Το τηλέφωνο χτυπάει στην κλινική COVID-19 του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και η φωνή που ακούγεται στην άλλη άκρη της γραμμής ζητεί επιτακτικά ιατρικά στοιχεία για τις εξετάσεις συγκεκριμένου ασθενούς: “θέλω να μου πείτε τον κορεσμό οξυγόνου, το PH, να μου στείλετε εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες θώρακος”. Πίσω τους βρίσκονται επιτήδειοι, που έχουν στήσει φάμπρικα μηνύσεων και αγωγών κατά γιατρών στις πλάτες πολιτών που αγωνιούν για τη ζωή των ανθρώπων τους. Για την επίτευξη του σκοπού τους χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, με πρώτο το διαδίκτυο: “Παρόλο που είχε πολύ καλό κορεσμό, τον διασωλήνωσαν και του εφήρμοσαν το πρωτόκολλο θανάτου”, θα γράψει ο τίτλος της ανάρτησης, που θα περιλαμβάνει και ντοκουμέντα, τα οποία φυσικά παρουσιάζονται με παραπλανητικό τρόπο.
Η παθολόγος – εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα (φωτογραφία), έμπειρη γιατρός πρώτης γραμμής, είναι υποψιασμένη και αντιμετωπίζει με συγκεκριμένο τρόπο αυτά τα περιστατικά. “Εγώ το τελειώνω γρήγορα. Δεν στέλνω τίποτα, δεν μιλάω τηλεφωνικά για επακριβή ιατρικά στοιχεία, αλλά τους λέω ότι ευχαρίστως μπορεί να έρθει ο γιατρός που εμπιστεύεστε εσείς, να μπει μέσα, να ντυθεί με τη στολή μας, να δει τον άρρωστο και όλο τον φάκελο, και αν έχει διαφορετική γνώμη για το θεραπευτικό πρωτόκολλο να τον αναλάβει αυτός σε όποιο ίδρυμα εσείς επιλέξετε. Εκεί κάπου τελειώνει η συζήτηση γιατί ουσιαστικά δεν έχουν τέτοιο γιατρό”, λέει στο iatronet, προσθέτοντας ωστόσο πως κάποιοι νέοι και λιγότερο έμπειροι συνάδελφοί της έχουν δώσει στοιχεία και έχουν εκτεθεί στον εκβιασμό. “Τέτοια λάθη από την μεριά μας έχουν γίνει. Ζητήσαμε τη γνώμη της νομικής υπηρεσίας, κάναμε ενέργειες μέσω της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ζητούσαμε καιρό αυτή τη ντιρεκτίβα που τώρα βγήκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου”.
Ως δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι σε τυχόν δικαστικές περιπέτειες, οι γιατροί της κλινικής COVID-19 του Ιπποκράτειου έχουν δημιουργήσει μια φόρμα, την οποία καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνα όσοι επιμένουν να αρνούνται τη διασωλήνωση, παρά τις συστάσεις των γιατρών, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. “Πρέπει να το έχουμε κι αυτό γραπτό γιατί είμαστε από παντού ακάλυπτοι. Μας ζητάνε τα ρέστα και γιατί διασωληνώνουμε, αλλά και γιατί δεν διασωληνώνουμε εγκαίρως. Υπάρχουν επιτήδειοι και συγκεκριμένο νομικό γραφείο που έχει στήσει μπίζνα πάνω σεαυτό”, τονίζει, προσθέτοντας πως το αίσθημα του θυμού που προκαλεί αυτή η πίεση στον θεράποντα γιατρό είναι κακός σύμβουλος για την άσκηση του λειτουργήματός του.
“Είμαστε άνθρωποι με πολύ ευαίσθητες χορδές, σε πολύ κοντινή σχέση με το θάνατο, ούτως ή άλλως επηρεάζεται η κρίση σου όταν φοβάσαι, πόσο μάλλον όταν θυμώνεις”, σημειώνει, και συμπληρώνει: “Έχω δει πολλά πράγματα και λόγω εντατικής και θεωρούμαι ψύχραιμη γιατρός. Έφτασα στο σημείο που ήμουν τόσο εξοργισμένη μετά από τέτοια τηλέφωνα απειλών και εκβιαστών που δεν μπορούσα να μπω στον θάλαμο. Για κανέναν άρρωστο, όχι μόνο γι αυτόν που με απειλούσε. Έκανα μια ώρα και πολλή συζήτηση με άλλους ανθρώπους για να συνέλθω. Όταν το παθαίνω εγώ αυτό, βλέπω ότι το παθαίνουν πολλαπλάσια βαθμίδες νεότερες”.
Χειρότερος ο φετινός Σεπτέμβριος από τον περσινό
Η κ. Κυδώνα παρατηρεί με ανησυχία τον αργό αλλά σταθερό ρυθμό αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης την τελευταία περίοδο. “Η ΥΠΕ έχει αναπτύξει κλινικές COVID μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία. Είμαστε πολύ κοντά στο να αναπτύξουν και τα μικρά και τα επαρχιακά νοσοκομεία το καθένα τη δική του πτέρυγα. Εμείς έχουμε γύρω στους 70 αρρώστους σε δύο πτέρυγες και μια πτέρυγα που αφορά υπόπτους που μπαίνουν σε κάθε εφημερία και διαχωρίζονται σε αυτούς που θα πάνε στην COVID ή στις παθολογικές κλινικές. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει μια αργή ανοδική πορεία. 30 – 35 εισαγωγές σε κάθε εφημερία”.
Συγκρίνοντας τον φετινό Σεπτέμβρη με τον περσινό, λέει πως ο φετινός είναι χειρότερος. “Φαίνεται ότι η πόλη φουντώνει, ήδη από τον Σεπτέμβρη, και με πολύ καλό καιρό ακόμα. Αυτό είναι ένα δείγμα κακό. Δεν συνέβη πέρυσι. Εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί αυτή η εικόνα τώρα είναι ιδιαίτερα σφοδρή και αφορά πιο μικρές ηλικίες. Ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων μας είναι 40 με 60, πέρυσι ήταν υπερήλικες. Αυτό κάνει το βάρος της κλινικής πιο μεγάλο”, υπογραμμίζει.
Εκφράζει την ανησυχία της για την ανακύκλωση που θα γίνει μέσω των παιδιών στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε συνδυασμό όπως λέει με το αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, αλλά και αυτών που έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση. “Σίγουρα, μέσα του φθινόπωρο, και ανάλογα πώς θα φερθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα έχουμε περαιτέρω άνοδο. Το καλό είναι πως έχουμε καλύτερη οργάνωση και πολύ καλύτερη κλινική εμπειρία”.
Το προφίλ των ανεμβολίαστων: “απολογούνται στον εαυτό τους”
Από την 1η Σεπτεμβρίου, το προσωπικό της κλινικής COVID-19 του Ιπποκράτειου καταγράφει στοιχεία του προφίλ όσων νοσηλεύονται, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο για το αν έχουν εμβολιαστεί, τους λόγους για τους οποίους το έκαναν ή δεν το έκαναν, το κοινωνικοοικονομικό τους στάτους και άλλα στοιχεία. Η τελευταία ερώτηση είναι αν το έχουν μετανιώσει ή όχι.
“Εμείς δεν κάνουμε την ερώτηση με τρόπο διδακτικό, ξεκινάμε τη συζήτηση όταν θα έχουμε αποκτήσει σχέση θεραπευτική. Η αίσθησή μου μετά από σχεδόν ένα μήνα είναι πως η βαριά πλειοψηφία των αρρώστων όταν ξεκινήσει η συζήτηση είναι ιδιαίτερα απολογητική, φαντάζομαι και προς τον ίδιο τους τον εαυτό”, λέει και προσθέτει: “Έχουν κατά βάση έναν φόβο απροσδιόριστο, που τον καθοδήγησε το περιβάλλον ή τα παιδιά ή οι γονείς αντίστοιχα. Κάποιος από το περιβάλλον το πολύ στενό του λέει όχι. Άλλοι ακούν κάποια ραδιόφωνα. Το βασικό όμως που προκύπτει είναι η έλλειψη πρόσβασης σε έναν γιατρό που να εμπιστεύονται, και αυτό δείχνει την τρομακτική έλλειψη της πρωτοβάθμιας. Η πλειοψηφία των αρρώστων μας έχουν χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους και επίπεδο μόρφωσης. Υπάρχει έλλειψη μιας αξιόπιστης ιατρικής συμβουλής, γιατί σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν τον παθολόγο τους”.
Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό υπόβαθρο της άρνησης εμβολιασμού, η κ. Κυδώνα σημειώνει πως κι αυτό υπάρχει, αλλά είναι μειοψηφικό. “Ο σκληρός πυρήνας μπορεί να μένει μέχρι τέλους, αλλά η βαριά πλειοψηφία αλλάζει άποψη και λέει κακώς δεν εμβολιάστηκα. Έχουμε εξάκλινους θαλάμους, μέσα στον ίδιο θάλαμο μπορεί να υπάρξει θάνατος, να υπάρξει διασωλήνωση, μιλάνε μεταξύ τους, ανταλλάσσουν γνώμες και εμπειρίες”.
Η τιμωρητική λογική δυσφημεί τον εμβολιασμό
Η κ. Κυδώνα θεωρεί λάθος το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση ότι με το πρόγραμμα “Ελευθερία” ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, και ακόμη πιο λάθος την τιμωρητική λογική με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν. “Δεν μπορείς από τη μια να λες περνάμε στην πλήρη ελευθερία και από την άλλη να παίρνεις τον βούρδουλα. Και μόνο αυτή η τιμωρητική λογική δυσφημεί τον εμβολιασμό, για οποιαδήποτε νόσο, και τον μετατρέπει και από χρέος των υγειονομικών και από κοινωνική ευθύνη του απλού πολίτη, σε ένα είτε προνόμιο είτε φόβητρο ότι αλλιώς θα τιμωρηθώ και θα πάθω κάτι”, λέει.
Αντί αυτών, υποστηρίζει πως η καμπάνια έπρεπε να είναι περισσότερο ευφυής και πολλαπλών στοχεύσεων, με έξυπνα και θετικά μηνύματα και τοπικές παρεμβάσεις. “Όταν βλέπεις ότι ολόκληροι νομοί σου είναι πίσω, πρέπει να κάνεις στοχευμένη καμπάνια στη Φλώρινα ας πούμε. Στη Ροδόπη, στις φτωχές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Και να χρησιμοποιήσεις όλους τους τρόπους. Να αλλάξεις τη ρότα και της Εκκλησίας, η οποία έχει παίξει τραγικό ρόλο μέσω κάποιων ιερέων, πέραν από το τι είπε η Ιερά Σύνοδος. Και αυτών το αφτί δεν το πείραξε κανείς, γιατί πατούσαν και στις δύο βάρκες”, τονίζει, προσθέτοντας και το ρόλο κάποιων ΜΜΕ. “Αντί να προβάλλεις το ένα περιστατικό στο εκατομμύριο που έπαθε μια θρόμβωση, να προβάλλεις από την άλλη πλευρά τις εκατοντάδες θρομβώσεις που σήμαναν ακρωτηριασμούς άκρων, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, ισχαιμίες εντέρου, που έγιναν από τον COVID. Πώς γκρεμίστηκαν οικογένειες από τον COVID”.
Του Βασίλη Ιγνατιάδη για το iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου