Αλλαγή χρήσης γης μέσα σε πρώην δασικές περιοχές που κάηκαν αποκαλύπτεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δορυφορικών συστημάτων, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Aratos Group. Η μελέτη διαπιστώνει φύτευση ελαιόδεντρων από ιδιώτες σε πρώην καμένες περιοχές και σε παρυφές δασικών εκτάσεων προκειμένου να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια τα ελαιόδεντρα αυτά, εν αντιθέσει με τις διατάξεις που απαιτούν την ανασύσταση και διατήρηση του προϋπάρχοντος δασικού χαρακτήρα σε καμένη περιοχή.
Το φαινόμενο είναι συχνό και εντοπίζεται εδώ και δεκαετίες. Καθώς δεν είναι εύκολη πάντοτε η πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία για έλεγχο των αρχών είτε υπάρχουν φαινόμενα αμέλειας, δεν κατέστη ποτέ εφικτός ένας αντίστοιχος έλεγχος. Με τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας και δορυφορικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εντατική παρακολούθηση περιοχών (δασικών, προστατευόμενων κ.ά.) προκειμένου να καταδείξουν τυχόν αλλαγές χρήσης γης με ταυτόχρονες πράξεις καταπάτησης κ.λπ. ειδικά ύστερα από συμβάντα πυρκαγιών, ο έλεγχος πια είναι και εφικτός και επιβεβλημένος.
Τα δορυφορικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της εταιρείας δρ Νίκος Μπογονικολός. Το πιστοποιούν οι σοκαριστικές δορυφορικές φωτογραφίες π.χ. από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας. Συχνά, τέτοιες αλλαγές χρήσης γης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές εκτός των αμιγώς δασικών περιοχών, όπως για παράδειγμα δίπλα στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Ροδίτσας αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία με σύγκριση μεταξύ των ετών 2006 και 2018. Επίσης, στην περιοχή της Καρύστου, μεταξύ του 2006 και του 2012 υπήρξε επέκταση κτισμάτων, αραίωση δασικών εκτάσεων σε ορισμένα σημεία, καθώς και επέκταση της καλλιεργήσιμης έκτασης.
Καμένες περιοχές στην Ηλεία |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου