«Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, καθώς και ιδεολογικής εκμετάλλευσης» ανέφερε - στην εισήγησή του ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά τη συζήτηση της Ολιστικής Μελέτης της FIFA και της UEFA στην Βουλή.
Τα βασικά σημεία τοποθέτησης του κ Μωραΐτη κατά τη συζήτηση:
- Το ποδόσφαιρο, μετά τον θρίαμβο του 2004, πήρε δυστυχώς την κατιούσα. Αντί να είναι η ατμομηχανή του ελληνικού αθλητισμού, αντί να αποτελεί την κορωνίδα παραγωγής θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν όλον τον αθλητισμό, αποτελεί σήμερα το μεγάλο ασθενή.
- Δε χωράει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, καθώς και ιδεολογικής εκμετάλλευσης. Είναι συνυφασμένο με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με εταιρείες αθλητικού τζόγου, με συμφέροντα που λειτουργούν υπό το καθεστώς ακραίων ανταγωνισμών, που ευνοούν την εμφάνιση έκνομων συμπεριφορών και παθογενειών, όπως η χειραγώγηση αγώνων, η βία, ο ρατσισμός και ο σεξισμός.
- Η Ολιστική Mελέτη, αν και κινείται σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και οδηγιών, σε άλλα από τα κύρια αυτά προβλήματα απαντά, στα περισσότερα όμως, διατυπώνει ευχές, ενώ το μείζον ζήτημα της διαπλοκής και της χειραγώγησης το αποφεύγει.
- Έτσι λοιπόν, στην ελληνική περίπτωση, η δημιουργία ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τον επαγγελματικό αθλητισμό, εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μονόδρομο. Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία προτεραιότητα έχει η θωράκιση του επαγγελματικού αθλητισμού από μονοπωλιακές μορφές διοίκησης, η ενίσχυση των προβλέψεων για τους βασικούς μετόχους και των «ασυμβίβαστων», οι όροι αδειοδότησης και εγγυοδοσίας, οικονομικού ελέγχου και τήρησης των κανόνων του εμπορικού και εργατικού δικαίου.
- Σωστά επισημαίνει η Oλιστική Mελέτη ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα από εισιτήρια και η συντήρηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γίνεται κυρίως από το στοίχημα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η πλατφόρμα αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων που προβλέπεται από τη σύμβαση MACOLIN δεν επαρκεί. Απεναντίας απαιτούνται μέτρα αυστηρά. Δυστυχώς, ο στοιχηματισμός έχει διαβρώσει πλέον ως ιδέα μεγάλη μερίδα νέων, ακόμη και προεφηβικής ηλικίας. Σήμερα, δυστυχώς, μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων ανθρώπων δεν είναι στις αλάνες και στα γήπεδα. Είναι κολλημένα σε ένα κινητό τηλέφωνο και, αντί να παίζουν μπάλα, παίζουν στοίχημα, σε πρωταθλήματα που έχουν εκ προοιμίου κριθεί.
- Συνεπώς, χρειάζεται όλοι να τολμήσουμε, αν θέλουμε να απαλλαγούμε πραγματικά από τις χρόνιες παθογένειες. Η απάντηση δε βρίσκεται στις ευχές της Ολιστικής Μελέτης, αλλά σε ένα σχέδιο που πρωτίστως πρέπει να επεξεργαστεί η πολιτεία με την UEFA, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η ΕΠΟ, η Super League 1 και η Super League 2, που θα ορίζει με σαφήνεια χωρίς αστερίσκους τους όρους και τους κανόνες του επαγγελματικού αθλητισμού. Καλές προθέσεις πάντα υπήρχαν, αλλά στις δύσκολες στιγμές όλοι έκαναν εκπτώσεις. Τώρα χρειάζεται πραγματικά να σπάσουν όλοι αυγά.
- Η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση πριν έναν μήνα ψήφισε μία σειρά διατάξεων που αφορούν στο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, εστιάζοντας κυρίως στη Super League 2, αφήνοντας την Super League 1 με συσσωρευμένα «εύφλεκτα υλικά» και μία αντίληψη νόμου ζούγκλας όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος.
- Ο νόμος 4809/2021 σωστά προβλέπει κεντρική διαχείριση, δίκαιη μοιρασιά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της διαχείρισης της εικόνας των ομάδων της Super League 2, άφησε όμως ανεξέλεγκτη τη Super League 1, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι να έχουν εξασφαλίσει για τις ομάδες τους το μεγαλύτερο δυνατό εύρος εσόδων, ενώ οι μικροί να μην έχουν καν πρόσβαση και να μην μπορούν να κλείσουν αντίστοιχες συμφωνίες. Μία τέτοια λογική έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα αλλά και το γράμμα της Ολιστικής Μελέτης FIFA-UEFA.
- Τίθεται, λοιπόν, ως ερώτημα το τι σκέφτεται να πράξει για το θέμα αυτό η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί του ποδοσφαίρου. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ότι η ύπαρξη ομάδων δύο ή τριών ταχυτήτων θα μειώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και ότι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της SL1 με υγιείς ομάδες θα φέρει περισσότερα έσοδα σε όλους. Επομένως, χρειάζεται κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η κεντρική διαχείριση λειτουργεί αναπτυξιακά υπέρ πάντων και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι 4 «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου. Χρειάζεται λοιπόν οι ομάδες, η λίγκα, η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
- Πρωταθλήματα ευρωπαϊκών κρατών (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκωτία) που κατανέμουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όχι στη λογική των ισχυρών ομάδων, αλλά με όρους αναπτυξιακούς και συμβατούς - κάθε ένα με το δικό του μοντέλο - δεν χάνουν καθόλου ως προς την ανταγωνιστικότητά τους.
- Στις ελληνικές συνθήκες, ως κατάλληλη αναπτυξιακή λογική, προκρίνεται η θέσπιση ενός μικτού συστήματος κριτηρίων. Από τη μία πλευρά θα διασφαλίζονται οι BIG 4, βάσει αποτελεσμάτων και συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βάσει ιστορικότητας, εισιτηρίων, εμπορικότητας κ.α. Από την άλλη όμως πλευρά αναπτυξιακή λογική στις ελληνικές συνθήκες σημαίνει και:
- ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, για τις ομάδες τις περιφέρειας και πόλεων κάτω των 100.000 κατοίκων, διότι αυτές απευθύνονται σε μικρότερο τοπικό κοινό.
- ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, για τις ομάδες της νησιωτικής χώρας, οι οποίες έχουν δυνανάλογα μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος.
- ειδικό κριτήριο ενίσχυσης με ποσοστό, στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο αριθμό παικτών προερχόμενων από τις ακαδημίες των συλλόγων τους.
- Επίσης, αναπτυξιακή λογική και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο σημαίνει θέσπιση μεγάλου ποσοστού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή από τα ετήσια έσοδα της SL1 για τη βελτίωση των υποδομών και των γηπέδων όλων των κατηγοριών, όπως συμβαίνει στην Αγγλία.
- Αναπτυξιακή λογική σημαίνει σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Περισσότερες από 1200 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή, για δεδουλευμένα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους. Και ενώ οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στην UEFA, οι Έλληνες εργαζόμενοι ποδοσφαιριστές μπλέκουν στις καλένδες της ελληνικής δικαιοσύνης και των αθέμιτων τακτικών των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.
Πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου