Τη δυνατότητα ρύθμισης δανείων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά και οφειλών από εγγυητές των πρωτοφειλετών, βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν την εξυγίανση οφειλών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και ρητή πρόβλεψη ότι το τεκμήριο παύσης πληρωμών του οφειλέτη στην πτώχευση είναι μαχητό, προβλέπουν μεταξύ διατάξεις – τροποποιήσεις του νομού 4738/2020 (πτωχευτικός/2η ευκαιρία) που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να βελτιωθούν τα εργαλεία προληπτικής αναδιάρθρωσης και να αποσαφηνιστούν ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Μεταξύ άλλων, με βάση τις νέες διατάξεις, μεταβάλλονται οι προϋποθέσεις λήψης της επιδότησης καταβολής δόσεων για την αποπληρωμή δανείων κύριας κατοικίας, καθώς στη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων λαμβάνονται υπόψη οι μέσες μικτές μηνιαίες αποδοχές αντί του μέσου μηνιαίου μισθού.
Οι βελτιώσεις του νόμου 4738/2020 αφορούν και τις διατάξεις περί εξυγίανσης οφειλών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και οι ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρίες μπορούν πλέον να αποκτήσουν την πιστοποίηση του εμπειρογνώμονα, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του μητρώου εμπειρογνωμόνων εξυγίανσης.
Οι αλλαγές/βελτιώσεις στον νέο πτωχευτικό κώδικα περιλαμβάνονται στο γ΄ μέρος του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει δυο ακόμα μέρη: το πρώτο με το οποίο ενσωματώνονται οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το β΄ μέρος θα αποτελέσει τον εφαρμοστικό νόμο για την 18μηνη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», μέσω του οποίου οι τράπεζες θα μειώσουν περαιτέρω το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων με στόχο το ποσοστό των προβληματικών δανείων να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Η βασικότερη διάταξη του «Ηρακλής ΙΙ» αφορά την εξάμηνη παράταση στην 24μηνη περίοδο στις εταιρείες διαχείρισης (servicers) για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε πάγιο αίτημα των servicers, καθώς λόγω πανδημίας επιβλήθηκε οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των ανακτήσεων. Ως αποτέλεσμα, διασφαλίζεται και η παρεχόμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι εκτάκτων συνθηκών στο μέλλον που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στις αγορές, όπως ήταν η πρωτοφανής συνθήκη της πανδημικής κρίσης.
Με τον νέο εφαρμοστικό νόμο για τον «Ηρακλή ΙΙ» διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των «τιτλοποιήσεων απαιτήσεων», ώστε να περιλαμβάνεται η μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα.
ΦΠΑ ηλεκτρονικού εμπορίου
Τέλος σε ό,τι αφορά το α΄ μέρος του νομοσχεδίου, ενσωματώνονται από 1/7/2021 ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τον ΦΠΑ συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου, τόσο για τις αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με σαφή πλεονεκτήματα για τα δημόσια έσοδα και την επιχειρηματική κοινότητα.
Ειδικότερα:
● Καθιερώνεται νέο, για όλη την Ε.Ε., κατώφλι 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες και οι πωλήσεις από απόσταση εντός της Ε.Ε. θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή.
● Θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών προς τελικούς καταναλωτές να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν και τον φόρο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη-μέλη κατανάλωσης για όλες τις διασυνοριακές υπηρεσίες, τις εντός Ε.Ε. πωλήσεις αγαθών από απόσταση και ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.
● Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από 1/7/2021 επιβάλλεται ΦΠΑ στα μικροδέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Ως εκ τούτου, καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για μικροδέματα αξίας μέχρι 22 ευρώ που ίσχυε μέχρι και 30/6/2021.
Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου