Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

«Όπλο μαζικής καταστροφής»: Σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός, παρά τις αντιδράσεις

Η εφαρμογή, από την 1η Ιουνίου, του νέου πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους.
Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου που έχει χαρακτηριστεί απολύτως τραπεζοκεντρικός και με τον οποίο καταργείται οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθερώνονται πλήρως όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Ο νέος πτωχευτικός έρχεται για να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων που έχουν ως αντίκρισμα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια ώστε να υπάρξουν σημαντικά κέρδη για όσους τα διαχειριστούν στη δευτερογενή αγορά. Και παράλληλα να μινιμάρουν κατά το δυνατόν τις ζημιές των τραπεζών (διαβάστε αναλυτικά).
Όπως έχει γίνει σαφές, η κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει το πλαίσιο των μαζικών πτωχεύσεων εν μέσω πανδημίας και χωρίς να δίνει την παραμικρή ευκαιρία σε όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.
Για μαζικές πτωχεύσεις και καμία προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ΝΔ, μιλούν σε κοινή τους δήλωση (1/6/21) οι τομεάρχες Οικονομικών και Δικαιοσύνης και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης. «Η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση της ακραίας, νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της, αδιαφορώντας προκλητικά, παρ’ ότι γνωρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία», επισημαίνουν. «Η μόνη πραγματική λύση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η αντικατάστασή του με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής ιδιωτικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αντί για τα δικαστήρια, θα αποφασίζουν οι τράπεζες
Θεωρητικά, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θέλει να βοηθήσει τους οφειλέτες να ξεμπερδέψουν με τα χρέη τους, επιτυγχάνοντας μια ευνοϊκή ρύθμιση ή και το μερικό «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας, ή ακόμη κι ένας απλός μισθωτός δανειολήπτης, να μπορεί μέσα σε μια 3ετία να ξεμπερδέψει με το βάρος της υπερχρέωσης.
Αυτό όμως γίνεται πρακτικά αδύνατο, καθώς ο νόμος θέτει όρους ετεροβαρείς υπέρ των τραπεζών και των funds που έχουν εξαγοράσει κόκκινα τραπεζικά δάνεια και συντριπτικούς σε βάρος κάθε αδυνάμου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, ο νέος Πτωχευτικός, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, έρχεται να καταργήσει την αρμοδιότητα των δικαστηρίων να διατυπώνουν κρίση ως προς το δίκαιο ή το άδικο της κατάληξης μιας οικονομικής διαφοράς μεταξύ δύο ή περισσότερων ιδιωτών (ενός πολίτη ή επιχειρηματία και μιας ή περισσότερων τραπεζών) και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παίρνουν μόνες τους τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς κανόνες, χωρίς καν να δεσμεύονται από τις προϋποθέσεις που ο ίδιος νόμος θέτει, χωρίς λογοδοσία στα δικαστήρια, κι έτσι να οδηγούν σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συνοπτικές διαδικασίες, με τα δικαστήρια να αναλαμβάνουν μόνο τη διεκπεραίωση της πτώχευσης.
Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή, για πρώτη φορά, αντικειμενικών κριτηρίων τεκμαρτής παύσης πληρωμών. Ο νέος πτωχευτικός ορίζει ότι ο οφειλέτης, με ύψος οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 30.000 ευρώ, που για ένα εξάμηνο δεν καταβάλλει τουλάχιστον το 60% (αν είναι φυσικό πρόσωπο ή μικρή επιχείρηση) ή το 40% (αν είναι μεσαία επιχείρηση) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς έναν από αυτούς τους φορείς, βρίσκεται σε στάση πληρωμών, άρα οποιοσδήποτε πιστωτής, έστω κι ένας, μπορεί τον βγάλει σε πτώχευση.
Το παράλογο του νέου πτωχευτικού για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας
Τι σημαίνει αυτό για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες το εξήγησε (31/5/21) η οικονομολόγος Χριστίνα Ανδρέου, μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό χώρο, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή “Ξυπνήστε”.
Μεταξύ άλλων, είπε:
—- Όταν κάποιος έχει ένα δάνειο, είτε επιχειρηματικό είτε στεγαστικό, για το όπιο έχει γράψει προσημείωση την κατοικία του, δεν έχει πλέον καμία προστασία γι΄αυτό το ακίνητο.
Στον βαθμό που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου και έχει καταγγελθεί η σύμβαση, η τράπεζα είναι πλέον ελεύθερη να κινήσει όλες τις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού του ακινήτου.
Ανεξαρτήτως αξίας, δε, διότι οι προηγούμενοι νόμοι (Κατσέλη, Σταθάκη, Φλαμπουράρη) έθεταν κάποια όρια τις αξίες, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία μία κατοικίας δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Εκάλη με τα ίδια κριτήρια που θα πρέπει να προστατευτεί ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ή 250.000 ευρώ.
—- Επίσης, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση στην εφαρμογή του νέου νόμου πλέον, καθώς αφορά και όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Το μόνο που αφορά όσους “κοκκίνισαν” τα δάνεια τους στην περίοδο της πανδημίας είναι κάποια δυνατότητα επιδότησης των δόσεων ενός δανείου μέχρι πέντε χρόνια αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Για παράδειγμα, εάν εξυπηρετούσε κανονικά το δάνειο του πριν, τότε παίρνει επιδότηση 80% της δόσης η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 210 ευρώ τον μήνα και ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς του, δηλαδή 70 ευρώ το μήνα για ένα άτομο με προσαύξηση 35 ευρώ για το δεύτερο κλπ.
—- Το παράλογο του πράγματος είναι πως εάν κάποιος βρέθηκε με “κόκκινο” δάνειο την περίοδο της πανδημίας τότε μειώνεται το ποσοστό της επιδότησης. Δηλαδή, όσο πιο αδύναμος είσαι τόσα λιγότερα σου δίνει η κυβέρνηση. Αν, αντίστοιχα, καταγγέλθηκε το δάνειο εν μέσω της πανδημίας, τότε το ποσοστό της επιδότησης της δόσης πέφτει στο 40%.
 Όπλο μαζικής καταστροφής σε βάρος των μικρομεσαίων
Εξίσου μεγάλη καταστροφή αναμένεαι να υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο οφειλέτης ή θα ρευστοποιεί όλη του την περιουσία ή θα του γίνεται η χάρη να πληρώσει όλη του την περιουσία σε 240 δόσεις. Και αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις... πλειστηριασμός!
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους» (διαβάστε αναλυτικά)
«Ό,τι χειρότερο έχει κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» χαρακτηρίζει τον νέο πτωχευτικό νόμο ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς τον ως ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών σε 240 ή 420 δόσεις, και προστασίας της περιουσίας του φυσικού προσώπου-δανειολήπτη ή της επιχείρησης, προβάλλουν τη μισή αλήθεια, «για να μην πούμε ότι παραπληροφορούν για να μην στεναχωρήσουν την κυβέρνηση που τους ταΐζει».
Όπως εξηγεί, τα συστημικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα αποκρύπτουν πως δεν μπορούν όλοι ο οφειλέτες να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση. «Δεν λένε επίσης ότι αφού καταθέσει ο οφειλέτης την αίτηση, τα τραπεζικά ιδρύματα αποδέχονται ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την ρύθμιση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ θα αντιπροτείνουν κάποια ρύθμιση, χωρίς κανέναν περιορισμό στους όρους της πρότασης. ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να αποδεχτούν την αίτηση του οφειλέτη είτε είναι φυσικό είτε είναι νομικό πρόσωπο» αναφέρει.
Χάνεις την κυριότητα των ακινήτων σου
Όπως συνεχίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος: «ΔΕΝ λένε ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσει η αίτηση και μόνο με την υποβολή της ο οφειλέτης παρέχει απεριόριστη πρόσβαση για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα μέλη της οικογένειά του (σύζυγο και εξαρτώμενα μέλη)» συνεχίζει.
«ΔΕΝ λένε ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν αποδεχθούν την αίτηση του οφειλέτη τον οδηγούν σε βίαιη πτώχευση, όπου η μόνη επιλογή είναι να χάνει την κυριότητα της κύριας κατοικίας του και των υπόλοιπων ακινήτων του με μόνη δυνατότητα να συνεχίζει να διαμένει σε αυτή με ΕΝΟΙΚΙΟ για δώδεκα έτη και αν θέλει και μπορεί μέσα σε αυτά τα έτη να έχει το δικαίωμα να ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΞΑΝΑ την κύρια κατοικία του ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ στην τιμή επαναγοράς του ακινήτου τα χρήματα που κατέβαλε ως ενοίκιο» υπογραμμίζει.
Έφη Αχτσιόγλου: Αμείλικτος και εκδικητικός ο πτωχευτικός για τους οφειλέτες
«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου,δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανέναν οφειλέτη».
«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου,δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανέναν οφειλέτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “KONTRAChannel”.
«Είναιμία σκληρή, αντικοινωνική επιλογή που αφορά το σύνολο των οφειλετών, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους.Πτώχευση σημαίνει πως χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους.Ακόμα και οι ευάλωτοι οφειλέτες χάνουν το σπίτι τους και παύουν να είναι ιδιοκτήτες.Θα μπορούν μόνο να το νοικιάζουν και μετά από 12 χρόνια, αν είναι συνεπείς και πληρώνουν νοίκι, να το αγοράσουν ξανά από την αρχή, σαν να μην είχαν πληρώσει τίποτα πριν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η ΝΔ οργάνωσε τη νομοθεσία ώστε να απαντά στις ανάγκες των τραπεζών και όχι στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.Αυτό το ανάλγητο πλαίσιο καθίσταται ακραίο ακριβώς επειδή έρχεται σε μία τέτοια χρονική στιγμή».
Η μόνη λύση, επισήμανε, είναι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.για ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που αφορά και τις συνθήκες της πανδημίας αλλά έχει και σταθερά χαρακτηριστικά, για να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου και ασφάλεια στον οφειλέτη και στον πιστωτή». Χρειάζεται, σημείωσε, «να υπάρξει διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.Αν δεν επουλωθεί αυτή η πληγή τότε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα μείνει πίσω».
«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα υπάρξουν.Αυτό είναι αυτονόητο μετά από τέτοια ύφεση.Το θέμα είναι ότι η ΝΔ έχει ήδη σχεδιάσει μία “ανάπτυξη” από την οποία θα ωφεληθούν ελάχιστοι.Αυτό γίνεται με σαφή πολιτική επιλογή της», υπογράμμισε και τόνισε ότι «τα λιγοστά μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας εξαντλούνται και η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μόνη λύση το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει εργασιακό όλεθρο».
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, τέλος, ότι «το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει σαφή στόχο ​τη μείωση της αξίας της εργασίας.Προκαλείται με ευθεία μείωση μισθών,απλήρωτες υπερωρίες,διευκόλυνση απολύσεων»,ενώ «δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου ο εργοδότης είτε δεν θα έχει λόγο να κάνει νέες προσλήψεις είτε δεν θα προσλαμβάνει με πλήρη απασχόληση» και «οι νέοι, ιδίως το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, δεν θα έχουν λόγο να μείνουν στη χώρα για να εργάζονται και να αμείβονται με τέτοιους όρους, με αποτέλεσμα έναν νέο κίνδυνο braindrain».
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: