Τρίτη 18 Μαΐου 2021

«Κωστή, διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή απόλυση. Διάλεξε»

Να κάνουμε ένα πείραμα κύριε υπουργέ Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη; Να δουλέψετε ένα τρίμηνο με το νομοσχέδιο σας σε εφαρμογή.
Παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις που δίνει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αναρωτιέται κανείς:
– Αυτός ο άνθρωπος, ο συγκεκριμένος (ας υποθέσουμε ότι δεν εξυπηρετεί εργοδοτικά συμφέροντα), είναι δυνατόν να πιστεύει αυτά που λέει;
– Κι αν τα πιστεύει μήπως θα είχε ενδιαφέρον να κάνει ο ίδιος, μαζί με ορισμένους ακόμα υπουργούς της κυβέρνησης εάν δεν θέλει να είναι μόνος του, ένα πείραμα; Να δουλέψει για ένα τρίμηνο και να είναι σε ισχύ όλα τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Να γίνει, βρε αδερφέ, μια «πρόβα», να βγούνε συμπεράσματα. Μετά το τρίμηνο, θα δούμε τι σημαίνει «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Θα το απαντήσει ο κύριος υπουργός, μετά το πείραμα σε πραγματικές συνθήκες.
Ο κύριος Χατζηδάκης (ως εργαζόμενος) θα συμφωνεί με τον εργοδότη πόσες μέρες και ώρες θα εργάζεται, σε αγαστή συνεργασία.
Θα μπορεί να συγκεντρώνει ώρες και μέρες (δουλεύοντας 10ωρα τη μέρα) για να πάει να μαζέψει ελιές.
Θα έχει τη «δυνατότητα» «να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του», όπως περιέγραψε σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Στο πείραμα που προτείνουμε θα εξεταστεί και πόσο «σύγχρονη» είναι αυτή η «ευρωπαϊκή νομοθεσία» την οποία η κυβέρνηση «διευρύνει», επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις.
Θα μας περιγράψει ο υπουργός Εργασίας (ο οποίος στο πείραμα θα είναι εργαζόμενος, θυμίζουμε) εάν θα είναι τόσο γλυκό και παραμυθένιο το εργασιακό του τοπίο, όπου εργοδότης κι εργαζόμενος σε μια ισότιμη σχέση(!) θα σχεδιάζουν χαμογελαστοί πόσο θα δουλέψει ο δεύτερος (στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Χατζηδάκης).
Θα έχετε και ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, κύριε υπουργέ, και θα μπορεί να βγει «άκυρη» η απόλυση εάν αρνηθείτε να «διευθετήσετε» το χρόνο εργασίας σας.
Θα παρακάμψουμε την απορία που είχε μέχρι και ο παρουσιαστής Οικονόμου σήμερα στον ΣΚΑΪ: «Πώς θα μπορέσει να σταθεί στο εργασιακό περιβάλλον», «με τον εργοδότη να τον πολεμάει» αν αρνηθεί; Δεν θα ασχοληθούμε καν με την απίθανη απάντηση του υπουργού Εργασίας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο “φιλοσοφικό ερώτημα” που ισχύει» και «δεν έχει να κάνει με υπερωρίες ή τη διευθέτηση»!
Στο πείραμα θα υπάρχει, όμως και μια υποθετική (και ιδιαιτέρως πραγματική) προϋπόθεση: Να πει ο εργοδότης στον εργαζόμενο κ. Χατζηδάκη:«Κωστή, διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή απόλυση. Διάλεξε».
Και για να μην έχετε απορίες και να είναι πλήρες το πείραμα: Ο εργοδότης θα αιτιολογεί την απόλυση με όποιο επιχείρημα γουστάρει (π.χ ανεπάρκεια του εργαζόμενου Χατζηδάκη, στο πείραμα). Έχει, άλλωστε, το «δικαίωμα» να το κάνει αφού θα το επιτρέπει, εάν επιθυμεί, η ατομική σύμβαση.
Και κάτι ακόμα: Πριν το ερώτημα με την απόλυση ο εργοδότης θα μπορεί να σας μειώνει, με τη… σύμφωνη γνώμη σας βεβαίως, τις ώρες εργασίας. Για παράδειγμα μέσα στο μήνα θα εργάζεστε μόνο πεντάωρα και τρίωρα. Θα πληρώνεστε και λιγότερα. Θα προβλέπει η ατομική σύμβαση αυτή την «ευελιξία». Στο μέλλον, θα σας υποσχεθεί (σύμφωνα με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας») ότι θα αναπληρώσετε με 15ωρα δουλειάς τη μέρα.
Λοιπόν, τι λέτε κύριε υπουργέ; Θα το κάνετε το πείραμα; 
 
Γεράσιμος Χολέβας
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: