Η είδηση έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία χθες με δελτίο Τύπου του υπουργείου που επεσήμαινε ακόμα πως η υπουργός «συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, ζητά να εξεταστεί άμεσα, με την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ), κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια του Ν. 3028/2002 “Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων ως εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” προκειμένου το σύνολο της συλλογής να χαρακτηριστεί Νεώτερο Μνημείο. Η συλλογή, που απαρτίζεται από δίσκους, μήτρες ηχογραφήσεων, παρτιτούρες, cd, dvd, στεγάζονταν στο υπόγειο του κτιρίου στο Μαρούσι, σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο εν είδει “Μουσείου”».
Διευκρινιζόταν ακόμα πως «δεδομένου ότι η εταιρία ΑΕΠΙ Α.Ε. έχει πτωχεύσει και ο σύνδικος της πτώχευσης ζητά να της επιτραπεί η εκποίηση των αντικειμένων της συγκεκριμένης συλλογής, η Υπουργός καλεί τη ΔΙΝΕΠΟΚ, να ενημερώσει άμεσα την σύνδικο για την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να θέσει υπό την προστασία των διατάξεων του Ν. 3028/2002 το σύνολο της συλλογής της πρώην ΑΕΠΙ Α.Ε.».
«Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την υπουργό Πολιτισμού για την πρωτοβουλία της. Είναι καθόλα αξιέπαινη και ιστορικής σημασίας», μας είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς με την επιπλέον ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. «Το αρχείο αυτό το ’χουν φτιάξει με κόπο άνθρωποι με πολύ βαθιά γνώση για την ελληνική μουσική, όπως ο Σωτήρης Λυκουρόπουλος, που προΐστατο. Σε όλες μας τις συναντήσεις με πρόσωπα εξουσίας από το 2017 έως σήμερα, άκουγα εργαζομένους με ιστορία στην ΑΕΠΙ, όπως η Μαίρη Φασουλάκη, να εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη του αρχείου. Είναι τόσο ασυνήθιστο ένα κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού να αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία που το μόνο που έχω να πω στην υπουργό Πολιτισμού είναι μπράβο και μόνο μπράβο».
Τα «συγχαρητήριά» της στέλνει στην υπουργό και η δικηγόρος και πρώην υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΑΕΠΙ Μαίρη Φασουλάκη, που είχε αγωνιστεί για να διασωθεί το αρχείο και τον τελευταίο καιρό αγωνιούσε εξαιτίας φήμης που επέμενε ότι η οικογένεια Ξανθόπουλου σκόπευε να το δημοπρατήσει. Μετά την κήρυξή του ως Νεώτερου Μνημείου όχι μόνο θα παραμείνει πλήρες και δεν θα κατακερματιστεί, αλλά και με την ευθύνη και την επιμέλεια πλέον της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου θα είναι προσβάσιμο σε μελλοντικούς μελετητές.
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου