Η ανακοίνωση των συντελεστών που όρισαν τα Πανεπιστήμια με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις που κάναμε την περίοδο που κουβεντιαζόταν στη Βουλή η λεγόμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στο διά ταύτα, λοιπόν:
Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ο αριθμός των φετινών εισακτέων θα είναι μικρότερος κατά τουλάχιστον 16.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Με δύο επιπλέον κινδύνους:
■ Τουλάχιστον το 30% των υποψηφίων δεν θα βρει καμία θέση στα Πανεπιστήμια.
■ Η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μείωση δηλαδή των θέσεων των κεντρικών Πανεπιστημίων (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), όπου κατοικοεδρεύει η πλειονότητα των υποψηφίων, και η αντίστοιχη αύξηση των περιφερειακών Πανεπιστημίων, θα απογειώσει τον αποκλεισμό καθώς είναι γνωστό ότι η φοίτηση σε Πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας αφορά κοινωνικά στρώματα με οικονομική δυνατότητα και μοιάζει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με πρόσκληση σε ανεπιθύμητους καλεσμένους τους οποίους οι συνθήκες δεν θα επιτρέψουν να αποδεχτούν.
Συνεχώς το υπουργείο Παιδείας παράγει μια «νομιμότητα» που αντιστρατεύεται τη λογική και την ηθική. Αλήθεια, ποιος παίρνει υπόψη του τις συνθήκες εγκλεισμού και την απουσία ζωντανής τάξης πέντε μήνες τώρα για τους φετινούς υποψηφίους και ποια είναι η ηθική του υπουργείου Παιδείας, που επιλέγει αυτόν ακριβώς τον χρόνο για να εφαρμόσει την πιο ταξική πολιτική του;
Χρήστος Κάτσικας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου