Ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται… ειδικά στην εποχή της πανδημίας. Η κρίση που προκάλεσε η έλευση του κορονοϊού στη ζωή μας αποδεικνύεται χρυσή ευκαιρία για μερικούς από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κολοσσούς του πλανήτη και τους μετόχους τους. Google, Apple και Microsoft ανακοίνωσαν προχθές αργά το βράδυ εκτόξευση των κερδών τους στο προηγούμενο τρίμηνο καθώς μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναδεικνύονται από τους πιο κερδισμένους της πανδημίας.
Τα λοκντάουν ώθησαν ακόμη περισσότερους καταναλωτές και επιχειρήσεις στις υπηρεσίες τους και αυτό αποδείχθηκε χρυσοφόρο για αυτές. «Ηταν η τέλεια θετική καταιγίδα μετά από μια δεκαετία, στο μεγαλύτερο διάστημα της οποίας κινήθηκαν ανοδικά», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών του New York University Τόμας Φίλιπον.
Η Apple κατέγραψε στο τρίμηνο που εξέπνευσε στα τέλη Ιουνίου κέρδη 21,7 δισ. δολαρίων. Ηταν το καλύτερο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο στη 45χρονη ιστορία της και αυτό οφειλόταν κυρίως στις ισχυρές πωλήσεις του iPhone 12 και την ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alphabet –η μητρική εταιρεία τα Google–, που ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 62%, στα 61,8 δισ. δολάρια και υπερδιπλασιασμό των κερδών στα 18,5 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογη, 69%, ήταν και η αύξηση των εσόδων της από τις διαφημίσεις.
Αλλά και η Microsoft ξεπέρασε τις σχετικές προβλέψεις ανακοινώνοντας έσοδα μεγαλύτερα των 45 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, κατά 21% υψηλότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των τριών αμερικανικών κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των κερδών ρεκόρ για την Tesla και λίγο πριν από τις ανάλογες ανακοινώσεις των Facebook, Amazon.
Εκρηκτική άνοδος
Συνολικά η χρηματιστηριακή αξία των «5 μεγάλων της υψηλής τεχνολογίας» –Google, Amazon, Apple, Microsoft και Facebook– είναι σήμερα μεγαλύτερη από το 1/3 τα αξίας των 500 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Αμερικής που διαμορφώνουν τον δείκτη S&P 500 και αντανακλά την εκρηκτική άνοδο που κατέγραψαν οι μετοχές τους στην περίοδο της πανδημίας. Η άνοδος αυτή έχει αποφέρει δισεκατομμύρια στους ήδη πάμπλουτους ιδρυτές των εταιρειών και τους μεγαλομετόχους τους.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που έχτισε τον πλούτο του από την υψηλή τεχνολογία έχει αυξηθεί από 241 προ πανδημίας στους 365 σήμερα. Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι του τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν αυξήσει από τον Μάρτιο του 2020 τον ατομικό τους πλούτο κατά 80%, από 1,4 τρισ. δολάρια σε 2,5 τρισ. δολάρια. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 212 δισ. δολαρίων ενώ ακολουθούν ο συνιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ με 180 δισ. δολάρια, ο συνιδρυτης της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με 151 δισ. δολάρια και ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ της Facebook με 138 δισ. δολάρια.
Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι που κερδίζουν από την πανδημία
Υπερκέρδη έχουν επίσης οι τράπεζες και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που «έβαλαν το χεράκι» τους για να εκτοξευθούν οι τιμές των μετοχών στα ύψη νωρίτερα. H βρετανική Barclays ανακοίνωσε χθες υπερτριπλασιασμό των προ φόρων κερδών της στο α’ εξάμηνο του 2020, στα 5 τρισ. λίρες, ενώ η γερμανική Deutsche Bank καθαρά κέρδη 692 εκατ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο, υπερδιπλάσια αυτών που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Εκτόξευση εσόδων και υπερκέρδη καταγράφουν τέλος και οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια. Η Pfizer προχώρησε χθες, μόλις δύο μήνες από την προηγούμενη εκτίμησή της για τα έσοδα από τα εμβόλια Covid-19, σε αναβάθμισή τους κατά… 28,8%. Από 26 δισ. δολάρια τον Απρίλιο τα ανέβασε στα 33,5 δισ. δολάρια καθώς οι παραγγελίες της εκτοξεύτηκαν από 1,6 δισ. δόσεις σε 2,1 δισ. δόσεις.
Μπάμπης Μίχαλης
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου