Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας και δρομολογήθηκε μετά τη συγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την παρουσία του στα εγκαίνια μαζί με Ερντογάν και Τατάρ. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να θέσει βεβαίως και το ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ακυρώσει χθες την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από κοινού με τον ηγέτη των ορθοδόξων στις ΗΠΑ στο Ground Zero, το σημείο μηδέν, όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Είχε προηγηθεί ένα ακόμη κρύο- ζεστό ντους, καθώς μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, είχε αλλάξει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που αρχικά προέβλεπε συνάντηση με τον κ.Ελπιδοφόρο. Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ είχε ακυρώσει το δικό του ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Προεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς η παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κινδύνευε να ερμηνευθεί ως αποδοχή του ψευδοκράτους, πέραν των εντυπώσεων που προκάλεσε την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει ξανά τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.
Η κρίση όμως στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με Αθήνα και Λευκωσία δεν έδινε αν μη τι άλλο την καλύτερη εικόνα όσον αφορά σε ένα εθνικό μέτωπο. Έτσι στη συνέχεια επελέγη η λύση της ξενάγησης Μητσοτάκη από Ελπιδοφόρο στο Ground Zero για να σωθούν τα προσχήματα. Ακολούθως, και αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε, αλλά τελικά αποφασίστηκε να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ζητήσει συγνώμη.
Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Γιώργου Κατρούγκαλου, όσο και το σημιτικό μπλοκ διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχαν στηλιτεύσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός επηρεάστηκε για το ζήτημα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που συχνά έχει πολύ σκληρές έως ακραίες θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και ότι λειτούργησε επικοινωνιακά με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο της ΝΔ.
Ενώ ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος, επομένως ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη. Υπενθύμισε ότι καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει στην Τουρκία, έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του, για τη θρησκευτική του ελευθερία και για την προστασία της Αγίας Σοφίας, της Μονής της Χώρας, της Χάλκης, να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές.
Πράγματι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Ελπιδοφόρος είχε οδηγία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραστεί και να τον εκπροσωπήσει στα εγκαίνια. Όμως η κρίση εξελίσσεται και με φόντο την ενδεχόμενη διαδοχή Βαρθολομαίου στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα σενάρια αναφέρουν ότι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έχει αποφασίσει να δρομολογήσει τη διαδοχή του μετά από 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Ελπιδοφόρος φέρεται ως ένας πιθανός υποψήφιος Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, αλλά και την επιλογή του να μην αναφερθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να μη δυναμιτίσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.
Το Φανάρι δε, όποιος και εάν κάθεται στον Οικουμενικό Θρόνο, ποντάρει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα υπαρξιακό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος...
Η συγγνώμη του Ελπιδοφόρου: Λυπάμαι για την οδύνη που προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς
Τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» εκφράζει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» εκφράζει σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ακολουθεί αναλυτικά μήνυμα του:
«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».
Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου