Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εν όψει της Ημέρας Περιβάλλοντος. Μαζί της ο καθηγητής Κώστας Καρτάλης, ο γ.γ. Γιώργος Διδασκάλου και η διευθύντρια Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ Έλενα Κουντούρη.
Η υπουργός και τα στελέχη παρουσίασαν αναλυτικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισής τους και τα πιλοτικά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Δεν επιλέξαμε τυχαία τη σημερινή μέρα. Το Σάββατο 5 Ιουνίου είναι Ημέρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον αυτές τις μέρες που μιλάμε, εξελίσσεται η προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, η οποία θα γίνει τον Νοέμβριο του 2021 στη Γλασκόβη και αφορά τη Σύμβαση για το Κλίμα και τη Συμφωνία των Παρισίων.
Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων και των σχέσεων που υπάρχουν με την πολιτιστική κληρονομιά είναι γνωστά (...). Αυτό το οποίο έχει σημασία στην περίπτωσή μας είναι η πρόληψη. (...) Σήμερα που μιλάμε, πρόβλημα δεν υπάρχει στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία μας. Οφείλουμε, όμως, να προβλέψουμε και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και έδωσε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που είναι η διάγνωση, η εποπτεία, η πρόληψη, η θεραπεία.
Ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε στους πέντε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή: τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απερήμωση (οδηγεί σε αποσάθρωση του εδάφους, διάβρωση, κατολισθήσεις), τις δασικές πυρκαγιές, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τέλος, τα καυσωνικά επεισόδια, «τα οποία έχουν ως επί το πλείστον επίδραση στους εργαζομένους και τους επισκέπτες».
Οι βασικές αρχές του εθνικού σχεδίου έχουν ορίζοντα το 2050 και ενδιάμεσους στόχους ανά πενταετία. Στην α’ φάση, μέχρι το 2025, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κατάλογος κλιματικής τρωτότητας σε επίπεδο χώρας, με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους. Αφορά αρχικά 12 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και 13 μουσεία για την αξιολόγηση των αναγκών της ενεργειακής αναβάθμισής τους. Οι 12 χώροι είναι: Ακρόπολη Αθηνών, Μυκήνες, Ναός του Επικούριου Διός, Δίον, Δελφοί, Ολυμπία, Φίλιπποι, μινωικά ανάκτορα, Δήλος, Σάμος (το Ηραίο), Ρόδος και Μυστράς. Τα μουσεία είναι: Δελφών, Ολυμπίας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Θήβας, Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας, Πέλλας, Καβάλας, Χίου, Παλαιό της Σπάρτης, Τατοΐου και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου