Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών βγάζει δήμαρχο και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με το 43% συν 1 ψήφο, του δίνει αυξημένη θητεία 5 ετών, μειώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού θέτει όριο εισόδου 3%, αλλά συρρικνώνει και τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων έως και κατά 30%.
Με δεδομένη τη «γαλάζια» υπεροπλία στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου μίλησε για «νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση διορθώσεις σχετικά με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, το ύψος των παραβόλων για υποβολή υποψηφιότητας, που κρίνονται υπέρογκα, αλλά και για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων ώστε να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους του πρώτου συνδυασμού στην εκάστοτε Δημοτική Κοινότητα.
Για «κατ’ οικονομία δημοκρατία» κάνει λόγο ο Δ. Μπίρμπας, τέως δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την εκλογή με το 43% των ψήφων. Επικρίνει τον αποκλεισμό των μικρών σχημάτων τονίζοντας ότι ενισχύει τον συγκεντρωτισμό εξουσίας γύρω από τον δήμαρχο του κέντρου, αποδυναμώνοντας τις κοινότητες.
Αντίθετος με το 43% δηλώνει και ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, αναφέροντας ότι αυτό το ποσοστό δεν προσφέρει την απαραίτητη νομιμοποίηση στον υποψήφιο, που αποκτά αυτομάτως τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων, ενώ χαρακτηρίζει θετική την υποχώρηση της κυβέρνησης στην κατάργηση των κοινοτήτων στην Αττική.
Πρόσχημα χαρακτηρίζει την κυβερνησιμότητα που επικαλείται το νομοσχέδιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αθηναίων και μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός. Οπως ανέφερε και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, επανέρχεται ένα σύστημα που κάνει την πρώτη δύναμη παντοδύναμη και επιτρέπει στον δήμαρχο να εκλέγεται με το 43% την ώρα που για να βγει απόφαση απεργίας χρειάζεται το 50% των εργαζομένων.
Για σύστημα που έχει βασικό στόχο την υπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής μιλά ο Νίκος Σακούτης, εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ενισχύονται, λέει, τα μονοπρόσωπα όργανα, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, ενώ αποδυναμώνονται το δημοτικό συμβούλιο και η φωνή των δημοτών.
Για «όπισθεν και χωρίς φρένο» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης. Μιλά για επιστροφή στο εκλογικό σύστημα του 2006, μια «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία» που καταργεί την ισοδυναμία της ψήφου και ακυρώνει την αυτονομία των κοινοτήτων.
Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο -ως δημιουργός του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής- επιφύλαξε ο Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας «Στο Κόκκινο» τόνισε πως «επιβεβαιώνει τη μεγάλη δυσανεξία της Νέας Δημοκρατίας στην “πολλή” δημοκρατία», εισάγοντας «το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα μας».
«Το πλαφόν του 3% ωθεί, όσους αντέχουν, να βρεθούν κάτω από την “ομπρέλα” κάποιου “έμπειρου” περί τα δημοτικά πράγματα πολιτευτή και να τον ακολουθήσουν, αν θέλουν να έχουν εκπροσώπηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης: «Ετσι αποκλείουμε δεκάδες μικρές κινήσεις, συσπειρώσεις, κινήματα που θέλουν να καταθέσουν την εμπειρία τους, τη γνώμη τους, την πρότασή τους για τα τοπικά ζητήματα» είπε, μιλώντας για «στρέβλωση ως προς την εκπροσώπηση των πραγματικών λαϊκών συσχετισμών».
Για «ολοκληρωτική κατεδάφιση της εμβληματικής μεταρρύθμισης του “Κλεισθένη”» μίλησε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης: «Κατάργηση απλής αναλογικής, ακύρωση αυτονομίας των κοινοτήτων, συρρίκνωση δημοκρατίας στα συμβούλια. Γενικώς, όπισθεν ολοταχώς».
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου