Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στην χθεσινή τους συνάντηση συμφώνησαν για πολλοστή φορά στην ανάγκη για απαρέκγλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρότι εκκρεμεί ακόμη από περύσι το Φθινόπωρο η ψήφιση 3 διακρακτικών συμβάσεων για την εφαρμογή της. Αφορούν την στήριξη της ενταξιακής πορείας της Β.Μακεδονίας, την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και την φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας.
Ακομη και οι πέτρες γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο που δεν έχουν έρθει για ψήφιση στην Βουλή οι τρείς συμβάσεις. Η κυβέρνηση όμως επιμένει στην δική της εκδοχή. Δεν αναγνωρίζει πως το πρόβλημά της είναι οι πιέσεις απο την εκλογική της βάση. Αυτές που θα εκφραστούν πολιτικά με την διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα. Ίσως και στην στάση (δεκάδων;) βουλευτών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του σε μία ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή. Δηλώνει πως η αιτία είναι πως είχε άλλα σημαντικότερα νομοσχέδια να ψηφίσει.
Αυτά ενώ οι πρώην και η νυν κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν δηλώσει ότι δεν υφίσταται ζήτημα διαφωνίας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μας έχουν διαβεβαιώσει πως οι συμβάσεις θα ψηφιστούν χωρίς πρόβλημα.
Όμως αν ήταν… όλα καλά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κι αν το κυβερνών κόμμα δεν φοβόταν την πολιτική του έκθεση τότε η διαδικασία ψήφισης των τριών διακρατικών συμφωνιών με την Βόρεια Μακεδονία από κοινοβουλευτικής σκοπιάς θα ήταν αστεία υπόθεση.
Εφόσον ακολουθούνταν μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που είχαμε για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο τον περασμένο Ιανουάριο θα απαιτούνταν μόλις μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και μια ψηφοφορία στο τέλος. Μόλις δύο μερούλες.
Αν ακολουθούνταν η κλασσική διαδικασία κύρωσης διεθνούς σύμβασης τότε τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Στην Βουλή έχουν συζητηθεί διεθνείς συμβάσεις -σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις- μέσα σε μισή ώρα. Μάλιστα στην διαδικασία αυτή – σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής – παίρνουν τον λόγο μόνον τα κόμματα που διαφωνούν.
Όμως όπως προαναφέραμε την ψηφοφορία στο τέλος οποιασδήποτε διαδικασίας δεν θα την γλύτωνε το κυβερνών κόμμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα προκαλέσει ονομαστική και έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να το κάνει.
Έτσι καταλήγουμε στην χθεσινή δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη: «Οι συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».
Η κυβρνητική εκπρόσωπος θέλει να πιστέψουμε πως η κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα καταφέρει να «περάσει» από την Βουλή 3 συμφωνίες με μία γειτονική χώρα επειδή είχε πιο σημαντικά νομοσχέδια. Καλώς.
Ας εντοπίσουμε λοιπόν μερικά από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Διαλέγοντας μάλιστα αποκλειστικά ανάμεσα από τις διακρατικές συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην Βουλή:
- Κύρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Γκάνας, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφετέρου.
- Κύρωση της Συμφωνίας Προστασίας των Επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ, αφετέρου.
- Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.
- Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Αμοιβαία Αναγνώριση και Ανταλλαγή Αδειών Οδήγησης.
- Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Περού για την πρόληψη της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και την απόδοσή τους στη χώρα προέλευσης.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση αντι να ψηφίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με μία γειτονική χώρα, θεώρησε μεγαλύτερης προτεραιότητας άλλα θέματα. Οικονομικες ή πολιτιστικές συμβάσεις με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και το Περού.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου