Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Ο «Νο1 στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας»…

Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες, μετά το φιάσκο με την ανακοίνωση περί υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Για τον πρώην επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων αποφασίστηκε επίσης να γίνει τιμητική πολιτογράφηση, έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Υφυπουργός στο νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Τουρνάς, πτέραρχος εν αποστρατεία ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας.
Η ορκωμοσία τους θα γίνει την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω υπουργός στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Αντίστοιχα, ο Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε: «Η ανάθεση της θέσης του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί προσωπική τιμή και συλλογικό στοίχημα. Γιατί έχουμε μπροστά μας την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με έμφαση στην πληρέστερη προετοιμασία και στόχο τη μεγαλύτερη πρόληψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων στις δύσκολες συνθήκες του καιρού μας. Μια πρόκληση στην οποία κανείς δεν περισσεύει. Ευχαριστώ τον κύριο Πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη».
Τα βιογραφικά των νέων υπουργών
►Το βιογραφικό του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη
Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων απο το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, άπο τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις.
Εβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές οπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.
Σε αναγνώριση του έργου του ορίστηκε το Μάιο του 2021 Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων.
Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη προσφορά του στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας καθώς και από το γερμανικό κρατίδιο Βάδης - Βυτεμβέργης.
Ανακηρύχθηκε, επίσης, “Global Champion for Education in Emergencies” από τη διεθνή οργάνωση Education Cannot Wait (ECW) και “Political Champion for Education in Emergencies” από το Malala Foundation.
Για την ανθρωπιστική του δράση και τη συνεισφορά του στην συνύπαρξη και συμφιλίωση τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης και Συμφιλίωσης» της ιστορικής πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας.
Πριν αναλάβει Επίτροπος, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν, επίσης μέχρι σήμερα Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.
Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1958.
►Το βιογραφικό του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά
Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015. Γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.
Είναι απόφοιτος του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α) και του Air Command and Staff College των ΗΠΑ.
Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης, με αεροσκάφη: Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000.
Από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), ενώ από τον Ιούλιο του 2012 εώς τον Μάρτιο του 2013 ήταν Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7
Νωρίτερα ήταν:
Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)
Μάρτιος 2011 – Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ)
Απρίλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ’ ΚΛ)
Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2010: Διευθυντής Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ/ΔΑΕΡ)
Μάρτιος 2007 – Απρίλιος 2008: Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)
Σεπτέμβριος 2005 – Μάρτιος 2007: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ2)
Αύγουστος 2002 – Σεπτέμβριος 2005: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ο.Δ. Γερμανίας
Μάρτιος 2001 – Αύγουστος 2002: Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης (ΔΕΕ) της 114ΠΜ
Ιούνιος 1998 – Μάρτιος 2001: Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ)
Ιούνιος 1993 – Ιούνιος 1997: Διοικητής της 114ΠΜ/332Μ
Απρίλιος 1991 – Ιούνιος 1993: Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 114ΠΜ (114 ΠΜ/ΣΜΕΤ)
Ιούλιος 1989 – Απρίλιος 1991: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 114ΠΜ/332Μ
Απρίλιος 1988 – Ιούλιος 1989: 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000
Σεπτέμβριος 1981 – Απρίλιος 1988: 114ΠΜ/334M σε αεροσκάφη Mirage F-1CG
Ιούνιος 1980 – Σεπτέμβριος 1981: 111ΠΜ/341M σε αεροσκάφη F-5Α/B
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού στις 27/05/1980 και ακολούθησαν οι βαθμοί: Υποσμηναγός: 07/06/1983, Σμηναγός: 30/06/1986, Επισμηναγός: 30/06/1991, Αντισμήναρχος: 05/07/1995, Σμήναρχος: 26/03/2002, Ταξίαρχος: 03/03/2008, Υποπτέραρχος: 02/03/2010, Αντιπτέραρχος: 03/11/2011 και Πτέραρχος: 27/02/2015
Ο «Νο1 στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας»…
Η «μεταγραφή από την Κύπρο» του Χρήστου Στυλιανίδη και η άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προκαλεί αναταράξεις εντός και εκτός των συνόρων.
«Δεν μιλάμε για μια τυχαία προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής σκηνής», αλλά «για τον άνθρωπο ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Κρίσης ως επίτροπος. Είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή ο νο1 στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη» σχολίασε ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανώς ικανοποιημένος για την υπουργοποίηση του κ. Στυλιάνίδη.
Και αν στην κυβέρνηση -όπως είναι φυσικό- μιλούν για νο1, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Κύπρο με την εφημερίδα «Πολίτης» να στρέφει τα «πυρά» της προς τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
«Ο Χρ. Στυλιανίδης, μπορεί να είχε κριθεί περίπου “ακατάλληλος” για τα μέτρα του προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να επαναδιοριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, κρίθηκε όμως ως κατάλληλος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η η κυπριακή εφημερίδα με αντιπολιτευτική διάθεση προς τον Κύπριο πρόεδρο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με ένα απολύτως τυπικό «τιτίβισμα» ευχήθηκε καλή επιτυχία στον τέως Ευρωπαίο Επίτροπο, για τον διορισμό του.
Ωστόσο, το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες δίνει και παίρνει με το hellasjournal.com και τον έμπειρο ανταποκριτή και γνώστη της κυπριακής πολιτικής σκηνής Μιχάλης Ιγνατίου να αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ενοχλημένος με την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να δώσει ρόλο στην κυβέρνηση στον Χρ. Στυλιανίδη.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: