«Δεν γνωρίζω» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ερώτηση για την φωτογραφική τροπολογία που επιτρέπει σε συνταξιούχους να γίνονται πρόεδροι της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Προσπάθεια ελέγχου όλων των ανεξάρτητων αρχών καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Όπως έγραφε η efsyn.gr νωρίτερα, με την επίμαχη τροπολογία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει τον τρόπο διορισμού διοικητή της Αρχής φωτογραφίζοντας για τη θέση είτε τη σημερινή επικεφαλής, Αννα Ζαΐρη, η οποία συνταξιοδοτείται, είτε άλλο συνταξιούχο δικαστικό της επιλογής τους, αλλάζοντας τις σχετικές προϋποθέσεις, που μέχρι σήμερα επέτρεπαν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να επιλέγει ανάμεσα σε ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.
Όταν η Αριστελία Πελώνη ρωτήθηκε το μεσημέρι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ποιος είναι ο λόγος κατάθεσης της τροπολογίας» απάντησε «δεν γνωρίζω σε ποια τροπολογία αναφέρεστε. Δεν το γνωρίζω».
Νωρίτερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτκή Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ελέγξει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. «Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Εχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;», αναρωτήθηκε.
«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας ως κυβερνητική εξουσία Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της και καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να αξιολογήσει την πάγια συλλογική θέση της «ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση».
Τέλος, η ΕνΔΕ σημειώνει πως με αυτήν τροπολογία αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά «η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου