800 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ιλιγγιώδες ποσό (όσο συνδυαστικά το ΑΕΠ 98 χωρών του πλανήτη) έχασαν το 2020 σε εισοδήματα οι γυναίκες στον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam. Όπως σημειώνει η διεθνής οργάνωση, έφτασαν στα 64 εκατομμύρια οι θέσεις εργασίας των γυναικών που χάθηκαν πέρσι, μια απώλεια της τάξης του 5% έναντι του 3,9% που ήταν οι απώλειες για τους άντρες.
«Η οικονομική κρίση που προέκυψε από την Covid-19 έχει ζημιώσει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες υπερεκπροσωπούνται σε θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές, λιγότερες παροχές, περισσότερη επισφάλεια. Αντί να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις του πλανήτη αντιμετώπισαν τις θέσεις εργασίας των γυναικών ως επουσιώδεις», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της διεθνούς οργάνωσης, Γκαμπριέλα Μπούτσερ.
«Τα δε 800 δισ. δολάρια είναι μια συντηρητική εκτίμηση που δεν συνυπολογίζει καν τα εισοδήματα που έπαψαν να παίρνουν τα εκατομμύρια των γυναικών που εργάζονται στον άτυπο τομέα της οικονομίας, όπως οι οικιακές βοηθοί, οι πλανόδιες πωλήτριες ή οι εργάτριες στις φάμπρικες της υφαντουργίας, οι οποίες είτε αναγκάστηκαν να πάνε σπίτι τους είτε είδαν ώρες εργασίας και αποδοχές να μειώνονται δραστικά. Η Covid-19 σήμανε ένα ισχυρό πλήγμα για την πρόοδο που είχε συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εργασίας των γυναικών».
Επιπλέον, στη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αφήσουν τη δουλειά τους ή να μειώσουν τις ώρες εργασίας από τους άντρες λόγω των ευθυνών φροντίδας. Ήδη πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, γυναίκες και κορίτσια στον πλανήτη αφιέρωναν 12,5 δισεκατομμύρια ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενες δουλειές φροντίδας, κάτι που σημαίνει μια συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 10,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, όπως σημειώνει η έκθεση.
Οι επιπτώσεις αυτής της δραματικής κρίσης συνεχίζονται και φέτος. Προβλέπεται ότι το 2021 κάπου 47 εκ. γυναίκες θα προστεθούν στη στρατιά όσων ζουν στην ακραία φτώχεια και θα πρέπει να επιβιώσουν με λιγότερα από 1,99 δολάρια την ημέρα. Και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στις γυναίκες, τώρα για να εξαλειφθεί το χάσμα φύλου σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαιτηθεί μια ακόμη γενιά, καθώς αντί για 99,5 χρόνια θα χρειαστούν πλέον 135,6 έτη.
«Καθώς περνάμε από τα επείγοντα μέτρα στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων, οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία για να οικοδομήσουν οικονομίες πιο ισότιμες και περιεκτικές για όλες και όλους», πρόσθεσε η Μπούτσερ. «Μια δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη πρέπει να ευνοήσει την γυναικεία απασχόληση και να περιλάβει και την απλήρωτη δουλειά της φροντίδας δημιουργώντας δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και επαρκείς σχετικές υποδομές. Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία δεν θα είναι εφικτή χωρίς την ανάκαμψη των γυναικών».
Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου