Υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και αντιστροφή της πραγματικότητας, προκειμένου να κρύψει αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, ότι η διασπορά γίνεται κυρίως σε χώρους που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους με κυβερνητική ευθύνη, επιχείρησε με άρθρο του το Σάββατο στα «Νέα» ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Υποστηρίζοντας ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται» αλλά στον ορίζοντα «είναι πλέον ορατή η νίκη, και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί», επιχείρησε για μία ακόμα φορά να παραπέμψει στην «ατομική ευθύνη» και να αποσπάσει την αποδοχή στα απανωτά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να στρέψει την προσοχή του λαού μακριά από το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα μια σειρά χώροι - εργασιακοί, ΜΜΜ, ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας - έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Σε άλλο σημείο του άρθρου τονίζει ότι «ατενίζοντας το αύριο, θα μπορούσαμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι, με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να προχωρεί και την προοπτική της ανάκαμψης να διαγράφεται, πλέον σαφέστερα από ποτέ», σπρώχνοντας το λαό να εναποθέσει τη λύση του προβλήματος στον εμβολιασμό, που από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αν δεν συνδυαστεί με γενναία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με άλλα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού.
Εξίσου χαρακτηριστικά, χτες το πρωί συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και στο ΕΣΥ, στη γνώριμη μέθοδο της ενίσχυσης όχι με κρατική παρέμβαση και οργανωμένο σχεδιασμό, αλλά όπου και όποτε βρεθεί «δωρητής».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική, την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε (...) πολύ ικανοποιητικά», την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει. Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς και την άρση τους, έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις». Και φορτώνοντας στο λαό την ευθύνη της οικονομικής κρίσης, κάλεσε σε «μια νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: Η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή».
Στο ίδιο μοτίβο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κάνοντας χτες έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου σε αυτόν τον έναν χρόνο πανδημίας, είπε ότι υπερδιπλασίασαν τις ΜΕΘ από 565 σε 1.360, την ίδια στιγμή που αυτά τα νούμερα είναι αποτέλεσμα «μαγειρεμάτων», αφού μετατρέπουν απλές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, στο πλαίσιο της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου». «Κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες», αντέτεινε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, όταν η κυβέρνηση κλείνει χειρουργεία, σταματά θεραπείες και νοσηλεία σοβαρών νοσημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, στήνοντας το σύστημα της μίας νόσου, ενώ πλέον τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν με ράντζα.
Επίσης, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα Υγείας υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό, και οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας θησαυρίζουν, αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξή τους, η Αρ. Πελώνη είπε χτες ότι «πάντα η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης».
Μίλησε ακόμα για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος Υγείας «προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα μονιμοποιηθούν», επιβεβαιώνοντας ότι από όσους προσλάβουν, αν και όποτε το κάνουν, τους περισσότερους θα τους διώξουν.
Μπροστά στη γύμνια αυτή, έσπευσε να αποδώσει τη νέα έξαρση ...στον καιρό και στις μεταλλάξεις που έφτασαν στη χώρα μας, και ταυτόχρονα να εναποθέσει τις ελπίδες του λαού στους εμβολιασμούς, βάζοντας ωστόσο την παράμετρο ότι η διαδικασία θα προχωρά «ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα». Με βάση αυτές τις παραδόσεις των δόσεων εμβολιασμού, έκανε μια εκτίμηση ότι «από το Πάσχα και μετά θα έχει χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας». Μέχρι τότε, μας ...συμβούλεψε «να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, να μη νοσήσουμε, να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο»!
Η πανδημία στον κόσμο
Εγκρίσεις και συμφωνίες για τα εμβόλια ενώ παραμένουν οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» στις ΗΠΑ - Διευρύνονται οι συζητήσεις και συμφωνίες για το ρωσικό εμβόλιο
Πάνω από 114,7 εκατ. κρούσματα του SARS - CoV - 2 έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και των εντεινόμενων ανταγωνισμών, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς - ακόμη και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη - και ανισόμετρα σε όλες τις χώρες.
Στις ΗΠΑ, με πάνω από 29 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 525.000 νεκρούς, μετά την έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson» το Σαββατοκύριακο, οι πρώτες παραλαβές αναμένονται σήμερα. Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των μειονοτήτων «δεν βρίσκονται εκεί που θα θέλαμε να είναι».
Στην ΕΕ το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις αρχές του μήνα και να ξεκινήσει η διανομή του τέλη Μάρτη ή αρχές Απρίλη, «αφού χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για την παραγωγή των δόσεων», κάτι που «αποτελεί ακόμη αντικείμενο συνομιλιών με την εταιρεία», σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Βιομηχανίας. Η ίδια είπε ότι στόχος είναι η παράδοση 600 εκατ. δόσεων στην ΕΕ μέχρι τέλη Ιούνη.
Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε χτες η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει αυτόν το μήνα πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού «πράσινου διαβατηρίου εμβολιασμού». Αυτό θα περιέχει απόδειξη εμβολιασμού, αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πληροφορίες για την ανάρρωση ανθρώπων που είχαν νοσήσει με Covid-19.
Στη Βρετανία, με πάνω από 4 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 123.000 θανάτους, είχαν εμβολιαστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι.
Για το τέλος του καλοκαιριού μετέθεσε «τον έλεγχο της πανδημίας» ο συνιδρυτής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «BioNTech», Ουγούρ Σαχίν, ενώ δεν απέκλεισε να απαιτείται τρίτη δόση του εμβολίου, το αργότερο έως το επόμενο έτος. Ως πιθανότερο θεωρεί, στο εξής το εμβόλιο να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, προσαρμοσμένο στις νέες παραλλαγές που θα προκύπτουν.
Στο μεταξύ, επεκτείνονται οι συζητήσεις και οι συμφωνίες για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου σε διάφορες χώρες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το εμβόλιο Sputnik-V και την από κοινού παραγωγή του.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ξεκίνησαν οι τοξικολογικές δοκιμές του Sputnik-V και προχωρά η συνεργασία για την από κοινού παραγωγή του. Η φαρμακευτική εταιρεία της Αργεντινής «Laboratorios Richmond» υπέγραψε συμφωνία με το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) για την παραγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα του ρωσικού εμβολίου. Η Τσεχία παρήγγειλε μία παρτίδα του Sputnik-V και εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί και στην κινεζική «Sinopharm», δήλωσε ο Πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν. Από την πλευρά της, η Μολδαβία διέψευσε ανακοίνωση του RDIF πως έχει εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Προέδρου, Μάγια Σάντου. Το εμβόλιο θα εγκριθεί στη Μολδαβία μόνο εφόσον κατοχυρωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διευκρίνισε.
Η Συρία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να χορηγεί εμβόλια σε υγειονομικούς πρώτης γραμμής, χωρίς να διευκρινίζεται ποια εμβόλια. Η Συρία λαμβάνει εμβόλια από μια «φιλική χώρα» - πιθανόν από τη Ρωσία - ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση και με την Κίνα.
Στην Ινδία ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, εμβολιάστηκε χτες με το ινδικό εμβόλιο COVAXIN, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα χωρίς ολοκληρωμένα δεδομένα δοκιμών τελικού σταδίου.
Σε τελικές δοκιμές δύο κουβανικά εμβόλια
Δύο κουβανικά υποψήφια εμβόλια, τα Soberana 2 και Abdala θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές 3ης φάσης αυτόν το μήνα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.
Τα υποψήφια εμβόλια «έδειξαν ότι είναι ασφαλή» και εγγυώνται «ισχυρή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο πρόεδρος της «BioCubaFarma», κρατικής εταιρείας του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα. Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται πάνω σε τέσσερα υποψήφια εμβόλια.
Το Αμπντάλα - ονομασία που παραπέμπει σε ποίημα του Χοσέ Μαρτί - έχει αναπτυχθεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) και το Σομπεράνα 2 από το Ινστιτούτο Εμβολιασμού Finlay (IFV).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου