Σε διαβούλευση μέχρι τις 2 Ιούλη, τέθηκε το νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Στόχος της υλοποιούμενης κυβερνητικής πολιτικής, που γίνεται όλο και πιo κατασταλτική απέναντι στους ξεριζωμένους, είναι η εντατικοποίηση των απελάσεων, οι οποίες έχουν βαφτιστεί «επιστροφές» από την ΕΕ. Με το νομοσχέδιο επιπλέον περιορίζονται κι άλλο οι δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης, «βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
Σύμφωνα με την πρώτη αλλά πενιχρή ενημέρωση για τις διατάξεις του, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο «ρυθμίζονται ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα με την τροποποίηση διατάξεων των ν. 3386/2005 και ν. 3907/2011. Ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας με την τροποποίηση επιμέρους διατάξεων του ν. 4636/2019». Παράλληλα, περιορίζονται οι κατηγορίες των δομών (ΚΥΤ, ΚΕΔ, δομές φιλοξενίας) που μπορούν να φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου -που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνη σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- είναι τα εξής: Οι συλλήψεις στα σύνορα θα ακολουθούν τη διαδικασία της απέλασης και όχι τη διαδικασία της επιστροφής, εντός του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ, με στόχο, όπως επισημαίνεται, τον σαφή διαχωρισμό των διοικητικών διαδικασιών απέλασης που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι συλλαμβάνονται λόγω παράνομης χερσαίας ή θαλάσσιας διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της χώρας, από τις διαδικασίες επιστροφής που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Εισαγωγή δυνατότητας απόρριψης αιτήματος ασύλου και στις περιπτώσεις που θα επιτρεπόταν η ανάκλησή του εάν είχε χορηγηθεί. Πρόκειται για ενσωμάτωση διάταξης σχετικής Οδηγίας της ΕΕ περί μη χορήγησης ασύλου όταν ο αιτών θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, λόγω τελεσίδικης καταδίκης του για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος.
Πηγή: 902.gr (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου