Τη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ξανά τον κίνδυνο από την πανδημία και προειδοποίησε τους πολίτες να μην εφησυχάζουν, ενώ χθες ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Ακης Σκέρτσος, έσπευσε να μαλώσει τους επιστήμονες που φοβούνται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. ● Ποιος είναι παράφωνος στην κυβερνητική χορωδία;
Παγιδευμένη στις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία βρίσκεται διαρκώς η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να μπερδεύει το μήνυμά της προς τους πολίτες. Εδώ και καιρό, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έστελνε μήνυμα χαλάρωσης, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία τελειώνει και υποβαθμίζοντας τα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να δικαιολογήσει το μαζικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας στο οποίο προχώρησε τρέχοντας να προλάβει τον τουρισμό.
Ξαφνικά από προχθές η κυβέρνηση, και πάλι με πρώτο τον πρωθυπουργό, θυμήθηκε τον κίνδυνο της πανδημίας και σπεύδει να μιλήσει κατά του εφησυχασμού των πολιτών, εστιάζοντας για άλλη μια φορά στην περίφημη ατομική ευθύνη.
Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι με βάση τη νέα αυτή γραμμή η κυβέρνηση θα συντασσόταν με όσους ειδικούς προειδοποιούν για χειροτέρευση των επιδημιολογικών δεδομένων, έφτασε χθες ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ακης Σκέρτσος να μαλώσει τους επιστήμονες για αυτές τους τις προβλέψεις(!), με το μέγαρο Μαξίμου να συνεχίζει έτσι να εκπέμπει απολύτως αντιφατικά μηνύματα και μάλιστα με πολύ άκομψο τρόπο.
Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος από τη μία είπε (Real FM) ότι «δεν έχουμε κάνει μια μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας», αλλά από την άλλη τα έβαλε με όσους ειδικούς κάνουν προβλέψεις για την έλευση τέταρτου κύματος μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό που εγώ γνωρίζω προσωπικά είναι ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Προβλέψεις γίνονταν και το προηγούμενο διάστημα και μιλούσαν για εκθετική αύξηση και των νοσηλειών και των ΜΕΘ και των κρουσμάτων και διαψεύστηκαν», είπε ο Α. Σκέρτσος και επέπληξε τους ειδικούς: «Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις.
Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές». Υποβάθμισε έτσι τον κίνδυνο της πανδημίας και με αυτόν τον τρόπο ακύρωσε και το μήνυμα συναγερμού που αποφάσισε εσχάτως να εκπέμψει η κυβέρνηση, η οποία κατά τα άλλα έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών λοκντάουν εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύσουν.
Ετσι λοιπόν, το μέγαρο Μαξίμου πότε εργαλειοποιεί τους ειδικούς, πότε τους παρακάμπτει, πότε τους επιπλήττει ανοιχτά και πότε τους επικαλείται, όταν προχωρά σε ενέργειες που θεωρεί αντιδημοφιλείς. Οπως, λ.χ., προχθές, που προκειμένου να ισχυροποιήσουν το μήνυμα συναγερμού του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου επέλεξαν να προβάλουν τις ανησυχίες του Σωτήρη Τσιόδρα για την επιδημία που, όπως τόνισε, «συνεχίζει να μας απειλεί» και για τα μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς επίσης και την προειδοποίησή του για την ανάγκη διαρκούς επιφυλακής. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσιόδρας έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο της δημοσιότητας, ενώ, όπως έχει γίνει πια γνωστό, έχει διαφωνήσει με κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας.
Απαντώντας μάλιστα στην επίπληξη του Α. Σκέρτσου προς τους επιδημιολόγους να «κάνουν κράτει» και να «κοιτάνε τις τάσεις» που «είναι πτωτικές», μέλη της Επιτροπής λένε ότι «οι τάσεις είναι τάσεις και ανατρέπονται», «το ακατάσχετο άνοιγμα -σε 15 μέρες άνοιξαν τα πάντα- στέλνει ένα και μοναδικό μήνυμα στον κόσμο: ότι πάμε καλά», τονίζοντας ότι «χρειάζεται συγκράτηση».
Οι αριθμοί της πανδημίας δείχνουν πράγματι μια καθοδική τάση, η οποία όμως είναι αργή, οι εμβολιασμοί προχωρούν νωχελικά, με μόλις το 20% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει ανοσία από το εμβόλιο στο τέλος Μαΐου και οι μεταλλάξεις αποτελούν μια άγνωστη παράμετρο, λένε στην «Εφ.Συν.» και ξεκαθαρίζουν: «Εγγυήσεις δεν υπάρχουν».
Επομένως το άνοιγμα των πάντων από την κυβέρνηση, με μοναδικό «όπλο» τα αμφιλεγόμενα self-tests, τα οποία μειώνονται τώρα σε κρίσιμους τομείς όπως εκείνος της εκπαίδευσης (1 αντί για δύο εβδομαδιαίως σε μαθητές και καθηγητές), τους αργούς εμβολιασμούς και τον καλό μας καιρό, που όμως δεν συγκράτησε τη διασπορά του ιού πέρυσι το καλοκαίρι, ανησυχεί την Επιτροπή. Κορυφαίοι επιστήμονες μέλη της αντιμετωπίζουν την ειδυλλιακή εικόνα που περιγράφει η κυβέρνηση με μεγάλη επιφύλαξη και σκεπτικισμό.
Την ίδια ώρα οι αριθμοί της πανδημίας επιμένουν: χθες καταγράφηκαν 2.812 γνωστά κρούσματα, 63 θάνατοι και 639 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αττική παραμένει υψηλός -1.425 διαγνώσεις-, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (245), αλλά και την Αιτωλοακαρνανία (114), τη Λάρισα (90) και την Αχαΐα (70). Και τα λύματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την Αττική, αφού παρατηρείται οριακή μείωση (-3%), με το ιικό φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, «έκρηξη» σημειώνεται στα Χανιά (+198%), στο Ηράκλειο (94%), στην Αλεξανδρούπολη (+45%) και στη Θεσσαλονίκη (+36%).
❗️ Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι το τέλος του χρόνου, θετικό βήμα, αλλά σταγόνα στον ωκεανό, αφού οι συμβασιούχοι νοσηλευτές στο ΕΣΥ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 είναι 16.000.
❗️ Τους εμβολιασμούς κατ' οίκον που έχουν αργήσει καθώς αφορούν τους ευπαθείς άνω των 60 που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο είτε λόγω ηλικίας ή μεγάλης απόστασης υποσχέθηκε εκ νέου ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από το βήμα της Βουλής, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Γιάννης Μπασκάκης, Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου