Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Παράπονα και κριτική στην κυβέρνηση από τους δημάρχους

Γκρίνιες και σκληρή κριτική από «γαλάζιους» και μη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, την κατάργηση του «Αθλητισμός για Ολους», τα κονδύλια στην καθαριότητα σχολείων, τις ανισότητες χρηματοδότησης στους δήμους και τις μειώσεις προσλήψεων.
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διαθέτει απόλυτη υπεροπλία στον χώρο των δημάρχων, ωστόσο στη χθεσινή πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κυριάρχησαν τα παράπονα, οι γκρίνιες και η σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν θέματα που προκαλούν αναστάτωση στην καθημερινότητα των δημοτών όπως οι 83.000 απορριφθείσες αιτήσεις παιδιών για δωρεάν φιλοξενία σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και η επικείμενη κατάργηση των προγραμμάτων «Αθλητισμός για Ολους» μετά την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να διακόψει την κρατική χρηματοδότηση, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της 23/8/21 («Τα φτωχά παιδία... δεν παίζει»).
Με την ίδια κρισιμότητα όμως τέθηκαν θέματα που απαξιώνουν περαιτέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι περιορισμοί στις προσλήψεις συμβασιούχων που επιχειρεί να νομοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών, οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση έργων μέσω του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η μειωμένη χρηματοδότηση ακόμη και για την καθαριότητα των σχολείων αλλά και η «λίστα Πέτσα νούμερο 2» με τα έκτακτα κονδύλια σε συγκεκριμένους δήμους.
ΚΔΑΠ-Βρεφονηπιακοί
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «έχει προκληθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τεράστιο πρόβλημα με τις μητέρες που ζήτησαν voucher». Ταυτόχρονα, αναμένεται 15-18.000 vouchers να μείνουν αχρησιμοποίητα αφού διατέθηκαν σε περιφερειακούς δήμους όπου δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις. Τα κουπόνια αυτά δεν διατέθηκαν σε άλλες περιοχές όπου οι προσφερόμενες θέσεις σε δημοτικές δομές μένουν κενές με συνέπεια οι δήμοι να πρέπει να τις συρρικνώσουν απολύοντας και προσωπικό που μπορεί να εργάζεται επί σειρά ετών και υπολογίζεται σε 3.000 άτομα.
«Ενας δήμος με 500 vouchers είχε 40 άτομα προσωπικό, εάν πέσει στα 250-300 vouchers οι 20 υπάλληλοι μένουν χωρίς αντικείμενο» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης μιλώντας για την αγωνία με την οποία ζουν οι δήμαρχοι καθώς εάν δεν απολύσουν το προσωπικό αυτό, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος μίλησε για «βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών συμφερόντων», ενώ ο δήμαρχος Λαρισέων Απόστολος Καλογιάννης αναρωτήθηκε πώς στάθηκε δυνατό να ανοίξουν στην περιοχή του «εν μιά νυκτί» δεκάδες ιδιωτικά ΚΔΑΠ ενώ ο ίδιος «έφτυσε αίμα» να αδειοδοτήσει τα δημοτικά.
Καθαριότητα σχολείων
Για πρόβλημα με την κατανομή των κονδυλίων μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνοντας ότι θα πρέπει φέτος κάθε εργαζόμενος να καθαρίζει σε μία ώρα 160 τετραγωνικά μέτρα σχολείων. Οπως είπε, αυτό είναι ανέφικτο (έως πέρυσι υπολογίζονταν 100 τ.μ./εργατοώρα) και οι δήμοι θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις ανάγκες από ίδιους πόρους ή μέσω της κοινωφελούς εργασίας που επίσης συρρικνώνεται.
Λίστα Πέτσα για δήμους
Το θέμα προκάλεσε με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης διαμαρτυρόμενος επειδή μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης για τον Covid, κάποιοι δήμοι ευνοήθηκαν και άλλοι αδικήθηκαν. Οπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση 265 εκατομμυρίων ευρώ αλλά η κατανομή δεν έγινε με κριτήρια ισότητας.
Ο Δήμος Πατρέων, αντί να λάβει 4,55 εκατ. με βάση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πήρε 3,34 εκατομμύρια και υπέστη απώλεια 26,53%. Αντίθετα άλλοι δήμοι πήραν αυξημένα ποσά σε σχέση με τα αναλογούντα, η Αθήνα κατά 24,07%, ο Πειραιάς 28,12%, η Θεσσαλονίκη 12,74%, η Ρόδος 163,02%, η Μύκονος 677,68% κ.λπ.
Το προεδρείο προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ανισότητες με βάση τις απώλειες εσόδων κυρίως των τουριστικών δήμων αλλά με τις διαμαρτυρίες Πελετίδη συμφώνησαν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου που άφησαν αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση υπουργών λόγω σχέσεων μέσω της εκλογικής τους περιφέρειας. Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης λέγοντας ότι οι δήμαρχοι οφείλουν να ασκούν κριτική χωρίς να φοβούνται τιμωρία από τον αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση, αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα.
«Αθλητισμός για Ολους»
Με τον κίνδυνο της απώλειας εργασίας ζουν 1.300 καθηγητές Φυσικής Αγωγής οι οποίοι κάθε χρόνο απασχολούνταν στα προγράμματα άθλησης των δήμων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου. Ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση Αυγενάκη για αναστολή χρηματοδότησης και να βγει ΚΥΑ ώστε να προλάβουν οι δήμοι να λειτουργήσουν και φέτος τα προγράμματα τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ευνοούνται τα ιδιωτικά γυμναστήρια.
Μείωση συμβασιούχων
Τεράστιο ζήτημα για τη λειτουργία των δήμων προκαλεί το άρθρο 25 του νομοσχεδίου που μόλις προχθές κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Το άρθρο αυτό δεν υπήρχε στο κείμενο που βγήκε σε διαβούλευση στις αρχές Ιουλίου και αναφέρει ότι για τον προγραμματισμό προσλήψεων του έτους 2022 «ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων περιορίζεται κατά ποσοστό 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του έτους 2020».
Η πρόβλεψη θυμίζει σαφώς τους διά νόμου περιορισμούς των μνημονίων. Ο Λ. Κυρίζογλου μίλησε ευθέως για «τέταρτο μνημόνιο» που οδηγεί σε μειώσεις προσλήψεων και απολύσεις την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες των δημοτών και οι αρμοδιότητες των δήμων.
Για τα έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση πόρων, ο δήμαρχος Λαρισέων Απ. Καλογιάννης ζήτησε να προχωρήσουν οι εγκρίσεις το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι αναζητείται λύση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: