«Οδηγείς, έχεις αργήσει στο ραντεβού σου και σε πιάνει κόκκινο φανάρι. Ως νομοταγής πολίτης, δεν θα αγνοήσεις το κόκκινο, αλλά θα πατήσεις γκάζι τη στιγμή που θα πρασινίσει. Για ένα τρομακτικό δευτερόλεπτο, ίσως επειδή το οδόστρωμα είναι λίγο υγρό, τα λάστιχα σπινιάρουν άσκοπα, πριν ανακτήσουν πρόσφυση και το αυτοκίνητο φορτσάρει μπροστά. Μη μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί ποτέ». Με αυτή την παρομοίωση ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καθησύχαζε τους αναγνώστες των New York Times στις αρχές του καλοκαιριού ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παρά ένα παροδικό φαινόμενο, που όχι μόνο δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά ίσα ίσα που θα έπρεπε να το γιορτάζουμε ως ένδειξη ότι η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά.
Πλέον, στις αρχές του φθινοπώρου, τα σημάδια των πληθωριστικών πιέσεων δεν αφορούν μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, όπου o ρυθμός της αύξησης στον τιμάριθμο άγγιξε ρεκόρ τριακονταετίας, αλλά προκαλούν κραδασμούς στον πυρήνα της ευρωζώνης. Το καμπανάκι που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 3% τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, προκαλεί νέους πονοκεφάλους στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικός είναι ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, καθώς εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση στο 10%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1975.
Στη Γαλλία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, αφού η άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή αγγίζει υψηλό τριετίας. Όσο για την Ελλάδα, το φθινόπωρο αναμένεται θερμό, αφού το κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, τα καύσιμα και την ενέργεια έχει ενσωματωθεί στις τελικές τιμές καταναλωτή, φουσκώνοντας τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, εκτοξεύοντας το κόστος διατροφής, στέγασης και μετακίνησης, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Μέχρι οι κεντρικοί τραπεζίτες να αποφασίσουν αν η άνοδος του πληθωρισμού είναι απλά ένα προσωρινό «σπινιάρισμα» ή αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι που «είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους», όπως τους αποκαλεί υποτιμητικά ο πρωθυπουργός, βιώνουν την υποβάθμιση της αγοραστικής τους δύναμης και την υποτίμηση του επιπέδου διαβίωσης.
Στις ανησυχητικές ενδείξεις, που ολοένα πληθαίνουν, προστέθηκε η νέα έκθεση της Eurostat για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από 12% μέσα σε έναν χρόνο, με μηνιαία αύξηση περίπου 1,5%. Πρωταθλητής στις ανατιμήσεις είναι η ενέργεια, με 28,9% ετήσια αύξηση και 5,7% μόλις σε έναν μήνα, και ακολουθούν τα ενδιάμεσα αγαθά, με ετήσια αύξηση 12,6% και μηνιαία 1,9%. Αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις στα κεφαλαιουχικά και στα καταναλωτικά αγαθά, ανεβάζοντας τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, πλην της ενέργειας, στο 6,9%.
Πρωταθλητής στις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία είναι η Ιρλανδία (+67,7%), η Εσθονία (+23,5) και το Βέλγιο (+23%). Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές της βιομηχανικής παραγωγής και στην Ελλάδα με ετήσια αύξηση 10,2%.
Διατροφική ακρίβεια απ’ το χωράφι στο ράφι
Σήμα κινδύνου για τις διεθνείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξέπεμψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ανακοινώνοντας νέο άλμα στον σχετικό Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FΑΟ Food Price Index), που προκύπτει ως μέσος όρος από ένα «καλάθι» με τις πέντε ευρύτερα εμπορεύσιμες κατηγορίες διατροφικών αγαθών: δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά, κρέας, ζάχαρη. Μετά από δύο μήνες υποχώρησης, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ανήλθε στις 127,4 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32,9%.
Πρωταθλητής στις μηνιαίες αυξήσεις είναι η ζάχαρη με 9,6%, ακολουθούν τα φυτικά έλαια με 6,7%, τα δημητριακά με 3,4%, μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στο κρέας και οριακά υποχώρησε ο δείκτης τιμών στα γαλακτοκομικά. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού στα δημητριακά ξεπερνούν το 31%, στο κρέας διαμορφώνονται στο 22% και στα γαλακτοκομικά στο 13,6%. Σύμφωνα με τον FAO, ιστορικό υψηλό σημειώνουν οι τιμές του φοινικέλαιου, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή και των μειωμένων αποθεμάτων στη Μαλαισία, ενώ η ζάχαρη έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό ζάχαρης, τη Βραζιλία. Για τους ίδιους λόγους η τιμή του καφέ έχει φτάσει στα ύψη, με ετήσια αύξηση πάνω από 49%.
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών αγαθών
Ενέργεια - αγροτικά προϊόντα - ζωικό κεφάλαιο - βιομηχανικές πρώτες ύλες (στρογγυλοποιημένα)
ENEΡΓΕΙΑ
Προπάνιο: 83%
Φυσικό αέριο: 82%
Αιθανόλη: 55%
Βενζίνη: 53%
Πετρέλαιο θέρμανσης: 46%
Αργό πετρέλαιο: 44%
Πετρέλαιο Brent: 40%
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Καφές 49%
Κραμβέλαιο (λάδι κανόλα) 41%
Βρώμη 40%
Ζάχαρη 28%
Βαμβάκι 21%
Φοινικέλαιο 17%
Σιτάρι 10%
ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Πουλερικά 36%
Χοιρινό 28%
Moσχάρι 15%
Βόειο 10%
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Άνθρακας 117%
Λίθιο 99%
Μολυβδαίνιο 80%
Aνθρακικό νάτριο 74%
Κασσίτερος 65%
Κοβάλτιο 58%
Ίνδιο 39%
Αλουμίνιο 36%
Xάλυβας 23%
Μόλυβδος 21%
Χαλκός 21%
Νικέλιο 17%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου