Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

H υπαίθρια δραστηριότητα μειώνει την ανάπτυξη μυωπίας στη σχολική ηλικία

Σαράντα έως ογδόντα λεπτά καθημερινής υπαίθριας δραστηριότητας μειώνει κατά 50% την ανάπτυξη της μυωπίας στην σχολική ηλικία. Η θετική επίδραση του ηλιακού φωτός, η οποία είναι αυξημένη στο εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλει στην μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της μυωπίας. 
Από την άλλη τα παιδιά που αναπτύσσουν μυωπία νωρίς στη ζωή τους έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα, 17% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στην ενήλικη ζωή τους. 
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες σύμφωνα με την χειρουργό-οφθαλμίατρο, τέως πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, η οποία μιλάει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για τις επιπτώσεις της πανδημίας και του λοκ ντάουν στην όραση των παιδιών. Καθώς ο Sars-Cov-2 υποχρεώνει τα περισσότερα παιδιά να μένουν σε εσωτερικούς χώρους μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσουν ένα εικονικό σχολείο, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για επιτάχυνση της επιδημίας της μυωπίας, λέει η κ. Κουφαλά. Επισημαίνει μάλιστα ότι η υψηλή μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για την όραση οφθαλμικών παθήσεων ,όπως είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα και ο πρώιμος καταρράκτης. «Ένα στα τρία άτομα με υψηλή μυωπία μπορεί να παρουσιάσει πτώση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με μυωπία-μυωπική ωχροπάθεια-».
Όταν μειωθεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη περιορίζεται και η μυωπία του παιδιού
Υπάρχουν αλήθεια τρόποι αντιμετώπισης εν μέσω ενός παρατεταμένου λοκντάουν; Οι γονείς πρέπει να περιορίζουν τα παιδιά να μην κάθονται μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών για λόγους ψυχαγωγίας πχ playstation, εφόσον ήδη υπάρχουν οι νέες αυξημένες σχολικές απαιτήσεις, απαντά η κ Κουφαλά. «Κατά την παρακολούθηση των διαδυκτιακών μαθημάτων καλό είναι να εφαρμόζεται ο κανόνας των 20-20-20.Κάθε 20 λεπτά απομακρύνουμε τα μάτια από την οθόνη και για 20 δευτερόλεπτα κοιτάμε μακριά στα 20 πόδια (περίπου 6 μ.). Τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, με ασφάλεια και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με την κατάλληλη εξισορρόπηση του χρόνου μπροστά στην οθόνη και των υπαίθριων δραστηριοτήτων ,η μυωπία ενός παιδιού μπορεί να περιοριστεί, και έτσι να προστατευθεί η όρασή του και στο μέλλον. Όταν μειωθεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη περιορίζεται και η μυωπία του παιδιού».
Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες τα αίτια της μυωπίας
Ποια είναι όμως τα αίτια της μυωπίας; Σύμφωνα με την διακεκριμένη οφθαλμίατρο οι παράγοντες είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί. «Όσον αφορά τους γενετικούς παράγοντες προσβλέπουμε στο μέλλον σε γενετικά τεστ, ώστε να εντοπίσουμε τα παιδιά που εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα για ανάπτυξη μυωπίας. Τελευταίες μελέτες έχουν ανακαλύψει γενετικές παραλλαγές για τον καθορισμό των διαθλαστικών ανωμαλιών γενικότερα, της μυωπίας και του αξονικού μήκους των οφθαλμών. Ωστόσο η τελευταία δραματική άνοδος των περιπτώσεων μυωπίας φαίνεται, ότι οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σημαντικά επηρεάζει η υψηλή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η έλλειψη δραστηριοτήτων εκτός οικίας και η υπερβολική κοντινή εργασία. Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο για κοντινή εργασία σε υπολογιστή ή ανάγνωση».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: