Η μεγαλύτερη συζήτηση, σε σχέση με το εργασιακό νομοσχέδιο, γίνεται για την κατάργηση του 8ώρου στη βάση, της νέας διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που προβλέπει 10ώρη εργασία, δίχως πρόσθετη αμοιβή, μέσω ατομικής σύμβασης (άρθρο 58).
Κατ΄ ουσία όμως, το 8ώρο, κινδυνεύει πολύ περισσότερο, από άλλη διάταξη, που δεν έχει δει, όσο θα έπρεπε το «φως» της δημοσιότητας. Στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι, επιτρέπεται σε εργαζόμενο μερικής απασχόλησης να παρέχει, με τη συμφωνία του, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη, με προσαύξηση 12% και σε ώρες, που δεν είναι συνεχόμενες με το συμφωνημένο ωράριο του εργαζομένου, δηλαδή καθιερώνεται και μερική απασχόληση και «σπαστό» ωράριο(μέχρι σήμερα στη μερική απασχόληση απαγορεύεται το «σπαστό» ωράριο).
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία απασχόλησης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ(Συστήματα Ροών Απασχόλησης Ιδιωτικού Τομέα) το 52% των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που σημαίνει ότι, η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά, είναι ευέλικτης μορφής.
Την ώρα λοιπόν, που ο φόβος είναι μήπως και «ξεχειλώσει» το ωράριο, λόγω φτηνών ή απλήρωτων υπερωριών, το 8ώρο υπονομεύεται όχι μόνο «προς τα πάνω αλλά και από τα κάτω».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Εργαζόμενος σε πολυκατάστημα ή καφετέρια, με 4ωρη απασχόληση ημερησίως 09:00 – 13:00 λαμβάνει μισθό 324,94 ευρώ. Πλέον μπορεί να του ζητηθεί πρόσθετη εργασία, όχι συνεχόμενη, αλλά το απόγευμα, από τις 16:00 – 19:00 για έκτακτες περιστάσεις.
Για κάθε ώρα επιπλέον εργασίας θα λάβει προσαυξημένο ωρομίσθιο 4,36 ευρώ.
Ο εργαζόμενος του παραδείγματος πρέπει να φύγει από το Παγκράτι, που εργάζεται, να πάει στο σπίτι του στο Περιστέρι, να ξεκουραστεί και να γυρίσει να δουλέψει επιπλέον 3 ώρες, για 13 ευρώ!
Αν αρνηθεί, τότε η απόλυση παραμονεύει…
Η 8ώρη, σταθερή δουλεία, με μισθό αξιοπρέπειας, με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου, γίνεται «άπιαστο όνειρο».
Το άρθρο 56 του νομοσχεδίου, μετατρέπει τη χώρα σε «El Dorado ευελιξίας» με εξευτελιστικές αμοιβές.
Με το άρθρο 56, οι εργοδότες-επιχειρήσεις δεν θα έχουν λόγο να προσλάβουν κάποιο με 8ώρο, αφού το νομοσχέδιο τους δίνει τη δυνατότητα, να διαμορφώνουν το ωράριο, ανάλογα με τις ανάγκες τους, εκκινώντας από συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς πείνας.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, δεν καταργεί απλά το 8ώρο, καταργεί την ίδια την αξιοπρέπεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου