Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένες ομάδες μεταναστών εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε κρούσματα COVID-19, νοσηλεία και θανάτους, καθώς και στα ποσοστά εμβολιασμού. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στο SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν επαγγελματικό κίνδυνο, διαμονή σε οικίες με μεγάλο αριθμό ανθρώπων και χαμηλότερα επίπεδα προσβασιμότητας σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τις αυξανόμενες ενδείξεις για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 μεταξύ των μεταναστών, συχνά λόγω μεγαλύτερης διστακτικότητας, παραπληροφόρησης και προβλημάτων πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Η έκθεση προτείνει τα εξής:
  • Στοχευμένα μηνύματα δημόσιας υγείας που θα παράγονται από κοινού με τις πληγείσες κοινότητες, με πληροφορίες και μηνύματα που μεταφράζονται σε βασικές γλώσσες μεταναστών και διαδίδονται αποτελεσματικά.
  • Καινοτόμες επιλογές πολιτικής που μπορούν να υποστηρίξουν ομάδες μεταναστών σε κίνδυνο για να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τον εμβολιασμό.
  • Τα Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης να εφαρμόζουν τις οδηγίες αποστάσεων και υγιεινής COVID-19, παρέχοντας παράλληλα δωρεάν και δίκαιη πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα στους μετανάστες σε αυτές τις ρυθμίσεις.
  • Διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης για τους μετανάστες στα εμβόλια COVID-19 και εξασφάλιση δίκαιης πρόσληψης, ιδίως σε μετανάστες που αντιμετωπίζουν εμπόδια ή αποκλείονται από τα συστήματα υγείας και εμβολιασμού.
  • Δημιουργία εμπιστοσύνης με τις κοινότητες μεταναστών γύρω από το εμβόλιο, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες και τον προσδιορισμό καινοτόμων σημείων πρόσβασης για το εμβόλιο για τους μετανάστες που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε γενικά συστήματα υγείας.
  • Ενίσχυση των συνεργασιών με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις σχετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και τις κοινοτικές ομάδες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ομάδες δημόσιας υγείας και επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη στρατηγικών δέσμευσης με κοινότητες μεταναστών.
Ο ΕCDC σημειώνει ότι η Ε.Ε. μαζί με τον ΕΟΧ έχει συνολικό πληθυσμό 453 εκατομμύρια. Οι μετανάστες, που ορίζονται εδώ ως άνθρωποι που γεννήθηκαν σε διαφορετική χώρα από αυτήν που διαμένουν, αποτελούν το 12% αυτού του πληθυσμού το 2020. Επιπλέον, περίπου τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά εκτιμάται ότι ζουν στην Ευρώπη.
 
Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: