Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Αλ. Τσίπρας στη 85η ΔΕΘ: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί»

Tην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού δημοκρατικού κράτους στη θέση του «επιτελικού» αυταρχικού κράτους Μητσοτάκη υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, του πτωχευτικού κώδικα και ΕΒΕ. Όλα τα προτεινόμενα μέτρα
Τους άξονες ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας από την 85η ΔΕΘ επιλέγοντας όπως είπε να μην αναφερθεί εκτενώς το εύρος των ζημιών στην ελληνική κοινωνία από τη σημερινή κυβέρνηση, τις οποίες «βιώνει ο καθένας και η καθεμιά».
Στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο πρόεδρος της αξιωματικής κυβέρνησης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχασμό και αυταρχισμό, ακραία βία απέναντι στους νέους, απαγορεύσεις διαδηλώσεων και αστυνομία στα πανεπιστήμια, και ευρύτερα για την επιβολή ενός «ασφυκτικού πλαισίου ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού».
Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «συνειδητά επέλεξε για ποιους και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας». Ως παράδειγμα έφερε το σχέδιο για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Και εξαπέλυσε πυρά στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως επανήλθε στο τιμόνι της χώρας για μια ελίτ λίγων και ισχυρών, για τον κομματικό του στρατό, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση, τρεφόμενος από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί» και μίλησε για αδυναμία του πρωθυπουργού «να φτάσει ως το τέλος της θητείας του προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το κόμμα του είναι έτοιμο προγραμματικά. «Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Για ακόμη μια φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει τη κοινωνική συνοχή, να ενώσει τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» κατέληξε.
Δέσμευση για κατάργηση νόμου Χατζηδάκη, πτωχευτικού κώδικα και ΕΒΕ
Νωρίτερα, πρότεινε μία «νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», μία «νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», «με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση που «θα προκύψει από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετούν εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων, που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, και που έχουν καταξιωθεί από την κοινωνική συμμετοχή και τη δράση τους μέσω της συμβολής τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον Νόμο Χατζηδάκη, το θεσμό της υπερεργασίας, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη, την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Αύξηση του κατώτατου μισθού - Οι παρεμβάσεις για οικονομία και κράτος
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε έναν μεγάλο συλλογικό στόχο για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με στόχο να μην ζουν οι πολίτες χειρότερα αλλά να μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Μιλώντας για τη μεσαία τάξη αναρωτήθηκε ρητορικά «μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;
»Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδετημόνες του κου Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κος Μητσοτάκης το 2019».
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα» όπως επίσης «διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων»
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι την πρώτη μέρα μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα ισχύουν τα εξής:
  • «Θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία.
  • Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  • Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
  • Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.
  • Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας
  • Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
  • Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
  • Αναγνωρίζουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.
  • Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ. Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας.
  • Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
  • Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
  • Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
  • Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
  • Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.
  • Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
  • Εισόδημα ¨Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
  • Ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
  • Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης».
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες για ένα κράτος δίκαιο στον πυρήνα του κάνοντας λόγο για τολμηρά μέτρα που βάλουν τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος»
  • «Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
  • Καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα, τη δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας
  • Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.
  • Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές.
  • Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ένα θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
  • Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
  • Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.
  • Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων.
  • Ενισχύουμε ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη.
  • Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
  • Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ.
  • Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα»
Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ με στόχο το 7% του ΑΕΠ
  • «Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δις από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
  • Σε βάθος τετραετίας θα προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ.
  • Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας. Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας»
Όλες οι προτάσεις για την Παιδεία
  • «Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
  • Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
  • Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.
  • Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
  • Ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
  • Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.
  • Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς».
Πλουραλισμός vs προπαγάνδα
Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η χώρα κυβερνάται με προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με χρήμα από την τσέπη του φορολογούμενου».
«Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο καθεστώς μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση. Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής» είπε και υποσχέθηκε πλουραλισμό στην ενημέρωση με:
  • Επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης.
  • Υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως παρέλαβε σταματημένο στο 30% και το παρέδωσε στο 80% το 2019, με προοπτική λειτουργίας της κεντρικής γραμμής από το 2020 για όλους στους σταθμούς πλην της Βενιζέλου, και της γραμμή Καλαμαριάς το 2021.
«Ήρθε ο κος Μητσοτάκης και αποφάσισε να εκδικηθεί όχι το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους Θεσσαλονικείς, τη Θεσσαλονίκη και τη πολιτισμική της κληρονομιά.
Με μια επιλογή απόσπασης των αρχαίων από το Σταθμό της Βενιζέλου που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου, το χρόνο παράδοσης αλλά και το όφελος του αναδόχου» ανέφερε για να προσθέσει τα εξής:
«Αλλά δεν είναι μόνο το ΜΕΤΡΟ που αποδεικνύει ότι ο κος Μητσοτάκης εκδικείται τη Θεσσαλονίκη. Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία που αγνοείται η τύχη της, το διαμετακομιστικό στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που έχει παγώσει, ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου που απαξιώθηκε, το στρατόπεδο Κόδρα, που η απόδοσή του πάγωσε, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης που πια δεν θα έχει καμία αναπτυξιακή αρμοδιότητα.
Είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ που ούτε αυτό προχωρά, παρά τις δεσμεύσεις, και τέλος η ολοκληρωτική απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια για το Ταμείο ανάκαμψης»
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: