Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Διεθνής Τύπος: «Θέλουν να μετατρέψουν την Ακρόπολη σε Disneyland»

Στο ρεπορτάζ του «The World» με τον τίτλο «Θέλουν να μετατρέψουν την Ακρόπολη σε Disneyland» - Οι αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο προκαλούν αντιδράσεις», φιλοξενούνται οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, στο θέμα των παρεμβάσεων: Αυτή του αρχιτέκτονα και επί δεκαετιών επικεφαλής των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων Τάσου Τανούλα και του επίσης αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα και εμπειρογνώμονα Μανόλη Κορρέ, το όραμα του οποίου βλέπουμε να μετουσιώνεται σε πράξη.
Αυτό που αφήνει άφωνο τον αναγνώστη, είναι ο επίλογος του ρεπορτάζ. Ο Μ. Κορρές, από τα όσα του καταλογίζουν οι επικριτές του έργου, φαίνεται να ασπάζεται μονάχα το γεγονός, ότι οι διαδικασίες έγιναν βιαστικά. Πως το δικαιολογεί; «Βιαστήκαμε, έπρεπε να βιαστούμε. Αλλά δείτε την ηλικία μου», αστειεύτηκε ο 73χρονος ενώ στεκόταν μπροστά στον 2.500 ετών Παρθενώνα. «Δεν μπορώ να περιμένω.»
Είναι πραγματικά θλιβερή και άξια απορίας, η παραδοχή, ότι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αλλάζει βίαια φυσιογνωμία, υπόκειται σε καταστροφικές αλλαγές σύμφωνα με πάνω από 600 επιστήμονες που έχουν εκπέμψει sos, για να προλάβει ο εμπνευστής του έργου να δει το προσωπικό του όραμα όσο είναι εν ζωή. Τα μνημεία της Ακρόπολης, γίνονται με άλλα λόγια βορά, όχι μόνο στα σχέδια της κυβέρνησης για επιπλέον τουριστικοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του ιερού βράχου, αλλά και στη ματαιοδοξία του κάθε επιστήμονα, έστω κι αν πρόκειται για τον διεθνώς αναγνωρισμένο Μ. Κορρέ.
Φτιάχνουν μια ακρόπολη αποικιακής εθνικής ιδεολογίας του νεοκλασικισμού
Το ρεπορτάζ σημειώνει πως οι επικριτές, ισχυρίζονται ότι το έργο εκτελέστηκε χωρίς διαφάνεια ή κατάλληλη μελέτη και ότι το ο σκυρόδεμα που χρησιμοποιηθηκε στο διάδρομο θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα το αρχαίο υπόστρωμα - ισχυρισμοί που το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται έντονα.
Οι επικριτές, ανησυχούν επίσης για άλλες παρεμβάσεις, που θα «υποβαθμίσουν» και θα «υποτιμήσουν» τον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, αντιτίθενται σε μια σειρά αισθητικών αλλαγών που αποσκοπούν στην επαναφορά του χώρου σε αυτό που ο Κορρές και η ομάδα του περιγράφουν ως «σωστή» και «αυθεντική» μορφή.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια σημαντική αναθεώρηση της αρχαίας σκάλας που οδηγεί στην είσοδο της Ακρόπολης και τη δημιουργία οριζόντιων βεραντών, που υπήρχαν στον λόφο κατά την κλασική περίοδο. Ο Κορρές έχει επίσης επιδείξει την ιδέα της ανέγερσης αντιγράφων αγαλμάτων που υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν.
«Το συναίσθημά μου για όλα αυτά, είναι διαπράττεται έγκλημα. Είναι πολύ λυπηρό. Είναι σαν εφιάλτης για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Τανούλας, προσθέτοντας ότι ήλπιζε ότι δεν θα ζήσει για να δει τέτοιες αλλαγές στον αρχαίο χώρο. «Θέλουν να μετατρέψουν την Ακρόπολη σε Disneyland», καταλήγει.
Ο Γιάννης Χαμιλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας και νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, υπερθεμάτισε λέγοντας, ότι θεωρεί ενοχλητικό το γεγονός ότι ο Κορρές φαίνεται να προτίθεται να ανοικοδομήσει την Ακρόπολη μιας συγκεκριμένης στιγμής στην ιστορία: Αυτή της κλασικής περιόδου.
«Αυτός είναι ένας αρχαιολογικός χώρος πολλών διαφορετικών περιόδων. Ήταν πολύ σημαντικός κατά την προϊστορία. Ήταν μια πολύ σημαντική μυκηναϊκή ακρόπολη. Ήταν πολύ σημαντικός επίσης στις μετακλασικές περιόδους, στους ρωμαϊκούς χρόνους, στα μεσαιωνικά χρόνια, στους βυζαντινούς χρόνους, κατά τους οθωμανικούς χρόνους», είπε.
Οι ανακαινίσεις, πρόσθεσε, φαίνεται να βασίζονται σε μια επιλεκτική, ρομαντική, δυτική φαντασίωση της ελληνικής, κλασικής περιόδου. «Έτσι, στον σημερινό πολυπολιτισμικό κόσμο, χτίζουμε ένα μνημείο της αποικιακής εθνικής ιδεολογίας του νεοκλασικισμού. Ένα μνημείο που δεν μιλάει για τις πραγματικότητα της χώρας και του κόσμου γενικά», δήλωσε ο κ. Χαμιλάκης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ΜΜΕ στην Ακρόπολη την περασμένη εβδομάδα, ο Κορρές απέρριψε την κριτική και την άποψη ότι επιβάλλει ένα προσωπικό όραμα για τον αρχαιολογικό χώρο.
Όμως δέχτηκε μια από τις κριτικές: «Βιαστήκαμε, έπρεπε να βιαστούμε. Αλλά δείτε την ηλικία μου», αστειεύτηκε ο 73χρονος ενώ στεκόταν μπροστά στον 2.500 ετών Παρθενώνα. «Δεν μπορώ να περιμένω.».
 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: