Η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή για να αποφευχθεί η εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ενώ ο Κώστας Καραμανλής με διαρροές είχε προαναγγείλει αποχή. Η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν καθοριστική για τον Κ. Μητσοτάκη που δεν θέλει εσωκομματικές φασαρίες, ακόμη και όταν πρόκειται για εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Την αφορμή που έψαχνε τη βρήκε με τα συγχαρητήρια του Ζ. Ζάεφ στην μακεδονική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών αυτό επιτρέπεται αλλά για να στηθεί σκηνικό ακύρωσης της έγκρισης από το ελληνικό κοινοβούλιο των τριών μνημονίων, διακινήθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εγκατέλειψε τη σύνθετη ονομασία και αναφέρθηκε σε Μακεδονία σκέτο, όχι απλώς σε "μακεδονική".
Ο Ζ. Ζάεφ, όταν έμαθε τα νέα, προσπάθησε να λύσει την παρεξήγηση και απολογήθηκε αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να αλλάξει γνώμη η κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς ήθελε να υπαναχωρήσει και κατασκεύασε ένα πρόσχημα.
Είχε μεσολαβήσει ένα δείπνο μετά συζύγων Μητσοτάκη-Καραμανλή που έγινε γνωστό με διαρροές και εκεί οπωσδήποτε θα συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και επειδή ο πρώην πρωθυπουργός είναι μαιτρ της διπλωματικής ακινησίας έχει να δώσει συμβουλές για αποφευκτική διαχείριση.
Συμβαίνει ένα ιστορικό παράδοξο: Ο Αντώνης Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το μακεδονικό ελέγχει τη "γραμμή" του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μακεδονικό.
Την 1η Ιουλίου ο Ζ. Ζάεφ διοργανώνει ένα φόρουμ για τις Πρέσπες στην Αχρίδα και ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την πρότασή του να συμμετάσχει παρόλο που εκεί θα βρίσκονται ηγέτες βαλκανικών χωρών και σημαντικές προσωπικότητες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Όλα αυτά πριν προκύψει η ποδοσφαιρική εμπλοκή που απλώς έδωσε το άλλοθι στον πρωθυπουργό να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγικό όραμα για τη χώρα ούτε πιστεύει σε μεγάλες πολιτικές. Η ψηφοθηρία τον ενδιαφέρει για τη συντήρηση του παρόντος συστήματος εξουσίας όσο πάει κι ας μην αφήσουν πίσω τίποτα ωφέλιμο για την επόμενη γενιά και την πατρίδα.
Με αυτή την έννοια, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να κυβερνά - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία που στη δική του αντίληψη, κόντρα στη γεωγραφία και την ιστορία, είναι μία και ελληνική.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου