Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων και των αποζημιώσεων προς όφελος των αφεντικών!
Ενώ σήμερα ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση κατά την απόλυση – έχοντας όμως το δικαίωμα (όπως αυτό νομοθετήθηκε από τα μνημόνια) να την καταβάλλει και σε δόσεις όταν το ποσό υπερβαίνει τις αποδοχές δυο μηνών – με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στα αφεντικά να την δίνουν μέχρι και 4 μήνες μετά την απόλυση του εργαζόμενου.
Μάλιστα οι εργοδότες εφόσον τηρήσουν το χρονικό διάστημα του 4μήνου και εντός αυτού καταβάλλουν την αποζημίωση η απόλυση δεν μπορεί να θεωρεί άκυρη. Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι θα απολύονται και οι εργοδότες θα απολαμβάνουν το δικαίωμα να τους πληρώνουν μέχρι και τέσσερις μήνες μετά!
Ειδικότερα το νομοσχέδιο στο άρθρο 65 παράγραφος 5 αναφέρει:
«Εάν κατά την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3198/1955 (Α 98) και της παρ. 4 περ. γ του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α 115), το κύρος της καταγγελίας ισχυροποιείται, εφόσον ο εργοδότης καλυψει την τυπική παράλειψη εντος προθεσμίας 4 μηνών, ισχυούσης και της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 3198/1955. Στην περίπτωση που η πλήρωση των προϋποθέσεων γίνει μετά την ως άνω προθεσμία, η πλήρωση αυτή λογίζεται ως νέα καταγγελία και η προηγούμενη ως ανυπόστατη. Εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί αγωγικά μόνο συμπλήρωσή της».
Έτσι εάν κατά την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των νόμων 3198/1955 και 3863/2010, δηλαδή με άλλα λόγια δεν έχει τηρηθεί ο έγγραφος τύπος ή / και δεν έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση, το κύρος της καταγγελίας ισχυροποιείται, εφόσον ο εργοδότης καλύψει την τυπική παράλειψη εντός προθεσμίας 4 μηνών και τυγχάνει εφαρμογής η ρύθμιση που προβλέπει πως ο μισθωτός έχει 3 μήνες περιθώριο για να εγείρει αξιώσεις μετά την απόλυσή του.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά:
- Ο εργαζόμενος απολύεται αλλά δεν του καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση
- Ο εργαζόμενος προσφεύγει εντός 3 μήνου στο Δικαστήριο ώστε η απόλυσή του να καταστεί άκυρη
- Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει την αποζημίωση εντός 4μήνου από την απόλυση διορθώνοντας έτσι εκ των υστέρων την ακυρότητα και καθιστώντας ισχυρή την καταγγελία
Με λίγα λόγια ο εργοδότης ούτε τα χρήματα της αποζημίωσης καταβάλλει και έχει και το τελευταίο λόγο – στηριζόμενος και στην αστική δικαιοσύνη – να προχωρήσει στην απόλυση χωρίς ποτέ αυτή να βγει άκυρη και καταχρηστική!
Και μετά από τέσσερις μήνες και «κουρεμένη»!!!
Μάλιστα με την ίδια διάταξη παρέχεται με έμμεσο τρόπο η δυνατότητα στον εργοδότη να κουρεύει έως και 10% την νόμιμη αποζημίωση χωρίς η απόλυση να καθίσταται άκυρη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο μόνο για την συμπλήρωση της αποζημίωσης και όχι ζητώντας την επαναπρόσληψή του.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου, «εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί με αγωγή μόνο τη συμπλήρωσή της».
Όπως σημειώνουν ειδικοί που μίλησαν σε εκδήλωση της εφημερίδας «Ημερησία» η μειωμένη αποζημίωση ανεξάρτητα από το ύψος της μείωσης, ήταν λόγος ακυρότητας της απόλυσης και υπερημερίας του εργοδότη. Μόνο αν ο εργοδότης αποδείξει ότι η μη καταβολή της πλήρους αποζημίωσης απόλυσης οφείλεται σε συγγνωστή πλάνη του μπορεί να απαλλαγεί από τις συνέπειες της ακυρότητας και της υπερημερίας του.
Με την νέα διάταξη, αν η αποζημίωση υπολείπεται της νόμιμης έως 10% τότε θα θεωρείται αυτόματα πως οφείλεται σε συγγνωστη πλάνη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που ο εργαζόμενος λάβει το 90% της αποζημίωσης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο μόνο για να διεκδικήσει το υπόλοιπο 10% και όχι για να ακυρώσει την απόλυση.
«H μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε το μηδενικό επίπεδο» έγραφε ο Καρλ Μαρξ, το μακρινό 1863, στο έργο του «Το Κεφάλαιο» (τόμος πρώτος, σελίδα 621, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).
Εν έτη 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσφέρει ένα νόμο στο κεφάλαιο που δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθούν οι κατακτήσεις ενός αιώνα…
Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου