλων του ασφαλιστικού ρεπορτάζ: «Στο πειθαρχικό υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που καθυστερούν συντάξεις!», «Καμπανάκι για υπαλλήλους που αργούν!», «Στο μικροσκόπιο οι κρίσιμες Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ!», «Πειθαρχικό έλεγχο για δέκα περιπτώσεις “Οδύσσειας” ασφαλισμένων από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας», «Τρεις συντάξεις τον μήνα, διαφορετικά μετάθεση».
Μόνο που η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει αποτελεσματικά το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν η αιτία μετακίνησής του στο υπουργείο Εργασίας στη θέση του Γιάννη Βρούτση.
Ομως, ούτε η τοποθέτηση του πρότζεκτ μάνατζερ Παν. Κεφαλογιάννη στον ΕΦΚΑ ούτε η πρόσκληση προς δικηγόρους και λογιστές μείωσαν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο υπουργός να αποκρύπτει πραγματικά στοιχεία. Ενώ σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 161.392, ο κ. Χατζηδάκης ξεχνά τουλάχιστον τις 40.000 και προτιμά να εμφανίζει μόνο 124.000 εκκρεμότητες.
Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Αφαιρεί τις 8.913 αιτήσεις για συντάξεις απόλυτης αναπηρίας κάνοντας χρήση εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που παρέχει τη δυνατότητα να θεωρούνται «τροποποιητικά αιτήματα σύνταξης». Επίσης από το τελικό μέγεθος που παρουσιάζει ο κ. Χατζηδάκης εξαιρεί τις 23.053 εκκρεμότητες με προσωρινή σύνταξη καθώς και τις 21.952 εκκρεμότητες με προκαταβολή. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αναμονή εδώ και χρόνια είναι και 27.016 ασφαλισμένοι που είχαν ένσημα εξωτερικού (διεθνείς συντάξεις). Αν αφαιρέσουμε αυτές τις κατηγορίες τι απομένει; Mόνο 124.410 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις στην κύρια σύνταξη.
Μας πήραν χαμπάρι...
Τόσες φαίνεται να παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στα κλιμάκια των πιστωτών που δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνέχιση του προβλήματος. Ομως αν οι κύριες συντάξεις είναι αυτές που ανησυχούν κυρίως τους πιστωτές, τι γίνεται με τις περίπου 130.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που δεν θα εκδοθούν εάν δεν εκκαθαριστούν οι κύριες; Kαι πότε επιτέλους θα κατασκευαστεί το λογισμικό για τις 40.000 (στην καλύτερη περίπτωση) εκκρεμείς συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που αναμένουν χρόνια τώρα συνταξιούχοι που κατέβαλαν αδρά διπλές εισφορές (οδηγοί ΚΤΕΛ, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές).
Γιατί όμως ο κ. Χατζηδάκης δεν λέει όλη την αλήθεια; Διότι «το πρόβλημα δεν μαζεύεται από πουθενά», όπως μαρτυρούν υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνοντας ότι «κατά μέσο όρο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κυμαίνονται από 15.000 έως 18.000». Μόνο τον Σεπτέμβριο, μήνα για τον οποίο υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 18.862 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και τι θα γίνει όταν μέσα στο 2022 οι νέες αιτήσεις θα ανέλθουν σε 200.000 και δεν έχει προηγηθεί δραστική μείωση στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρίας, παράλληλες); Οσο για τους δικηγόρους και λογιστές που εντάχθηκαν στο σύστημα για να επιταχυνθεί η απονομή, υπηρεσιακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας βιομηχανίας πλαστών συντάξεων, όπως συνέβαινε επί χρόνια μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.
Αλλωστε οι συνεχείς απειλές και το ύφος του τιμωρού που έχει φορέσει ο κ. Χατζηδάκης, ενθυμούμενος ενδεχομένως τη «μακρά και πλούσια» επαγγελματική του δραστηριότητα πριν ασχοληθεί με την πολιτική ως επάγγελμα, έχουν συντείνει στην αύξηση των αποχωρήσεων στελεχών από τις υπηρεσίες. Επικρατούν απαξίωση και απογοήτευση τις οποίες αδυνατεί να διαχειριστεί η ομοσπονδία τους. Μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν δηλώσει αποχώρηση 480 υπάλληλοι. Φυσικά η επιδείνωση του κλίματος στις σχέσεις διοίκησης-προσωπικού δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Προηγήθηκαν οι δυσμενείς σχέσεις επί της προηγούμενης διοίκησης Χάλαρη, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να μετακινεί δυσμενώς άξια στελέχη ακόμη κι αν ήταν στο τέλος της δημοσιοϋπαλληλικής τους καριέρας. Αυτό είχε πράξει ο τ. διοικητής και με τον τ. διευθυντή του κεντρικότερου καταστήματος ΕΦΚΑ της χώρας, αυτό της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, τον Μ. Γράβαρη, όταν λόγω διαφωνίας τον μετακίνησε σε κατάστημα της Σταυρούπολης, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε σχεδόν αμέσως.
Κερδίζουν χρόνο
Στην πράξη ουδείς στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιστεύει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Απλώς κερδίζουν χρόνο ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν σύνταξη από το 2016. Ζευγάρια ηλικιωμένων που ζουν με δανεικά. Ανάμεσά τους περιμένουν τη σύνταξη και ηλικιωμένοι στους οποίους η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε με καθυστέρηση δεκαετιών την ιθαγένεια και την υπόστασή τους ως πολιτών;
Oι μόνοι που ίσως «χαρούν» από τη συνέχιση της καθυστέρησης των απονομών είναι οι εκ της θέσεώς τους αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, γιατί δεν θα χρειαστεί σύντομα να καλύψουν με νέα χρηματοδότηση τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε το έτος με ταμειακά διαθέσιμα 2,986 δισ. ευρώ, στον κλάδο σύνταξης, εννέα μήνες μετά, διέθετε 1,882 δισ. έχοντας υποστεί μείωση ύψους 1,104 δισ. ευρώ!.
Κάποιοι έχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους με αυτό το έλλειμμα, αλλά σε αυτούς μην αναζητήσετε τους υπουργούς της οδού Σταδίου.
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου