Στην Αυστραλία καταδικάστηκε εταιρεία σε πρόστιμο 3,1 εκατ. ευρώ για πώληση ρούχων με... ασπίδα κατά του κορονοϊού, ενώ στις ΗΠΑ, ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς αμφισβητεί και καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα των αρνητών της άρσης της πατέντας των εμβολίων, περί επάρκειας δόσεων ● Η ίδια η Pfizer εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη, γι’ αυτό και ζητά πολλαπλάσια του κόστους τιμή για το εμβόλιό της.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δικαστήριο της Αυστραλίας καταδίκασε μια εταιρεία αθλητικών ρούχων (activewear) σε πρόστιμο 3,13 εκατ. ευρώ (5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας) για μια ματσαράγκα που ανασύρει μνήμες από… νανογιλέκα και κηραλοιφές. Η καταδικασθείσα εταιρεία Lorna Jane ισχυριζόταν ότι κάποια από τα ρούχα της ελαχιστοποιούσαν και σταματούσαν την εξάπλωση του κορονοϊού. Στη σχετική διαφήμισή της διεμήνυε ότι τα ρούχα της χρησιμοποιούσαν την πρωτοποριακή τεχνολογία «Ασπίδα LJ» (Shield LJ), που εμπόδιζε τη μετάδοση όλων των παθογόνων παραγόντων, μη εξαιρουμένων των ιών και των βακτηρίων.
Η εταιρεία δήλωσε ότι εξαπατήθηκε και ότι την ευθύνη φέρει ο… Χατζηπετρής. Υποστήριξε ότι παραπλανήθηκε από αξιόπιστο προμηθευτή της, ο οποίος της «πούλησε ένα προϊόν που δεν απέδωσε τα υποσχόμενα». «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι η τεχνολογία της LJ Shield είχε πουληθεί και αλλού στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ταϊβάν και ότι ήταν και αντιβακτηριακή και αντιική. Πιστεύαμε ότι παρέχουμε ένα όφελος στους πελάτες μας», δήλωσε στο δικαστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Lorna Jane, Μπιλ Κλάρκσον.
Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείστηκε. Στην απόφασή του υπογράμμισε ότι ο ισχυρισμός της εταιρείας για την «ασπίδα» είχε σκοπό «την εκμετάλλευση, την αρπαγή», ενώ δυνητικά ήταν επικίνδυνος και την τιμώρησε «για ψευδείς και παραπλανητικές κοινοποιήσεις στους καταναλωτές».
Από την πλευρά της η «εξαπατημένη» αποδέχθηκε την ποινή.
Το πρόστιμο που έφαγε η Lorna είναι το δεύτερο σε διάστημα δύο εβδομάδων. Νωρίτερα, η Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας τής επέβαλε πρόστιμο 40 χιλιάδων δολαρίων για παράνομη διαφήμιση σε σχέση με την πανδημία.
Πατέντες
Σε αντίθεση, πάντως, με τη Lorna που… εξαπατήθηκε και πληρώνει, εκείνες που συνεχίζουν να τη βγάζουν καθαρή, παρά τα όσα αποκαλύπτονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, κερδίζοντας τα μαλλιοκέφαλά τους με αρωγό τις πατέντες, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το «φαινόμενο» αυτό δεν άφησε αδιάφορο τον γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση (DLF) ότι οι πατέντες των εμβολίων θα πρέπει να αρθούν, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει γι’ αυτά.
Ο Στίγκλιτς αμφισβήτησε το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της «πατέντας», ότι δηλαδή μέσα στο 2021 παράγονται 10 δισεκατομμύρια δόσεις, ποσότητα υπεραρκετή ώστε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. «Η παραγωγή δεν επαρκεί, υπάρχει πρόβλημα με τη διανομή των εμβολίων και ανησυχώ όταν βλέπω τις ανεπτυγμένες χώρες να πετάνε στα σκουπίδια δόσεις που θα ήταν αναγκαίες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η παραγωγή δεν επαρκεί, όταν μάλιστα γίνεται συζήτηση και για ενισχυτική δόση booster. Βλέπετε τις τιμές που έχει προβλέψει η ίδια η Pfizer, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, για τα δικά της εμβόλια. Οι τιμές αυτές είναι πολλαπλάσιες από το κόστος παραγωγής. Για να ζητήσεις τέτοια τιμή, πρέπει να υπάρχει έλλειψη του προϊόντος. Αρα και η ίδια η Pfizer εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη». Ο Στίγκλιτς υποστήριξε ακόμη ότι η Γερμανία και προσωπικά η Ανγκελα Μέρκελ είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την άρση της πατέντας, αίτημα που στηρίζουν πάνω από 100 χώρες του κόσμου.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος απέρριψε και τον ισχυρισμό των φαρμακευτικών ότι είναι εύλογο να αποκομίζουν κέρδη εφόσον έχουν επενδύσει στην εργαστηριακή έρευνα. «Η αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή ο αμερικανικός λαός, έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτά τα εμβόλια. Κάποιοι κάνουν λόγο για “εμβόλιο του λαού”, γιατί αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του αμερικανικού λαού και πολλών άλλων χωρών. Και οι Γερμανοί συνεισέφεραν το δικό τους κομμάτι. Το κόστος της επένδυσης δεν επιβαρύνει αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το μεγαλύτερο κομμάτι χρηματοδοτήθηκε με κρατικά κονδύλια»… είπε ο άνθρωπος.
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου