Εστιασμένη σε «χάρες» στα χοντρά πορτοφόλια η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ● Τα πέντε σημαντικότερα «δώρα» που ευνοούν μεγάλα εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες: η μείωση των συντελεστών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η περικοπή του φόρου στα μερίσματα, οι αφορολόγητες γονικές παροχές και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ● H μείωση του φόρου των μερισμάτων από 10% σε 5% ρίχνει στα «πολύ μαλακά» όλους τους μετόχους, οι οποίοι ευνοούνται παράλληλα και από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% καθώς μεγαλώνει το ποσό της «πίτας» των κερδών που μπορούν να μοιραστούν από την ανώνυμη εταιρεία.
Πέντε πλούσια δώρα σε φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία έχει κάνει η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Πρόκειται για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, πάγωμα ή κατάργηση φόρων. Με τις κινήσεις αυτές φορολογούμενοι με χοντρά πορτοφόλια γλιτώνουν μεγάλα ποσά φόρων οξύνοντας έτσι τις ανισότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών με χαμηλότερα εισοδήματα και πολύ μικρότερες περιουσίες.
Οι πέντε ρυθμίσεις που ελαφρύνουν από φορολογικά βάρη τους πλούσιους είναι οι εξής:
1. Φορολογική κλίμακα: Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών που έγιναν στη φορολογική κλίμακα, η οποία ισχύει από το 2020. Εκτός της μείωσης του ανώτατου συντελεστή στο 44% από 45% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ) φορολογικό όφελος προκύπτει για τα «golden boys«και από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έγιναν στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου. Ετσι, σε σχέση με το 2019, που είναι τελευταίο έτος αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι φόροι είναι αισθητά μειωμένοι για όσους… κατοικούν στα ρετιρέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μισθωτό (άγαμο) με εισόδημα πάνω από 100.000 και έως 200.000 ευρώ ο φόρος εισοδήματος είναι μειωμένος κατά 3.000 ευρώ.
2. Εισφορά αλληλεγγύης: Συνδυαστικά με τη νέα κλίμακα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα είναι το μέτρο με το μεγαλύτερο αβαντάζ για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με 50.000 ευρώ ετήσιες αποδοχές ή καθαρές μηνιαίες 3.571 ευρώ το κέρδος είναι 2.076 ευρώ τον χρόνο ή 148,29 ευρώ τον μήνα. Για ετήσια εισοδήματα 100.000 ευρώ ή 7.142 ευρώ τον μήνα προκύπτουν ελαφρύνσεις 6.351 ευρώ τον χρόνο ή 453,54 ευρώ σε μηναία βάση. Οσοι δηλώνουν 200.000 ευρώ εισοδήματα στην Εφορία με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης απαλλάσσονται από επιβαρύνσεις 15.351 ευρώ τον χρόνο, όσα δηλαδή δηλώνει το 73,2% των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 ευνοούνται και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με 25.000 ευρώ τον χρόνο από ενοίκια γλιτώνει 426 ευρώ από φορολογικές επιβαρύνσεις.
3. Μερίσματα: Η μείωση του φόρου των μερισμάτων από 10% σε 5% ρίχνει στα «πολύ μαλακά» όλους τους μετόχους, οι οποίοι ευνοούνται παράλληλα και από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% καθώς μεγαλώνει το ποσό της «πίτας» των κερδών που μπορούν να μοιραστούν από την ανώνυμη εταιρεία. Για παράδειγμα, σε μεγαλομέτοχο που λαμβάνει 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο από μερίσματα του μένουν στην τσέπη 250.000 ευρώ από φόρους (!). Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το ύψος των κεφαλαίων σε μερίσματα που δηλώθηκε το 2019 ανήλθε σε 1,836 δισ. ευρώ.
4. Γονικές παροχές - Δωρεές: Χαράς ευαγγέλια για 14.706 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, πολυκατοικίες ολόκληρες, ακόμη και βίλες) και κινητών αξιών (χρήματα, ομόλογα, μετοχές) από τους γονείς στα παιδιά μέχρι το ύψος των 800.000 ευρώ. Το μέτρο τίθεται από 1ης Οκτωβρίου σε ισχύ και στην πράξη το αφορολόγητο είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες. Για παράδειγμα, περιουσία μέχρι 1,6 εκατ. ευρώ στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% και μεταβιβάζεται στο παιδί τους, δεν θα έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρες βίλες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα, πολυτελή αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη αναψυχής ή θαλαμηγοί μπορούν να αλλάξουν χέρια μέσα σε μια οικογένεια χωρίς την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, συζύγους, πεθερούς, πεθερές.
5. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ φέρνουν οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και ενσωμάτωση στον κύριο φόρο. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Με βάση τον σχεδιασμό ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου