Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος● Καταργείται η διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο των εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ● Η Ν.Δ. προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει εκμεταλλευόμενη άστοχες δηλώσεις της αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη
Με απολύτως ωμό τρόπο ο Μάκης Βορίδης είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία». Δεν είναι όμως μόνο ότι το είπε. Αλλά ότι –όπως αποδεικνύεται– τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό στη θέση του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να το υλοποιήσει κιόλας.
Και από πού ξεκινά η υλοποίηση αυτών των... αλλαγών του κ. Βορίδη; Μα από την ψήφο των αποδήμων. Εξ ου και χθες η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κατέθεσε νομοσχέδιο ενός άρθρου, με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων από τον τόπο διαμονής τους, που, επί της σημερινής κυβέρνησης, υπερψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο με ευρύτατη διακομματική συναίνεση, διαμορφώνοντας την ιστορική πλειοψηφία των 288 ψήφων. Οι περιορισμοί αυτοί απέτρεπαν τη δημιουργία μιας «φάμπρικας» μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ενός απροσδιόριστου αριθμού δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της. Απέτρεπαν, με άλλα λόγια, την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας.
Επομένως το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της άρσης των περιορισμών είναι ότι εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί –υπενθυμίζεται ότι απαιτεί 200 ψήφους στη Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους– ανοίγεται η δυνατότητα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας στο εξωτερικό για όλους τους εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογείς, ακόμα και όσους ελληνικής καταγωγής μετανάστες πολλών γενεών σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις προβλέψεις του απαρχαιωμένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, αφού ο Κώδικας αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δίκαιου του αίματος» (jus sanguinis).
Αλλά επειδή η αλλοίωση του εκλογικού σώματος ήταν πάντοτε το πραγματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, βρήκε τώρα η κυβέρνηση την ευκαιρία να το επαναφέρει. Και πού πατάει; Εκμεταλλεύεται τις άστοχες δηλώσεις της αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης (10.4.2021), η οποία είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, υποστηρίζοντας ότι θα καταργηθούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις αυτές της κ. Τζάκρη ήταν βέβαια ένα ανέλπιστο δώρο για την κυβέρνηση, η οποία ήταν έτοιμη από καιρό να επαναφέρει το σχέδιό της και τώρα βρήκε απλώς την αφορμή για να το κάνει, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να την ακολουθήσει.
Προαναγγελία
Και πώς αποδεικνύεται ότι ήταν έτοιμη; Μα ήδη από τις 22.3.2021 ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων. Σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, αναφερόμενος στον ισχύοντα νόμο είχε πει ότι «δυστυχώς ο νόμος αυτός δεν ήταν τόσο φιλόδοξος όσο θα το επιθυμούσα, για τον απλούστατο λόγο ότι έπρεπε να συγκεντρώσουμε 200 ψήφους στην Εθνική Αντιπροσωπεία και κάποια κόμματα δεν ήθελαν να είμαστε πιο τολμηροί και να δώσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες σε Ελληνες του εξωτερικού –που λείπουν πολλά χρόνια από την Ελλάδα– να μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αρα, δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες αυτού του νόμου» και είχε πει ρητά: «Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας». Πόσο πιο καθαρό για τις κυβερνητικές επιδιώξεις;
Αλλά πάμε να δούμε τις επιδιώξεις αυτές που έρχονται τώρα με το νέο νομοσχέδιο. Καταρχάς οι αιτήσεις των εκλογέων που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, δεν θα περνούν από τον –απόλυτα απαραίτητο για τη συγκεκριμένη περίπτωση– έλεγχο της διακομματικής επιτροπής. Σύμφωνα με το κείμενο της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ανάμεσα στα προς κατάργηση άρθρα του νόμου 4648/2019 είναι και αυτό της σύστασης της διακομματικής επιτροπής με αρμοδιότητα τον δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των εκλογέων κατοίκων του εξωτερικού και την εξέταση των ενστάσεων επί τυχόν απορριπτικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (6/2/2021, «Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών») είχε αναδειχτεί η ανάγκη εξονυχιστικού ελέγχου των ειδικών εκλογικών καταλόγων των εκτός επικρατείας ψηφοφόρων και σχεδόν του συνόλου των αιτήσεων των ενδιαφερομένων από τα πολιτικά κόμματα που θα μετέχουν στη διακομματική επιτροπή, προκειμένου να αποτραπούν «παράθυρα» για παράνομες εγγραφές και παρατυπίες και να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλίδες. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την αποδοχή ή απόρριψη κάθε αίτησης θα τον έχει η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και μόνο.
Και ποιοι είναι οι περιορισμοί που τώρα καταργούνται; Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν αποτελεί κάτι άλλο από τη διευκόλυνση των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, εφόσον πληρούν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις:
α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού [τεκμηριώνοντας τη διαμονή τους με δημόσια έγγραφα που βεβαιώνουν φοίτηση, ασφαλιστικές εισφορές (ένσημα), στρατιωτική θητεία]
β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (π.χ. Ε1 ή Ε9) στην ΑΑΔΕ κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ).
Αλλοίωση
Οι εν λόγω 1+2 προϋποθέσεις-περιορισμοί (βασικότερη προϋπόθεση αποτελεί να είναι κάποιος ήδη εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους) συμφωνήθηκαν από τα πολιτικά κόμματα το φθινόπωρο του 2019, στη διάρκεια των πολυήμερων εργασιών της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, επί υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί προτάθηκαν από το ΚΚΕ -που είχε ρόλο ρυθμιστή στις εργασίες της διακομματικής- ακριβώς προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με μετανάστες μακρινών γενεών που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ούτε βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους. «Αυτές οι θέσεις δεν είναι κατασκεύασμα από το μυαλό μας. Ελαβαν υπόψη και τη διεθνή πρακτική», θύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σε χθεσινή κοινοβουλευτική επιτροπή (όπου συζητιόταν άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών), προειδοποιώντας εκ νέου ότι το νομοσχέδιο που προωθεί ο κ. Βορίδης «οδηγεί στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος».
Ο νόμος που συγκέντρωσε 288 βουλευτικές ψήφους αποτέλεσε «προϊόν συμβιβασμού», τόνιζε –και συνεχίζει να τονίζει– με κάθε αφορμή η κυβέρνηση, απολογούμενη προς το ακροατήριο της Ομογένειας και του απόδημου Ελληνισμού. Ως αναλλοίωτη θέση της Ν.Δ. προβάλλεται η παροχή δυνατότητας ψήφου από το εξωτερικό όχι μόνο στους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και σε όσους «θα μπορούσαν να εγγραφούν», όπως είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, που εισηγήθηκε τον ισχύοντα νόμο. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αποκαλύψει τους μύχιους πόθους της κυβέρνησής του, καλώντας από τη Βουλή την Ομογένεια να αγκαλιάσει το νομοσχέδιό του, λέγοντας: «Οσοι πιο πολλοί κάνουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να συμμετάσχουν στις εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί και η πίεση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί» (9/12/2019).
Παραδοσιακά η Ν.Δ. φλερτάρει με τη λεγόμενη Ομογένεια γιατί θεωρεί ότι αποτελεί έναν κατά βάση συντηρητικό και δεξιό χώρο και άρα δικό της ακροατήριο. Και το τι επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση μέσω της ψήφου των αποδήμων, στην πραγματικότητα μας το έχει αποκαλύψει ήδη από το 2011 με ωμό τρόπο ο προσωπικός βιογράφος του Κώστα Καραμανλή, Μανώλης Κοττάκης (βλ. «Καραμανλής off the record», εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2011). Οπως έχουμε γράψει, ο κ. Κοττάκης εξηγεί ότι «ο πρώην πρωθυπουργός αποπειράθηκε να αλλάξει τους βασικούς συσχετισμούς της μεταπολίτευσης υπέρ της Κεντροδεξιάς με την ψήφο των αποδήμων». Αλλά δεν σταματά εκεί.
Λέει ακόμα ρητά ότι «η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε 30.000 ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο (όνειρο δεκαετιών) και η εξαγγελία της παροχής ψήφου στους αποδήμους κατά το ταξίδι του στην Αυστραλία (22/5/2007) υπηρετούσαν έναν μακροπρόθεσμο στόχο: να αλλοιώσει αθόρυβα και οριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κεντροδεξιάς, καθώς οι απόδημοι είναι φιλελεύθεροι και οι Βορειοηπειρώτες συντηρητικοί. Δεν πρόλαβε όμως!». Θα προλάβει άραγε αυτήν την «αλλοίωση του συσχετισμού δυνάμεων» να την πετύχει η σημερινή Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη και του Μ. Βορίδη;
Γιάννης Μπασκάκης, Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου