Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ανοιξαν οι «δουλειές»

Ουδέν κακόν αμιγές καλού αλλά και το αντίστροφο. Η πανδημία μπορεί να οδήγησε αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο και να βύθισε στον τρόμο δισεκατομμύρια ακόμη, έφερε όμως και κάποια καλά... τουλάχιστον σε κάποιους.
Πέρα από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου που γέμισαν τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα χάρη στα «πατεντάτα» εμβόλιά τους, πέρα από την Amazon που είδε τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται χάρη στις αλλεπάλληλες καραντίνες και τον καταποντισμό του λιανικού εμπορίου, πέρα από τις τράπεζες και τους λοιπούς επιχειρηματικούς κολοσσούς παροχής υπηρεσιών που χάρη στην επέκταση της ρομποτικής και της τηλεργασίας «στράγγιξαν» και το τελευταίο ίχνος «λίπους» από τους εργαζομένους τους, τα κέρδη τους αβγάτισαν και οι... εκβιαστές.
Δεν κάνουμε πλάκα, μιλάμε για τους εκβιαστές του διαδικτύου, τους περιβόητους χάκερ, που είδαν τις «δουλειές» τους να εκτοξεύονται στη διάρκεια της πανδημίας χάρη στην ηλεκτρονική στροφή των εταιρειών και τη βιαστική υιοθέτηση της τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους. Εκθεση της εταιρείας αναλύσεων Chainalysis που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκβιασμοί με χρήση κακόβουλου λογισμικού έκαναν θραύση το 2020. Τα θύματα αναγκάστηκαν να καταβάλουν στους εκβιαστές τους συνολικά λύτρα άνω των 406 εκατομμυρίων δολαρίων (σε κρυπτονομίσματα), τέσσερις φορές περισσότερα απ' ό,τι το 2019.
Η πιο συνηθισμένη κυβερνοεπίθεση ήταν μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού (ransomware) στα συστήματα μιας εταιρείας. Τo λογισμικό αυτό έχει σχεδιαστεί να κλειδώνει τα συστήματα, κρυπτογραφώντας δεδομένα τους και ζητώντας λύτρα από τον ιδιοκτήτη τους για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το πλέον τρανταχτό θύμα του τελευταίου καιρού ήταν η διαχειρίστρια του μεγαλύτερου αγωγού καυσίμων των ΗΠΑ Colonial Pipeline που αναγκάστηκε, ύστερα από μπλόκο 5 ημερών που στέγνωσε τον αγωγό της, να καταβάλει τελικά 5 εκατ. δολάρια στους χάκερ προκειμένου να απελευθερωθούν τα συστήματά της.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: