Όποιος παρακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, σίγουρα δεν θεωρεί ότι υπήρξε ακροατής ενός πρωθυπουργού που παραδέχεται πως είναι υπεύθυνος για μια περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή. Γιατί μόνον αυτός ο όρος ταιριάζει στις επιπτώσεις των πυρκαγιών που εδώ και τρείς εβδομάδες κατακαίνε την χώρα και ακόμη δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως «τελειώσαμε» με αυτές. Παρά την αναντιστοιχία όμως της τοποθέτησής του με την πραγματικότητα, η παρέμβασή του ήταν αποκαλυπτική.
Όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση της πρωθυπουργικής τοποθέτησης ακόμη και μία ομιλία στη Βουλή που έχει προετοιμαστεί από ένα επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να μην φανούν οι ελλείψεις και οι ευθύνες, δεν μπόρεσε να αποφύγει τη ζοφερή πραγματικότητα. Αυτή που καταδεικνύει συνειδητή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της πυροπροστασίας, λειτουργικά κενά και έλλειψη μέριμνας για την οργάνωση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών των καλοκαίρι. Ένα φαινόμενο δηλαδή πασίγνωστο στην χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.
Ας δούμε όμως τις 10 παραδοχές που καταγράφονται στα όσα είπε στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα λόγια.
1. Δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία: Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία εμφανώς δεν ήταν αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου. Και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί μεν να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό το οποίο μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση της φωτιάς, χάσαμε όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους». (Για την ακρίβεια πάνω από 1. 300.000 στρέμματα, φαίνεται πως τα 300.000 στρέμματα δεν φάνηκαν …πολλά στον πρωθυπουργικό λογογράφο).
2. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα εναέρια μέσα: Αυτό που εντόπισε και ο τελευταίος κάτοικος στις πληγείσες περιοχές, καταγράφηκε και στην πρωθυπουργική ομιλία, έστω και συγκαλυμμένα. Όπως ανέφερε ο Κ.Μητσοτάκης ενεπλάκησαν «74 εναέρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα, συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά είναι τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν στη διάθεσή μας φέτος το Καλοκαίρι. Περισσότερα από κάθε άλλη φορά.Το αν ήταν αρκετά ή όχι, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω». Σε άλλο όμως σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα εναέρια μέσα».
3. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την υποδομή δασοπυρόσβεσης στα δάση: Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά εντός δασών, στα οποία συχνά δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόσβαση από κανέναν δασικό δρόμο. Δάση τα οποία είχαν μείνει απεριποίητα για δεκαετίες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές, όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείρισή τους».
4. Το σύστημα δασοπυρόσβεσης δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μέτωπα: «Δυστυχώς, όμως -και αυτή είναι η πραγματικότητα- κάποιες φωτιές ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας».
5. Δεν υπάρχει εγγύηση άμεσης επέμβασης με την έναρξη μίας πυρκαγιάς: Σύμφωνα με τον Κ.Μητσοτάκη «η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας και των εθελοντών μας υπήρξε ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλειψαν τα λάθη. Αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, τη διαχείριση του φαινομένου είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη». Επίσης πρόσθεσε πως «η εμπειρία απέδειξε ότι όσους καθαρισμούς και αν κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και αν έχει στη διάθεσή είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες, όπως αυτές που βιώσαμε, εάν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή».
6. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης που φάνηκε στην επίβλεψη της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη ακόμη και όταν τέθηκε υπό έλεγχο: Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «το μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε ξεκίνησε, δυστυχώς, από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης. Είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη βεβαιότητα ότι η φωτιά αυτή είχε οριοθετηθεί, κατευθύνθηκαν εκείνη τη στιγμή εναέρια μέσα προς την Εύβοια η οποία αντιμετώπιζε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και προφανώς όταν η φωτιά αυτή αναζωπυρώθηκε -για λόγους οι οποίοι και σήμερα ακόμα ερευνώνται».
7. Ανεπαρκείς αντιπυρικές ζώνες στην Αττική: Ειδικά για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας ο Κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «όπως ίσως γνωρίζετε, στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και μεγάλες μάλιστα αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν, δυστυχώς, αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά».
8. Λειψά κονδύλια από τον προϋπολογισμό: Σαφέστατος ο πρωθυπουργός: «Στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα».
9. Προβληματική αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται: «Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους». Ευθεία παραδοχή από τον επικεφαλής του επιτελικού κράτους.
10. Δομικό πρόβλημα στην οργάνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας: Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η Πυροσβεστική ήταν σχεδιασμένη από τη γέννησή της να αντιμετωπίζει βασικά αστικές πυρκαγιές. Όμως, σήμερα, οι Έλληνες πυροσβέστες είναι πολύ πιο έμπειροι, πολύ πιο εκπαιδευμένοι, πολύ πιο καταρτισμένοι να αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτεροι».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου