Με την έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι τα 150 εκατ. ευρώ του νεοσύστατου Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν επαρκούν από μόνα τους για να αντισταθμίσουν τις επικείμενες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισε το τριήμερο του ενδοκυβερνητικού «βραχυκυκλώματος» για το μέτρο στήριξης των καταναλωτών. Σημαντικό μερίδιο της απορρόφησης των ανατιμήσεων επαφίεται στις προθέσεις των παρόχων.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η δημόσια επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέες εκπτώσεις για να απορροφήσει το βάρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές της (οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 65% του συνόλου). Στην περίπτωση των ιδιωτικών παρόχων, οι καταναλωτές θα πρέπει να... αναμείνουν στο ακουστικό τους για κάτι πέρα από την κυβερνητική επιδότηση.
Στη χθεσινή απογευματινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, φέρεται να ζήτησε εκ νέου από τις εταιρείες να συνδράμουν προς όφελος των καταναλωτών, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν προέκυψε κάτι το απτό. Παρ' όλα αυτά, νωρίτερα ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι από πλευράς ιδιωτικών παρόχων «ήδη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν και αυτοί να μην περάσουν όλη την ανατίμηση στους πελάτες τους».
Η κυβερνητική στήριξη μεταφράζεται σε 9 ευρώ/μήνα για καταναλώσεις έως 300KWh (δηλαδή 0,03 ευρώ/KWh). Αφορά τους καταναλωτές χαμηλής τάσης όλων των παρόχων και, όπως ενημέρωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, θα εφαρμοστεί για καταναλώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου – δηλαδή για ένα τετράμηνο, μέχρι και τον Δεκέμβριο. Οσοι έχουν λάβει ήδη εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κάποιες ημέρες του Σεπτέμβρη, δεν θα απολέσουν κάποιο τμήμα της κυβερνητικής επιδότησης και θα συνυπολογιστεί στον επόμενο λογαριασμό.
Η επιδότηση αφορά όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή όσα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία μετακυλίεται στον καταναλωτή ένα τμήμα των αυξήσεων των χονδρικών τιμών ρεύματος, επομένως πιάνει και όλα τα οικιακά τιμολόγια κατηγορίας «Γ1» της ΔΕΗ, μεταξύ άλλων. Δεν αφορά τα σταθερά τιμολόγια που δεν περιλαμβάνουν κάποια ρήτρα κι άρα δεν επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις.
Η κρατική επιδότηση θα συνδυαστεί με την έκπτωση 30% που έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό θα παραμείνει για μηνιαίες καταναλώσεις έως 300KWh και θα αυξηθεί σε μηνιαίες καταναλώσεις μεταξύ 300ΚWh-600KWh φτάνοντας μεσοσταθμικά το 36,5%. Ειδικότερα, σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Σκρέκας:
Α. Για κατανάλωση 300KWh/μήνα: Με κόστος 0,11058 ευρώ/KWh προκύπτει χρέωση 33,17 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 20,54 ευρώ.
Αφαιρούνται 9 ευρώ κρατικής επιδότησης και 9,95 ευρώ από την ισχύουσα έκπτωση της ΔΕΗ (το 30%). Ετσι, ο καταναλωτής θα πληρώσει αύξηση 1,59 ευρώ.
Αρα η χρέωση προμήθειας ΔΕΗ (0,42 ευρώ πάγια χρέωση + 33,17 ευρώ κατανάλωση ρεύματος + 1,59 ευρώ) θα είναι 35,18 ευρώ (αντί 54,13 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός λογαριασμός (συμπεριλαμβανομένων λοιπών χρεώσεων) θα ανέλθει σε 68,68 ευρώ (αντί 87,63 ευρώ).
Β. Για κατανάλωση 400KWh/μήνα: Με κόστος 0,11058 ευρώ/KWh προκύπτει χρέωση 44,23 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 27,38 ευρώ.
Αφαιρούνται 9 ευρώ κρατικής επιδότησης, 13,27 ευρώ από την ισχύουσα έκπτωση της ΔΕΗ (το 30%), αλλά και 3 ευρώ επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ (που ανεβάζει τη συνολική έκπτωση στο 36,5%). Ετσι, ο καταναλωτής θα πληρώσει αύξηση 2,11 ευρώ.
Αρα, η χρέωση προμήθειας ΔΕΗ (0,42 ευρώ πάγια χρέωση + 44,23 ευρώ κατανάλωση ρεύματος + 2,11 ευρώ) θα είναι 46,76 ευρώ (αντί 72,03 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός λογαριασμός με τις λοιπές χρεώσεις θα ανέλθει σε 86,65 ευρώ (αντί 111,92 ευρώ).
Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι με τον παραπάνω τρόπο στο τέλος δεν θα προκύψουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 2%-3% στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την κυβερνητική επιδότηση καλύπτεται το 72% των μετρητών ρεύματος και με την εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ τουλάχιστον το 80% των μετρητών (νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων).
Σε κάθε περίπτωση το -βραχυπρόθεσμο- μέτρο στήριξης θα αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο προστατεύει τους καταναλωτές -και πόσους εξ αυτών- από τις επικείμενες αυξήσεις. Το «ράλι» ανατιμήσεων εκτιμάται ότι μόλις τώρα ξεκινάει. Ενδεικτικές οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου: για σήμερα (15 Σεπτεμβρίου) η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί στα 172,77 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση-μαμούθ ύψους 27,2% συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή (135,83 ευρώ/MWh). Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», έμπειρες πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι ο κύκλος των υψηλών τιμών ρεύματος θα διαρκέσει καθ' όλο το 2022. Αν και η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο παράτασης των μέτρων στήριξης και για το 2022, μοιάζει απαραίτητος ένας πιο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών.
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου